Lukis Opublikowano 23 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2006 No kadłubik fajny, szkoda że wcześniej nie wiedziałem że dno i góre kadłuba należy robić w poprzek osi kadłuba. No to w takim razie zalaminuje chyba tylko spód i łączenie kadłuba z rurką ogonową, tzn jest ona wklejona na żywice, a część ogonowa za wręgą mocującą jest pokryta tkaniną od środka. Kadłub pasuje mi troche oszlifować aby nie był taki kanciasty i pomalować na biało ale to dopiero na samym końcu, kiedy model będzie oblatany. Planowana waga modelu była 800g, jeśli uda mi się w niej zmieścić w co wątpię to pomyśle nad zalaminowaniem całości, ale to się jeszcze zobaczy, muszę sobie to wszystko przemyśleć jeszcze , ale kadłub jest sztywny i mocny, do tego dojdą jeszcze sklejkowe mocowania płata, więc będzie jeszcze trochę sztywniejszy. Już nie mogę się doczekać pierwszych lotów tym modelem, powinien się utrzymywać około 1h w powietrzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 23 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2006 Ile waży sam płatowiec bez silnika i zasilania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukis Opublikowano 23 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zważę go dopiero jutro bo nie chce budzić teraz reszty domowników , ale tak mniej więcej kadłub z rurką + stateczniki + płaty + 4 serwa + odbiornik będą ważyć około 500g(może trochę więcej), ale dokładniejszą wagę postaram się podać jutro. Było by lżejsze gdybym płat okleił na klej soudal 66a a nie żywicą, ale cóż uczymy się na błędach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 24 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2006 Olej laminowanie - juz masz kadłub jak trzeba tylko go jakoś oklej bo od sniegu namieknie i sie wykrzywi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 25 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2006 Oklejanie płatów fornirem na żywicę jest jak najbardziej dobre, tylko trzeba żywicę trochę rozrzedzić spirytusem / denaturatem. Wtedy dobrze sie rozprowadza pędzelkiem i dobrze klei jak odparuje spiryt, a warstewka jest bardzo cieniutka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukis Opublikowano 25 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2006 To że żywice należy rozcieńczyć to ja wiem i to zrobiłem, ale i tak wyszły mi ciężkie te skrzydła, ale nie są takie najgorsze za to są bardzo ładne i sztywne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 Witam . Kadłubik wyszedł zgrabnie całkiem. Dobra robota. Co do wzmocnień to dużo dają wytrzymałościowo doklejki jak napisał kolega powyżej i warto o nich pomyśleć. Wręge silnika powinna być z sosny albo albo z jakiejś przekładki balsowej. Warto wzmocnić miejsca tam gdzie będą aku. i silnik. Widze niewiele już ci zostało do końca prac. Mam nadzieje że niedługo będą obloty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 Nie doklejki, a balsa przyklejona w poprzek. Moje zdanie jest takie że tu już nie ma co wzmacniać, faktycznie wręgę silnikową najlepiej zrobić albo ze sklejki 2mm albo ze sklejki ze skrzynek na owoce (dostaniesz na najbliższym targu / w hurtowni z owocami). Jeśli dno kadłuba jest też z balsy 3mm, to nie ma co wzmacniać czegokolwiek. Kadłub i tak będzie pancerny. U mnie trzyma się dno z balsy 1,5mm, i to od kilku ładnych lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukis Opublikowano 29 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 Co do wręgi silnikowej to ona już jest wklejona i jest ze sklejki 3mm, wzmocniona jest też sosną 3x7 wklejoną za wręgą, nie ma szans żeby odpadło, wszystkie wręgi i podłużnice klejone na żywice. Postępy w pracach są o wiele dalej niż na zdjęciach, tzn łączone płaty właśnie kończą schnąć, ale zostawię je do rana, kadłub jest oszlifowany na półokrągło, tzn jego dziób a kanty zrobione na półokrągło. Zalaminowany został spód kadłuba, łączenie statecznika poziomego i pionowego też zalaminowane. Zostało tylko jeszcze zrobić mocowanie pod płat otwieraną kabinkę, przykleić stateczniki do rurki ogonowej. Czyli niewiele Ale za to nie wiem kiedy się odbędzie oblot bo jak na razie straciłem regulator a mam tylko jeden, ale może uda mi się go naprawić bo coś mu w środku się urwało albo nie łączy. Ale za to wezmę się jutro jak będę miał czas. Mam nadzieje że uda mi się go naprawić bo jak nie to będę dosłownie uziemiony :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 Za ok. 100 możesz kupić Dynama 30A. A np. 18 około 80zł. Co do konstrukcji, zacytuję tu pewną zasadę, którą przedstawił mój znajomy modelarz - jeśli model się nie rozwala przy krecie, to znaczy że był za ciężko i za mocno zrobiony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 Podpisuje sie pod tym Chyba ze z epp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukis Opublikowano 30 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2006 Kadłub wyszedł w miarę lekko, tylko te skrzydła, one są ciężkie, ale myślę że obciążenie pow. płata wyjdzie mi w granicach 28g/dm2, co chyba nie jest aż tak złym wynikiem porównując obciążenie w bobolinku. Bo mój będzie miał silnik, który waży około 50g i baterie li-pol 2200mAh 11.1V ważącą ponad 160g, regulator też trochę waży Oblot modelu nie wiadomo kiedy, bo przy naprawie spaliłem jedna fazę regulatora Jak mi się uda dostać takie układy jak tam są to powinienem go naprawić jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 30 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2006 Wszystkie modelarskie zasady nie tyczą się depronu i EPP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukis Opublikowano 30 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2006 Mam jeszcze takie jedno małe pytanko, bowdeny które będą szly w rurce węglowej należy jakoś przykleić? Może na żywice, żeby się nie odginały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 30 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2006 Trzeba przykleić koniecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 30 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2006 Można je wkleic na C.A. Przyłozyć do rurki bowdeny aby przylegały a potem nalać klej z góry- on ładnie spłynie po bowdenie i się przyklei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukis Opublikowano 18 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 W końcu i mi się udało skończyć mojego elektroszybowca Waga gotowego do lotu to 800g co daje obciążenie około 27g/dm2, więc jak dla mnie to chyba całkiem niezły wynik. Poniżej kilka zdjęć mojej maszyny Teraz czekam na odpowiednia pogodę aby oblatać szybolka Model jeszcze chyba dostanie jakieś oklejanie od spodu dla lepszej orientacji w położeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 NOOO w końcu modelik gotowy. Wygląda fajowo. Kałdłubik ci wyszedł wspaniale jak na balse Bedzie napewno świetnie latał na tym napędzie co masz. Może byś okleił jak ja mam - były by bliźniaki syjamskie niemal , chyba że masz inną koncepcję? Gratuluje modelu i czekam niecierpliwie relacji z lotów :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Teraz poprosze jeszcze tylko filmik z lotów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 19 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 no piekna maszyna ! fajnie zrobiłes osłony na serva lotek pozdrawiam i tez prosze o filmik z lotów 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.