mnwet Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Szanowni koledzy i koleżanki.Odrestaurowałem jacht zdalnie sterowany,którego kadłub wykonany był ze styropianu.Aby wzmocnić jego powierzchnię nałożyłem włókno szklane + żywica.Na to położyłem żelkot.I tu mam problem ponieważ nie schnie- lepi się do palcy.Póżniej doczytałem że do takich rzeczy lepszy był by topkot.Może koś z was miał podobne doświadczenia i wie jak rozwiązać ten problem.Podobno szczelne nakrycie folią pomaga?Czy pomalować go topkotem?Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Pomaluj topkotem, to nic innego jak żelkot z korektorem parafinowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnwet Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Zapytam się tak na zapas: jak długo powinien schnąć topkot? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 W zależności, od tego ile dasz utwardzacza - od 20min do 3godz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Zapytam się tak na zapas: jak długo powinien schnąć topkot? odpowiem na zapas A jaki? :faja: bo to jest kluczowe pytanie... a z żelkotu wymyjesz acetonem styren i już sie nie bedzie lepił.......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnwet Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Serdecznie dziękuję za udzielone podpowiedzi i dobre rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnwet Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Kolego Utopia mam do ciebie takie pytanie :tym acetonem to pomalować pędzlem , czy kilkakrotnie moczyć gąbką.Jak dobrze zrobić b6y wypłukać ten styren? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Moment - zapędziłem się bez pytania jaki to był żelkot ....epoksyd czy poliester Generalnie ustawić element tak by to co zmywasz nie rozlewało się po pozostałej powierzchni następnie jazda pędzlem obficie moczonym w acetonie . ale pod warunkiem że aceton nie dostanie się na rdzeń styropianowy bo go rozpuści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnwet Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 żelkot poliestrowy, a pod nim jest żywica + włókno szklane więc nie powinno się dostać do styropianu.Podatny ten żelkot będzie na aceton? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 żelkotowi aceton nic nie zrobi natomiast wymyje wolny styren który właśnie jest odpowiedzialny za lepienie się zewnętrznej warstwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi