AndrzejC Opublikowano 7 Marca 2012 Opublikowano 7 Marca 2012 Muszę sobie zrobić dodatkowe funkcje proporcjonalne w radiu i zamiast przełączników potrzebuję włożyć potencjometr. Mam w związku z tym pytanie: kto z Kolegów dysponuje takimi potencjometrami, lub gdzie je można nabyć? Dziękuję za ewentualne informacje na ten temat. :jupi: A.C.
AndrzejC Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Opublikowano 7 Marca 2012 Muszę sobie zrobić dodatkowe funkcje proporcjonalne w radiu i zamiast przełączników potrzebuję włożyć potencjometr. Mam w związku z tym pytanie: kto z Kolegów dysponuje takimi potencjometrami, lub gdzie je można nabyć? Dziękuję za ewentualne informacje na ten temat. :jupi: A.C.
pawel4090 Opublikowano 7 Marca 2012 Opublikowano 7 Marca 2012 Zazwyczaj stosuje się w aparaturach potencjometr 5k oma, można kupić w sklepie elektronicznym, nie powinno być problemu.
pawel4090 Opublikowano 7 Marca 2012 Opublikowano 7 Marca 2012 Zazwyczaj stosuje się w aparaturach potencjometr 5k oma, można kupić w sklepie elektronicznym, nie powinno być problemu.
AndrzejC Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Opublikowano 7 Marca 2012 A czy to nie musi być potencjometr jakiejś specjalnej jakości? czy wystarczy zwykła chińszczyzna?a.C.
AndrzejC Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Opublikowano 7 Marca 2012 A czy to nie musi być potencjometr jakiejś specjalnej jakości? czy wystarczy zwykła chińszczyzna? a.C.
tytan12 Opublikowano 7 Marca 2012 Opublikowano 7 Marca 2012 4,7k liniowy.czyli'' A'',spoko,kupisz w sklepie i jeszcze może z Telpodu :devil:
tytan12 Opublikowano 7 Marca 2012 Opublikowano 7 Marca 2012 4,7k liniowy.czyli'' A'',spoko,kupisz w sklepie i jeszcze może z Telpodu :devil:
rafit Opublikowano 7 Marca 2012 Opublikowano 7 Marca 2012 Zobacz taki:http://www.tme.eu/pl/katalog/#art=PC20BU-4K7-LIN&znacząco lepszy niż większość instalowanych w aparaturach. Ma plastikową oś więc łatwo go przystosować do własnych potrzeb.---Mam jednak pytanie, do jakiej aparatury chcesz go zainstalować? Napisałeś: Muszę sobie zrobić dodatkowe funkcje proporcjonalne w radiu i zamiast przełączników potrzebuję włożyć potencjometr.Niewiele aparatur pozwala zamienić przełącznik na potencjometr... stąd moja ciekawość.
rafit Opublikowano 7 Marca 2012 Opublikowano 7 Marca 2012 Zobacz taki: http://www.tme.eu/pl/katalog/#art=PC20BU-4K7-LIN& znacząco lepszy niż większość instalowanych w aparaturach. Ma plastikową oś więc łatwo go przystosować do własnych potrzeb. --- Mam jednak pytanie, do jakiej aparatury chcesz go zainstalować? Napisałeś: Muszę sobie zrobić dodatkowe funkcje proporcjonalne w radiu i zamiast przełączników potrzebuję włożyć potencjometr.Niewiele aparatur pozwala zamienić przełącznik na potencjometr... stąd moja ciekawość.
AndrzejC Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Opublikowano 7 Marca 2012 Dzięki za informację. Ale. Nie wiem, czy ktoś ma jeszcze taki problem: mam kilka aparatur JR- Graupner. I w przeszłości w starszych radiach i teraz także,na dodatkowych kanałach proporcjonalnych serwo w krańcowych ustawieniach potencjometru nie słucha sygnału. Wygląda to tak, że serwo ładnie słucha komendy, a którymś momencie nie reaguje na kręcenie potencjometrem w nadajniku. nie jest to jakas wielka wartość wychylenia, ale jest. W moim przypadku dokładność reagowania na sygnał z nadajnika jest bardzo ważna( chodzi o regulację paliwa w silniku) dzieje się to tylko w krańcowych wychyleniach. Używam tylko ( jak do tej pory) oryginalnych potencjometrów od Graupnera. Może ktoś wie co jest tego przyczyną? Tylko proszę o nie pisanie postów o zmianie radia na inną firmę Na dzień dzisiejszy użwam nadajników MX22X2, MC10x1, MC12X1, a w przeszłości MC16/20 i innych . I dzieje się to niezależnie od nadajnika i częstotliwości, ponieważ moduły do tego radia (MX22) mam na wszystkie pasma łącznie z 2,4 i zawsze jest tak samo. Nie do końca znam się na elektronice, ( albo w ogóle się nie znam),ale może te 5 kOhm to za dużo, albo za mało? może potrzeba innej wartości.?Proszę poradę, gdyż jest to dla mnie dość ważny problemik. A.C.
AndrzejC Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Opublikowano 7 Marca 2012 Dzięki za informację. Ale. Nie wiem, czy ktoś ma jeszcze taki problem: mam kilka aparatur JR- Graupner. I w przeszłości w starszych radiach i teraz także,na dodatkowych kanałach proporcjonalnych serwo w krańcowych ustawieniach potencjometru nie słucha sygnału. Wygląda to tak, że serwo ładnie słucha komendy, a którymś momencie nie reaguje na kręcenie potencjometrem w nadajniku. nie jest to jakas wielka wartość wychylenia, ale jest. W moim przypadku dokładność reagowania na sygnał z nadajnika jest bardzo ważna( chodzi o regulację paliwa w silniku) dzieje się to tylko w krańcowych wychyleniach. Używam tylko ( jak do tej pory) oryginalnych potencjometrów od Graupnera. Może ktoś wie co jest tego przyczyną? Tylko proszę o nie pisanie postów o zmianie radia na inną firmę Na dzień dzisiejszy użwam nadajników MX22X2, MC10x1, MC12X1, a w przeszłości MC16/20 i innych . I dzieje się to niezależnie od nadajnika i częstotliwości, ponieważ moduły do tego radia (MX22) mam na wszystkie pasma łącznie z 2,4 i zawsze jest tak samo. Nie do końca znam się na elektronice, ( albo w ogóle się nie znam),ale może te 5 kOhm to za dużo, albo za mało? może potrzeba innej wartości.? Proszę poradę, gdyż jest to dla mnie dość ważny problemik. A.C.
Rekomendowane odpowiedzi