misiekkk Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 Witam, jestem właśnie w trakcie budowy Jak-3 - i pojawił się dylemat odnośnie wzmocnień kadłuba - czy puszczać pręty od wręgi silnika do końca ogona czy zostawić początkową część nieusztywnianą jako potencjalną "strefę zgniotu" w przypadku kreta. Jeżeli pręty puszczać od wręgi silnika - to czy kleić pręty także do wręgi silnika czy nie ? Które rozwiązanie polecacie ?
grzegorz12 Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 Polecam drugi sposób,''strefę zgniotu'',nie dawno M. R ,zamiast prętów zastosował siatkę w IŁ2m3.
sebamor Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 nie dawno M. R ,zamiast prętów zastosował siatkę w IŁ2m3.pręty na pewno też dał, ale ta siatka faktycznie jest świetny rowiązaniem. Przyklejona na uhu por nie pozwala na rozerwanie epp.
grzegorz12 Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 Miałem okazję trzymać model Marka i nie było tam wzmocnień z prętów na kadłubie ,mój IŁ też tak będzie wykonany.
sebamor Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 Miałem okazję trzymać model Marka i nie było tam wzmocnień z prętów na kadłubie ,mój IŁ też tak będzie wykonany.Ja jeszcze ił'a Marka na żywo nie widziałem, więc na 100% nie wiem. Ale skoro mówisz, że nie ma to ok :wink: . Najprawdopodobniej jest to dla zwiększenia elastyczności kadłuba.
dobiecki Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 Pręty wklej z lekkim wygięcie w łuk aby mógł się wygiąć razem z kadłubem w przypadku "czołówki" i zamortyzować siłę uderzenia. Pręty proste oddzielają się od kadłuba. Do samej wręgi nie doklejaj właśnie na możliwość amortyzacji.
misiekkk Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Opublikowano 6 Lutego 2012 Polecam drugi sposób,''strefę zgniotu'',nie dawno M. R ,zamiast prętów zastosował siatkę w IŁ2m3. Nie spotkałem sie z tym rozwiązaniem "na siatkę" - macie może jakiś link do opisu tego rozwiązania ?
sebamor Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 Masz tu temat o moim spadzie: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=44563 są tam zdjęcia jak to powinno wyglądać. Dodam, że siatkę przyklejamy na uhu por :wink: .
grzegorz12 Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 A tak prezentuje się siatka na modelu M.R.
misiekkk Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Opublikowano 6 Lutego 2012 Czy to jest taka siatka zbrojeniowa jaką się używa do ścian karton-gips ? Ona z jednej strony ma klej.
sebamor Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 dokładnie taka, ten klej jest słaby więc klei się ją na uhu :wink: .
Rekomendowane odpowiedzi