Michal G Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Kolejne maleństwo - pitts m12 Zabawę z tym projektem rozpocząłem już jakiś czas temu... W pierwszej kolejności powstała wizualizacja, teraz jestem na etapie opracowania konstrukcji. W sumie mam już "całość w głowie zaprojektowaną" ale trzeba to przenieść w bity. Konstrukcja: "dziury" (mam na myśli ażurki) powstaną tym razem na samym końcu. Przy okazji tej kolejności kreślenia mam zamysł wirtualnego zważenia modelu bez ażurków oraz z ażurkami (ciekawy jestem jaka jest +/- różnica na samym materiale) Mam nadzieję, że będzie to projekt który zakwalifikuje się pod realizację.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Michał, na aerodesign wrzuciłem pierwsze screeny Ulta 1250, jak skończę rysować to może sie wymienimy plikami albo wycinankami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Kurde... powiem Ci, że długo siedziałem i się zastanawiałem jak te parę puzzelków wyciągniesz w całość... Projektu jestem bardzo ciekawy - jedno jest pewne... będzie bdb! Mam nadzieję, że powstanie prototyp! (nie wirtualny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Spoko spoko, to wstępna koncepcja, miałem problem żeby umieścić serwa SK i SW w okolicach centropłata, ponieważ pow. sterowe będą ogromne a sam SK będzie miał 36x16cm trzeba zaapliować serwa w wymiarze STD. Udało się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Sławku, ta cessna 206 aktualna jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 tak, jak najbardziej. Póki co mogę tylko projekty trzaskać bo na modelarzenie w realu szans nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Ok wykonam te obrysy i coś pomyśli sie dalej. Łatwo raczej ni ebędzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 No raczej nie, dużo krzywizn itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Poszycie balsowe? na tych krzywiznach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Tak myślę że kadłub będzie cały pokryty balsą. Skrzydła zresztą też. Tym bardziej że przy rozpiętości 2,5m czy podobnej pokrycie będzie już miało znaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Jeszcze opcja te zaokrąglenia o mniejszym r zrobić z listewek balsowych i ręcznie je podszlifować. Ale w sumie to bez sensu... i mniej dokładnie. Lepiej poświęcić więcej czasu w CAD niż później się męczyć. Model fajny... Kurde... powiedz mi, czy nie masz jakiegoś programu do "rozkładania" właśnie elementów giętych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Nie mam , miałem Rhino, w nim podobno nawet nieźle wychodzi rozkładanie powierzchni ale miałem wersję 30-dniową i nim się zapoznałem z Rhino musiałem go usunąć z komputera. Inna sprawa że samo rozwijanie raczej nie będzie potrzebne. Jeżeli opracujemy wręgi i ustawimy je odpowiednio w 3D to mogę połączyć miejsca listew polylinią 3D i po niej wyciągnąć krzywizny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Ale na 100% kąty( w elemencie giętym) nie będą prostopadłe do osi - z bym według mnie będzie najwięcej zabawy... Same wręgi po wymodelowaniu bryły to już zabawa. Rhinoceros jest bardzo zbbliżony do MC pod względem menu - no i jakość renderu i exprotu screena renderu jest o niebo lepsza niż w MC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 W TC można wymodelować powierzchnię ale w PRO a ja mam deluxe :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 W firmie w której pracuję mamy fajny program do robienia wizualizacji opakowań. W sumie ciężko go nazwać CAD'em bo to obsłużył by każdy... Ale jest fajna funkcja uwzględniająca zgięcie oraz rozciągnięcie materiału. Ciekawy jestem czy dało by radę jakoś wykonać gięcie na L gdzie r =/=r. Do tej pory wszystkie poszycia elips yliczałem "ręcznie" z rysunku 2d - strasznie upierdliwe, ale jak w modelu masz jedną elipse... to można się pobawić inna sptawa jak jest tego więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Ażurki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Mam nadzieję że Twój się technologicznie da poskładać Ja strzeliłem sobie w kolano bo narysowałem kilka elementów ultimata które złożyć sie dają tylko w CAD. Akurat to nie te co są na aerodesign ale w porę się zorientowałem i zmieniłem wariant. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet20 Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Michal G, Fajna bryla, nie chcialbys tego rownolegle z pianki wyciac ?? Siedzenia byloby na jeden wieczor, kolejny na wyciecie i jeszcze trzeci na poskladanie. Moznaby szybko sprawdzic wlasnosci lotne Jak rozryszujesz fajnie, to moge to wykroic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Można spróbować. Mam całą bryłę w 3d więc kwestia wykonania wew. ofsetu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi