marcino2000 Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Witam, przymierzam się do kupna EG w wersji ARF i chciał bym zapytać czy TP 2409 -12 Dzwonek nada się do tego modelu. Teoretycznie mocowo powinien dać radę wg mnie, chociaż mechanicznie nie za bardzo podoba mi się takie połączenie ze względu na duży nie osłonięty wirnik. Pytam ponieważ mam już taki silnik na stanie i może udało by się go wykorzystać. Proszę o głos doświadczonych kolegów :-) Pozdrawiam Marcino2000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 W EG silnik montuje się za wręgą, a na wale zakładasz kołpak ze składanymi łopatkami poglądowo mniej więcej tak to chyba wyglada: Typowy 'dzwonek niezbyt będzie wygladał na dziobie, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino2000 Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 No i wszelkie wątpliwości rozwiane na temat montażu mechanicznego:-) Dziękuję:-) Takie pytanko poza konkursem, a raczej luźne stwierdzenie- jeśli się mylę to mnie poprawcie: Jeśli mechanicznie by pasował to KV ma chyba zbyt duże jak na szybowiec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Tak. Możesz ten silnik zastosować. Daj tylko mniejsze śmigło z mnieszym skokiem (np. 8x4 do 8x5). Ten sam silnik ma mój wnuk (na 3S). Lata model b. dobrze.Myślę, że jak na ten model zupełnie wystarczająco. pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel_Kaszëbë Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 No i wszelkie wątpliwości rozwiane na temat montażu mechanicznego:-) Dziękuję:-) Takie pytanko poza konkursem, a raczej luźne stwierdzenie- jeśli się mylę to mnie poprawcie: Jeśli mechanicznie by pasował to KV ma chyba zbyt duże jak na szybowiec? Będzie pasował, możesz zrobić mu małą obudowę z EPP lub styropianu, żeby zamaskować silniczek. Oczywiście nie zapomnij o kołpaczku i składanych łopatkach. Tak jak pisał Bogdan 8*4, 8*5 spokojnie powinny dać radę. Kołpak dobierz do średnicy wałka w silniku, łopatki do tego kołpaka (mocowanie łopat różni się w zależności od producenta). Zwróć na to uwagę robiąc zakupy, bo w sklepie modelarskim wszystko na zdjęciach wygląda tak samo, a rozstaw mocowań może różnić się nawet o 2 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi