noker Opublikowano 26 Stycznia 2012 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Witam. Dopadłem jak szczerbaty do sucharów do takich oto planów jak poniżej. Po wybrnięciu ze wstępnych problemów i ogarnięciu jako-tako współpracy z balsą, prace idą powoli do przodu. Model ma mieć rozpiętość 1260mm, przy długości 740mm, waga jaka wyjdzie ??? zobaczymy. Z grubsza pomierzyłem plany, wstawiłem dane do programu obliczajacego SC i powierzchnia płata wyszła 18,3dm2 oraz 3,8dm2 usterzenia. Wstępnie planuję wykonać go z napędem spalinowym, chyba, że będą jakieś poważne przeciwskazania. No właśnie teraz oklejam skrzydła balsą, i mimo że plany są w wersji bezlotkowej, mam jakieś ciągoty, żeby zrobić jednak lotki, na serwach HXT500 lub 900. Jeśli lotki to o jakich wymiarach, i czy to ma wogóle jakiś sens? Plany: Temat założyłem, bo napewno pojawią się jeszcze inne zagadki w trakcie budowy. Pozdrawiam
Radek Oleksy Opublikowano 26 Stycznia 2012 Opublikowano 26 Stycznia 2012 No myślę, że spokojnie lotki pomogą - płat ma spore wydłużenie . Mam taką Cessne latającą co prawda na uwięzi, ale zawsze nęciła mnie na RC może kiedyś popełnię , jednak bez lotek bym się nie odważył.
noker Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 26 Stycznia 2012 Radek, po cichu miałem nadzieję że się odezwiesz w tym temacie, wpadło mi dosyć ciekawe opracowanie dotyczące tego samolotu, Service Manual z 68roku, zawiera wiele ciekawych rysunków z konstrukcji samolotu, jeśli chcesz mogę ci podesłąć, w dalszych planach też chciałbym zbudować 'toto' w bardziej konkretnym rozmiarze ~2-2,5m może nawet makietowo (mam doping :mrgreen: ) albo chociaż ćwierć. Wracając do lotek, jaka szerokość wystarczy, i jak mocne serwa potrzeba do ich poruszania użyć? HXT500 do 1kg, HXT900 do 1,5kg, większe serwa raczej nie wejdą w skrzydło.
Capriman Opublikowano 26 Stycznia 2012 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Do modelu 1,2 metra hxt900 to chyba minim, jeśli chodzi o lotki to czy model nie pownien wtedy mieć znacznie mniejszego wnziosu w porównaniu z wersją bezlotkową???
stema Opublikowano 26 Stycznia 2012 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Noker. Oczywiście że z lotkami i to takimi jakie ma oryginał. Do RC zawsze lotki. A ich wychylenie ustalić mechanicznie/konstrukcyjnie, a/i jeszcze lepiej "z aparatury" Radku Oleksy. Jak się lata na uwięzi z tak wielkim wzniosem? i jak przeprowadziłeś linki? Czy po prostu jakimiś oczkami na końcówce skrzydła i dalej w powietrzu do orczyka w kadłubie? Dużej mocy kg serwa przy tak nie wielkim modelu do lotek nie potrzeba, a wznios też swoje odciąża. Lotki są do korekty i umilenia zakrętów.
Radek Oleksy Opublikowano 27 Stycznia 2012 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Radek, po cichu miałem nadzieję że się odezwiesz w tym temacie, wpadło mi dosyć ciekawe opracowanie dotyczące tego samolotu, Service Manual z 68roku, zawiera wiele ciekawych rysunków z konstrukcji samolotu, jeśli chcesz mogę ci podesłąć, w dalszych planach też chciałbym zbudować 'toto' w bardziej konkretnym rozmiarze ~2-2,5m może nawet makietowo (mam doping :mrgreen: ) albo chociaż ćwierć.No chętnie chętnie ! bo z dokumentacją jest krucho, sam mam tylko folder reklamowy też chyba z 60 lat na podstawie którego powstał model. A na RC byłby to piękny model i można tak jak mam w uwięziówce zrobić zrzut np: wody. Serwa dałbym najmocniej jakie da się wcisnąć w takie skrzydło, ale sądzę, że 1,5 kg powinno wystarczyć. Też mam ciągle w myśli taką cessenkę na 2,5 3mRadku Oleksy. Jak się lata na uwięzi z tak wielkim wzniosem? Model lata BARDZO DOBRZE - wymagał regulacji (spore doważenie na zewnętrznym płacie), ale po regulacjach nie było już problemów i świetnie się lata na klapach. Nawet przy silnym wietrze wzniosu praktycznie się nie odczuwało, jedyne co dawło mi się we znaki to zastrzały, które przenoszą spore obciążenia i muszą być zrobione dobrze i jak przeprowadziłeś linki? Czy po prostu jakimiś oczkami na końcówce skrzydła i dalej w powietrzu do orczyka w kadłubie? Dokładnie tak oczywiście chciało by sie w płacie , ale za dużo kombinacji, a model powstał w 1989 r więc jeszcze z pływającym orczykiem , kiedy zdjąłem ją z haka w 2004 latałem jeszcze na czterech linkach, a rok później przerobiłem na elektronikę. A później zachciało mi się ją remontować (bo zaczęła się rozpadać :-)) i tak wisi znów na haku...
snelek Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Witam, Widze ze temat umarl. Mam jeno maleńkie pytanie czy sa szanse na udostepnienie tych planow lub podanie miejsc w którym można je zdobyc. koncze powoli mojego Space waklera i bardzo się napaliłem na taki model. pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi