Tomisław Piotr Opublikowano 21 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Ostatnio sprawiłem sobie taki szybowiec tylko nie mogę wstawić obrazka, czy muszę go mieć na swoim serwerze? Proszę o znane Wam opinie i wiadomości o tym modelu. A może ktoś ma taki? Proszę również o pomoc we wstawianiu zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attyla Opublikowano 21 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Wstawianie obrazków jest proste wchodzisz na www.imageshack.us po prawej stronie masz przycisk przegladaj wyszukujesz na dysku zdjecie które chcesz zamieścić sprawdzasz czy ponizej niemasz kropki przy "resize image " i naciskasz "host it" po załadowaniu zdjęcia otwiera się strona i masz kolejno linki do zdjęcia klikasz w linka "thumbail for forums 1" podsiwtla Ci się na niebiesko i kopiujesz go a nastepnie wklejasz linka bezposrednio w treśc posta na forum i to wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 21 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 No to próbuję Rozpietośc 2 maluchy Gotowy do porżnięcia? Prawie leci W całej krasie Jak to złączyć recepturką? Czy te zdjęcia nie są za duże? Dzięki!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attyla Opublikowano 21 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Zdjęcia są nawet za małe smiało mozesz wstawiac wieksze bo to i tak lezy na imageshack.us pytanie z innej beczki jaki napęd w szybowcu silnik,smigło ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 21 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Silnik to Welgard A22/17/07, śmigło CAM 10x6 ale zestaw jeszcze nie sprawdzony, czekam na serwa. Czy zainteresował Cie ten model jakoś specjalnie, czy pytasz tak z grzeczności. Na tym forum są bardzo mili i kulturalni ludzie, to miłe ale lubię szczerość. Aparatura to Sanva VG 6000, odbiornik 8 kanałowy bodajże RD 800, regulator Jeti 30 Plus. Posiadam jeszcze 4 kanałową aparaturę od Sky Lady ale o tyn to nie ma co wspominać. Pchwalę się jeszcze, że mam piękne tereny do latania. Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekZ Opublikowano 21 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Witam wszystkich czytanych od ponad roku, ale jakos nie moglem sie zalogowac zeby cos napisac. Elipsoida "uzytkuje" od ponad 6 lat. Kupilem do niego silnik phasor 30, i akumulator 10 x1800 NiCd.Aparatura to futaba Fc16. Kilka uwag z latania: -Model pieknie szybuje, wyglada bardzo majestatycznie w locie ale... uwazaj na flater przy wiekszej predkosci.Zaczynal sie w okolicach lotek. Szukalem przyczyny w malej sztywnosci skrzydla a okazalo sie ze Bracia Czesi po prostu okleili skrzydlo tak jak sie zaklada prezerwatywe.Pracowite przeprasowanie skrzydel na nizszej temperaturze raz na zawsze zazegnalo ten problem. -Jakosc laminatu na kadlub dosyc kiepska , proponowalbym od razu wzmocnic od srodka obrzeze kabiny rowingiem weglowym. Laminat w tych miejscach sklada sie glownie z zelkotu. - Stawianie lotek do gory podczas podejscia do ladowania prawie wogole nie zwieksza opadania ale za to skutecznie pozbawia sterowania poprzecznego. Goraco odradzam. - Poza tym to naprawde piekny model o duzej doskonalosci, ktorym mozna w termice latac godzinami , dzieki duzym gabarytom mozna latac naprawde wysoko, tam gdzie warunki termiczne sa ustabilizowane a wznoszenia rozlegle. Jesli dysponujesz duzym terenem do latania to ladowanie nie bedzie sprawiac Ci klopotu. Oczywiscie obecnie zasilanie proponowalbym LiPol, bo po co wozic ponad pol kilogramowa cegle. Gratuluje pieknego szybowca i wysokich lotow! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 21 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Wielkie dzięki KrzysiuZ, Mam jeszcze kilka pytań dot. tego szybowcz, a mianowicie: dorazdono mi założenie serw 4xHS81, ja mam 2 HS55 i łoże w skrzydłach na takie właśnie serwa- czy mogą być? Nadal nie wiem jak zabezpieczyć płaty przed rozsuwaniem, wcześniej miałem Easy Glidera i tam się je poprostu wciskało, a tu, gumka, sprężynka, jak to założyć? Może jakiś inny patent? Mimo wieku dojrzałego, jestem zielony w sprawach modelarskich. I dla urozmaicenia kilka fotek z "moich" terenów. Zapraszam na wspólne loty Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 22 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 piekna okolica ;] chetnie bym sobie polatal na takim wielkim terenie... pewnie niezle noszenie tam masz;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swirus Opublikowano 22 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 piekna okolica ;] chetnie bym sobie polatal na takim wielkim terenie... pewnie niezle noszenie tam masz;] a sieradzkie łęgi złe ? Rozpietośc 2 maluchy I cena 1? :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 22 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 Witam Co do łączenia skrzydeł to zrób to tak jak w wicherku... Tzn gumką recepturką. Lub dwoma :wink: Wydaje mi się że powinno być to realne do wykonania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 22 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 Biorąc pod uwagę że rozpiętość dwóch maluchów to 2,5 metra :> waga pewnie gdzieś w okolicy 2 kg do lotu, to niestety hs55 na lotki to pchanie się w pewną kraksę. Do takiego ptaka na lotki dałbym hs 81MG a na kierunek i wysokość zwykłe hs 81. Możesz łączyć na gumki recepturki ale lepsza była by jakaś sprężyna. Ostatecznie minimum 2 gumki recepturki ale zmieniane co jakieś dwa złożenia modelu (osobiscia dałbym ze 4 recepturki ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 22 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 do Afisha; tak tereny całkiem fajne, jak będziesz miał okazję gorąco zapraszam. do Svirusa: łegi to łegi a górki to pagórki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 22 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 Patryk od ponad roku czytam Twoje posty na różnych forach i hcę się podzielić z Tobą moją opinią, mianowicie bardzo podoba mi się Twoja pasja realizacji kolejnych planów modelarskich - chciałbym mieć taką, drugasprawa którą mi zimponowałeś to Twoje zdjęcia, jak np. pomysł wykorzystania siostry jako modelki prezentującej Twój model, orocze pod każdym względem, i zaznaczam nie jestem pedofilem. Zwróciłeś moją uwagę rozwijającym się umysłem i umiejętnością pisania po polsku mimo iż na codzień posługujesz się pewnie angielskim czy też rozmawiasz na migi z kangurami (podobno dobrze boksują). Tak trzymaj rodaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 23 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2007 Do Rafała B rownież z czytania postów orientuję się że modelarstwem zajmujesz się zawodniczo, sportowo, jesteś dlamnie, jeśli się nie mylę, pewnym autorytem w tych sprawach i serdecznię dziękuję za Twoje rady, napewno sie do nich zastosuję. Może moje górki nie dorównują Beskidom, ale zapraszam na wspólne latanie. Czuwaj nade mną w mojej karierze RC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 23 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2007 Do Rafała B rownież z czytania postów orientuję się że modelarstwem zajmujesz się zawodniczo, sportowo, jesteś dlamnie, jeśli się nie mylę, pewnym autorytem w tych sprawach i serdecznię dziękuję za Twoje rady, napewno sie do nich zastosuję. Może moje górki nie dorównują Beskidom, ale zapraszam na wspólne latanie. Czuwaj nade mną w mojej karierze RC. No to żeś mnie zamurowało No to po takich słowach to na pewno będę Cię wspierał :-) Co do wspólnego latania to chyba nie masz aż tak daleko do Beskidów O ile google się nie pomyliło mieszkasz w okolicach Wadowic. Więc w przyszłości nic nie stoi na przeszkodzie byśmy się kiedyś umówili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 23 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2007 Do Krzyśka Z lub innego użytkownika: jak go wyważyć, ile cm od krawędzi natarcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 24 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 Policz środek ciężkości programem ze strony Piotra Piechowskiego. To będzie dobry punkt wyjścia do ewentualnych korekt. Tam zresztą znajdziesz ogromną dawkę wiedzy na temam szybowców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 24 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 Dzięki Cobra, zapomniałem o tym programie, mam go w kompie i zaraz policzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekZ Opublikowano 26 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2007 W elipsoidzie srodek ciezkosci wywazylem zgodnie z instrukcja. Niestety nie pamietam ile to bylo cm a zmierzyc nie moge bo elipsoid w Polsce a ja duzo dalej . No chyba ze poczekasz do grudnia ... Serwa zastosowalem micro futaby. Mozna je sprowadzic z Tower hobby a poniewaz jako staly klient mam przesylke raz w roku gratis , wychodza mi one taniej niz hiteca i jak caly osprzet futaby sa po prostu niezawodne. Przepraszam ale jestem troche futabomaniakiem i nie chce tu rozpoczynac watku jakie radio lepsze . Do oblotow koniecznie znajdz kogos kto bedzie wypuszczal model, przy malej predkosci lubi sie on pochylic na skrzydlo i lepiej zebys czuwal przy nadajniku. Pozniej poradzisz sobie juz sam. Powodzenia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 26 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2007 W instrukcji montażu podają położenie środka ciężkości 60 do 65 mm od krawędzi natarcia. Nie piszesz, czy masz czeską instrukcję. Jeśli nie masz to mogę podesłać Ci skany- tylko podaj maila. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.