Andrzej-ek Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Witam Chcę zbudować okręt podwodny i zastanawiam się jakiej łączności użyć. Radiowej czy ultradźwiękowej? Okręt podczas pływania pod wodą będzie ciągnął boję która będzie unosić się na wodzie (muszę go jakoś widzieć gdzie płynie lub ewentualnie przymocować do niej antenę). Z aparatura nie będę miał problemów bo potrafię sobie zrobić sam, znalazłem już kilka ciekawych schematów. Czy ktoś już kombinował z łącznością podwodną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Forum KOGA się kłania ... są spece od modeli w tej kategorii . Budują prawdziwe perełki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Od paru lat nie daje mi spokoju łódź podwodna z fpv, niestety ni jak po za klasyczną "pempowiną" nie znalazłem sensownego/taniego rozwiązania . Chodzi mi po głowie takie coś: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Najlepsza łączność to pasmo 27MHz im wyżej tym gorzej. Fajnie, że powstaje na forum druga łódź podwodna, już gratuluje pomysły i powodzenia :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-ek Opublikowano 23 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Tej "pępowiny" do czego chcesz używać, bo nie bardzo rozumiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-ek Opublikowano 23 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Pod woda będzie działało radiowo na 27MHZ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Przy moich próbach działało, ale tuz pod powierzchnia wody i blisko brzegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-ek Opublikowano 23 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Dla tego zastanawiam się nad ultradźwiękami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Ja pływam na 35Mhz , wbity w dno ślizg reaguje nawet na 3 metrach głębokości. Antena wystawiona za model, odbiornik Rex 5, nadajnik MC19. Na 2,4Ghz łączność ucina się 2-3 cm pod powierzchnią wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Pępowina czyli kabel od bazy do łodzi, tak jak w większości profi projektów . Przez kabel idzie zasilanie, sterowanie, podgląd . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi