Karolek Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Witajcie :rotfl: Nowy sezon postanowiłem powitać na spokojnie i budżetowo, jako, że muszę od nowa kupić całe wyposażenie (załamany rozbiciem Escapade przy oblocie, posłałem wszystko w świat). Gdzieś w szafie kurzył się jeszcze zestaw żeberek do wicherka, początkowo kupiłem kilka listewek i zrobiłem skrzydła, potem skrzydła nabierały mocy, aż przyszedł czas na kadłub, po kadłubie poleciała reszta, i o dziwo, model już gotowy Starałem się jak najdokładniej trzymać planów, zmianie uległo podwozie i troszeczkę stateczniki. Nie licząc pokrycia, kleju wikol i CA, zmieściłem Wicherka w 25zł Fotki z wczoraj, wieczorem/jutro wrzucę zdjęcia z 2 skrzydłem i oklejonym ogonem: Trochę o modelu: Konstrukcja oczywiście sklejka 1,5mm oraz listewki sosnowe, głównie 3x3 oraz 3x5mm. Skrzydła już nieco inna bajka, żeberka wycinane laserowo, ażurowane, keson od góry i dołu, przekładki między żeberkami, nakładki na żeberka od góry i dołu, bardzo sztywno i lekko wyszło Rejestracja SP-YWS na cześć Wiesława Schiera. Do zrobienia: -okna z plexy (może ktoś poratuje kawałkiem plexy max 1mm akurat na okna?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viader Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Rewelacja. Zbudowałem kilka Wicherków w różnych rozmiarach. Jak już będzie latał załóż kawałki silikonowego wężyka na snapy od zastrzałów, lubią się rozpinać. W ten sposób jeden z moich Wicherków zakończył żywot gdy jedno ze skrzydełek postanowiło się wymeldować Świetne ubarwienie no i te duże kapcie :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolek Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Ubarwienie również z planów: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_94 Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Bardzo ładny modelik , motywujesz do budowy tego klasyku : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Bardzo ładny modelik , motywujesz do budowy tego klasyku : ) No tak może z daleka tak będzie wyglądał Ja z bliska widzę same ciekawe szczegóły. By olowir at 2012-02-12 Większych wkrętów i podkładek nie miałeś ? A może to W.Schier takie mocowanie opisał w książce i pokazał w planach W zastrzałach też co nieco trzeba poprawić lub wymienić i parę innych rzeczy mniej ważnych. Postaraj się to do wiosny dopracujesz takie szczegóły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolek Opublikowano 15 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Cześć wam, model ukończony Do wiosny sobie powisi niestety... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Reda Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Najładniejszy wicherek jakiego widziałem :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Bardzo ładny jednak szkoda, że nie pokusiłeś się o lotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viader Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Do wiosny sobie powisi niestety... Narty i heja, sama przyjemność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avere Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Witam, ja również w swoim czasie popełniłem Wicherka 10 RC i tu mam jedną uwagę do twojego modelu : 1.Mocowanie płatów wewnątrz kadłuba z naciągiem gumowycm oraz podparcia pod skrzydłami spięte również gumą, zrób tak jak na planach , co to daje , moim zdaniem dużo dobrego w przypadku kreta takim małym modelem w ziemię. Te naciągi z gumy rozpraszają naprężenia. Ja latałem na "dzwonku" 35 gram+ regl Jeti Eco12A + Li-pol 2s 800mAh + 2 serwa HS55. + odbiornik 5 gram . Potewm dorobiłem mu uszy po 6 żeberek na stronę i latał jako motoszybowiec. Taki model lata b.dobrze kiedy słabo wieje wiatr lub kiedy nie wieje . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Śliczny jest. Chyba nic innego nie mogę powiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pysik100 Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 avere, popieram nawet w nie których trenerach 60 skrzydła są na gumach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolek Opublikowano 15 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 avere, od góry skrzydła są na gumie (jak w planach), postaram się niedługo zrobić dokładniejsze zdjęcia :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatrak Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Karolek, bardzo piękny model. Motywujesz mnie do budowy swojego Ps.(sorry za offtop) Czym zabezpieczyć komorę silnika przed paliwem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolek Opublikowano 18 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Pomaluj całą komorę żywicą widzę podobne kolorki robisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatrak Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 No, będą podobne Ja tylko odpuszczę sobie napis. A co do żywicy to która? http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?k155,materialy-konstrukcyjne-kleje-zywice-tkaniny-dwuskladnikowe-i-zywice Proszę, jak możesz to odpowiedz w moim temacie, żeby Twojego nie zaśmiecać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi