Skocz do zawartości

Uzupełnianie dziury w EPP/Elapor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Postanowiłem zreanimować mojego rozbitego ESII i większość elementów udało mi się doprowadzić do całkiem niezłego stanu przy pomocy powertapa, CA i patyków od szaszłyków, ale mam dwie spore dziury w skrzydłach i nie za bardzo wiem czym jej wypełnić. Wpadłem na pomysł żeby zalepić to pianką PU i potem oszlifować.

Czy to dobry pomysł ? Czy są jakieś lepsze metody ?

Opublikowano

Najlepiej by było wyciąć kawałki EPP i dopasować, następnie wkleić na CA, dociąć do obrysu skrzydła, pomalować i zrobione.

Opublikowano

Czy modelarskie EPP daje się obrabiać papierem ściernym, podobnie jak styropian ? Mam jakieś kawałki EPP (albo może EPE, trudno stwierdzić) ale nie modelarskie i one są takie "gumowate". Papier ścierny się po tym ślizga ale ich nie rusza.

Opublikowano

Obrabiać się daje, ale badziewnie, powstaje taki meszek. Najlepiej jest obcinać nadmiary nożykiem a zaokrąglanie żelazkiem robić.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No więc kupiłem arkusz EPP wyciąłem i wstawiłem w dziurę w skrzydle, ale to EPP jest strasznie miękkie i delikatne w porównaniu do oryginału (elapor z Multiplexa).Niestety tam gdzie kupowałem EPP (na Bitwy Warszawskiej w W-wie) nie mieli innych gatunków. W necie też nie znalazłem info żeby były jakieś gęstsze/twardsze pianki EPP.Okleję to jeszcze powertapem to jakoś będzie, ale ogólnie to jestem rozczarowany tym materiałem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja jak miałem spore dziury w skrzydłach to dorobiłem żeberka z podkładu pod panele 6mm i kawałki żeber dokleiłem a pokryłem podkładem 3mm sprawuje sie świetnie:)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja w swoim EG wypełniłem miewielkie wgłębienia i dziury szpachlówką do drewna firmyTYTAN (w Castoramie) w której jest zawarta mączka drzewna. Po wyschnięciu dobrze przylega i łatwo sie ja szlifuje. Nastepnie okleiłem te miejsca papierem japońskim, klejem polimerowym rozcieńczonym białym denaturatem. Efekt doskonały. Ale duze ubytki chyba lepiej jest łatac kawałkami EPP.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.