Gość Anonymous Opublikowano 24 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 Witam! Buszując po pakietach natrafiłem na pewnien niezrozumiały dla mnie fakt. Często, jednakowa dla dwóch pakietów wydajność prądowa wyrażona w C skutkuje zupełnie innymi wartościami wyrażonymi w A. Przykładem może być np takie zestawienie pakietów: - http://rcsklep.pl/product_info.php?cPath=21_41&products_id=228 - http://rcsklep.pl/product_info.php?cPath=21_41&products_id=246 trudno mi stwierdzić czy to wina opisu czy zachowanie pewnej granicy bezpieczeństwa przez producenta, ale problem ten sieje niezły zament w mojej czaszce i chcę go jak najszybciej wyjaśnić, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 24 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 przyklad pakiet 1000 mAh. Dla niego 1C to 1A. 10C to 10 A. bierzemy Lipo 1800. 1C to 1.8A. 10C to 18A. 20C to 36A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieczotronix Opublikowano 24 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 jeżeli podają ilość C to znaczy że prąd max wynosi ilość_C x ilość mAh / 1000 h czyli 20C dla pakietu 1300 mAh prąd 26A 25C dla pakietu 1300 mAh prąd 32,5A dla pakietu 1800 mAh 20C = 36A 25C = 45A Inna sprawa jak ma się to, co podają do rzeczywistości. Niestety w kwestii pojemności akumulatorków na takim allegro panuje wolna amerykanka. Podają wielkości wyssane z palca. Często po otworzeniu takiego akumulatorka widać w środku ogniwo z pojemnością nadrukowaną na koszulce o 50% niższą od podawanej przez sprzedawcę. Zaczynam mieć wrażenie, że coraz częściej dzieje się tak w przypadku pakietów modelarskich. Tutaj nie zawyża się pojemności, bo tak się głupio składa że tą to można "na oko" ocenić po gabarytach ogniwa Li-Po. Natomiast, o czym niejednokrotnie donosili koledzy, zawyżana jest podawana przez mniej znanych i "dynamicznie wchodzących na rynek" producentów chińskich wartość C. Efektem tego jest smażenie się nieświadomie zarzynanych pakietów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 Kurde, proste. Dzięki za wyjaśnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieczotronix Opublikowano 24 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 dopisałem jeszcze uwagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 24 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 W opisach pakietow wszystko jest OK. Przeciez te pakiety maja rozne pojemnosci. Dla wyjasnienia dokladnego- Wartosc C jest mnoznikiem pojemnosci tzn jesli ogniwo ma pojemnosc 1000mAh i wydajnosc 10C to mozna pociagnac z niego 10A jesli zas ogniwo mialobu 1500mAh mozna by pociagnac 15A bo 1000mAh, czyli ( 1Ah ) x 15 =15A pradu jakim mozemy obciazyc ogniwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@verick Opublikowano 24 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 Jeden z modelrzay mowil mi, ze czytal obszerny artykul z testami i bylo tam napisane, ze jak sie uzywa aku na pradach stanawiacych 50% jego mozliwosci to bez problemu pociagna w extra stanie 250 ladowan. Natomiast korzystajac ze 100% ich mozliwosci to bedzie max. 50 ladowan. I to prawda, Ja kiedys korzystalem ze 100% i zalatwilem tak 5 lipoli... Teraz juz kupuje tylko 20-25C a kiedys nawet i 10C co bylo duzym bledem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.