Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Jak się Panu sprawują te Corony? Sprawdzałem je u siebie póki co w testach " syntetycznych" z testerem cyfrowym i zapowiadają się całkiem dobrze, ale miło byłoby poznać opinię o ich zachowaniu w modelu

Opublikowano

Cześć,

Jeszcze jedna "kompilacja" filmików z pierwszych lotów tego, świetnego modelu:

Było mnóstwo pracy, teraz pora na mnóstwo satysfakcji. A ta, po takiej robocie, Jarku jest gwarantowana (albo zwrot pieniędzy ;o)

Gratulacje!!

Opublikowano

Kolejny dzien lotów i ustawień modelu. Po zdjęciu 180g ołowiu model lata prawie idealnie jest przewidywalny a co najważniejsze laduje tam gdzie chce tego pilot :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ostatnie, noworoczne loty w "nierównym" wietrze pokazały, że model potrafi się rozpędzić, oj potrafi.

Oraz, że ma za małą siłę serwa na sterze wysokości.

Na szczęście jest poprawnie wyregulowany (niemal neutralny) i wystarczyło wysokości na wyrównanie i bezpieczne lądowanie, choć nie przy nodze.

Jarek pracuje zwzięcie. Skraca dźwignie, przedłuża ramiona, mierzy z tej i z tamtej strony.

Pewnie coś napisze o tym... (?)

Opublikowano

Dzwignie wyrególowane ramiona poskracane myśle że zyskałem połowę woięcej siły na sterze w stosunku do poprzednich ustawien .Jeżeli by jednak okazały sie za słabe to tzreba bedzie serwa wymienic myślę że z tym srwem wysokości to troszeczkę przesadziłem ( HS-322 HB ) A tak na marginesie ciesze sie że te loty były tak extremalne hi hi hi przynajmniej wiadomo ze konstrukcja jest solidna .

Opublikowano

Takiego serwa to ja bym nawet na lotki w tym modelu nie dał :P Ster wysokości ma stosunkowo dużą powierzchnię (w moim boćku jeszcze większą) więc bardzo duże siły działają na serwo. Ja wsadzam coś pomiędzy 10-12kg.

Opublikowano

juz zamówiłem Tower Pro MG-996

Charakterystyka :

waga : 55 g

wymiary : 40.7 x 19.7 x 42.9 mm

moment : 9,4 kg (4.8V); 11 kg (6V)

prędkość : 0.17 sek./60° (4.8v); 0.14 sek./60° (6V)

napięcie pracy : 4.8 - 7,2 V

mysle ze powinno wystarczyc

Opublikowano

Pogadamy jak Ci się zrypie takie "pewniejsze" serwo. Ciekawy jestem co wtedy powiesz.

edit: Nie zamierzam się wdawać w dyskusje typu "wyższość świąt Bożego narodzenia nad świętami Wielkiej nocy" i jak dla mnie to możesz sobie używać serw nawet za pół tysia i montować do nich trzymetrowe listewki. A ja dalej będę dobierał serwa wg. swojego kryterium.

Opublikowano

Spokojnie panowie!

Nie wpadajmy w skrajności, makiety szybowców mają to do siebie że nie potrzebuja jakiś ekstremalnie precyzyjnych i silnych serw.

Swego czasu "popełniłem" Komara 1:4, włozyłem do niego co tam mi zbywało po szufladach- zwykłe "standardy" Hiteca; zarówno na lotki jak i stery pionowy/poziomy. Nigdy nie miałem z tymi serwami najmniejszych problemów.....

......aaa bym zapomniał! Ten Komar lata już 10 lat zarówno na zboczy jak i z wyciągarki. Proponują dyskusje o konieczności zakupu drogich serwomechanizmów między bajki włozyć...

Opublikowano

juz zamówiłem Tower Pro MG-996

Charakterystyka :

waga : 55 g

wymiary : 40.7 x 19.7 x 42.9 mm

moment : 9,4 kg (4.8V); 11 kg (6V)

prędkość : 0.17 sek./60° (4.8v); 0.14 sek./60° (6V)

napięcie pracy : 4.8 - 7,2 V

mysle ze powinno wystarczyc

Witam.

Co do tego serwa to akurat mogę się wypowiedzieć, bo kiedyś popełniłem ten błąd i kupiłem 2 szt i obydwa nie działały dobrze. Dlatego kolego szczerze odradzam, tym bardziej, ze chodzi o ster wysokości. Na prawde serwo typu 485HB Hiteca za tam około 50zł absolutnie wystarczy a ma ich co najmniej 7szt w podobnych szybowcach, które z resztą widziałeś na zawodach jak byłem u was.

To taka moja opinia.

Pozdrawiam

Opublikowano

witam

Tomku u nas Tomasz posiada takie serwa w swoich modelach i jest bardzo zadowolony nie zgłaszał żadnych dziwnych zachowań tych mechanizmów dlatego ja tez sie na nie skusiłem potrzebyje mocne serwo na wysokości i wyczepie gdyż podczas ostatnich lotów przy znacznym wietrze południowym miałem duże kłopoty na szczęsie wszystko dobrze sie skończyło i model wylądował bezpiecznie choć baaardzo daleko od pasa :)

Opublikowano

Spokojnie panowie!

Nie wpadajmy w skrajności, makiety szybowców mają to do siebie że nie potrzebuja jakiś ekstremalnie precyzyjnych i silnych serw.

"ciach"

Proponują dyskusje o konieczności zakupu drogich serwomechanizmów między bajki włozyć...

Wszystko to prawda przy jednym, zasadniczym założeniu:

dźwignie mają poprawne proporcje długości i nie jest ich zbyt wiele na drodze serwo - ster

Wszak siła serwa podawana jest jako moment. Na 1 cm mamy np. 3 kg ale na 2 cm już tylko 1,5 kg. Jesli do tego, po drodze, dojdzie niekorzystna proporcja ramion dodatkowej dźwigni oraz dźwigni steru może się okazać, że na sterze mamy w dyspozycji już tylko 0,5 kg/cm.

kiedyś popełniłem ten błąd i kupiłem 2 szt i obydwa nie działały dobrze. Dlatego kolego szczerze odradzam,

Od jakiegoś czasu te serwa mają chyba inną elektronikę. Znane mi, sprawują się przyzwoicie, choć na wysokość bym ich nie dał.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.