jarek556 Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Postanowiłem zreanimować mojego rozbitego ESII i większość elementów udało mi się doprowadzić do całkiem niezłego stanu przy pomocy powertapa, CA i patyków od szaszłyków, ale mam dwie spore dziury w skrzydłach i nie za bardzo wiem czym jej wypełnić. Wpadłem na pomysł żeby zalepić to pianką PU i potem oszlifować. Czy to dobry pomysł ? Czy są jakieś lepsze metody ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidey Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Najlepiej by było wyciąć kawałki EPP i dopasować, następnie wkleić na CA, dociąć do obrysu skrzydła, pomalować i zrobione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek556 Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Czy modelarskie EPP daje się obrabiać papierem ściernym, podobnie jak styropian ? Mam jakieś kawałki EPP (albo może EPE, trudno stwierdzić) ale nie modelarskie i one są takie "gumowate". Papier ścierny się po tym ślizga ale ich nie rusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidey Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Obrabiać się daje, ale badziewnie, powstaje taki meszek. Najlepiej jest obcinać nadmiary nożykiem a zaokrąglanie żelazkiem robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Ten meszek się prasuje potem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek556 Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 No więc kupiłem arkusz EPP wyciąłem i wstawiłem w dziurę w skrzydle, ale to EPP jest strasznie miękkie i delikatne w porównaniu do oryginału (elapor z Multiplexa).Niestety tam gdzie kupowałem EPP (na Bitwy Warszawskiej w W-wie) nie mieli innych gatunków. W necie też nie znalazłem info żeby były jakieś gęstsze/twardsze pianki EPP.Okleję to jeszcze powertapem to jakoś będzie, ale ogólnie to jestem rozczarowany tym materiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundak Opublikowano 5 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2012 Ja jak miałem spore dziury w skrzydłach to dorobiłem żeberka z podkładu pod panele 6mm i kawałki żeber dokleiłem a pokryłem podkładem 3mm sprawuje sie świetnie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabul Opublikowano 20 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Ja w swoim EG wypełniłem miewielkie wgłębienia i dziury szpachlówką do drewna firmyTYTAN (w Castoramie) w której jest zawarta mączka drzewna. Po wyschnięciu dobrze przylega i łatwo sie ja szlifuje. Nastepnie okleiłem te miejsca papierem japońskim, klejem polimerowym rozcieńczonym białym denaturatem. Efekt doskonały. Ale duze ubytki chyba lepiej jest łatac kawałkami EPP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi