Wieczu Opublikowano 28 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2007 Witam, Pare dni temu przegladajac forum, natknalem sie na kilka tematow o Speed 400 aero, stwierdzilem ze niebede kupowal eXtrimka, tylko zbuduje Speed 400 zjezdzajac super z kosztami budowy. Poniewaz przez 5 lat robienia modeli zebralo mi sie troche odpadkow balsy to wykorzystam ja . Kolekcja odpadkow balsy Jest wszystko co potrzebne do zbudowania Speeda. Powstal statecznik poziomy Gotowe stat. Model planuje okleic folia Solarfilm Solite transparentowa;) Model ma byc typowa zabawka. Mam prosbe do osob ktore budowaly ten model o jakies wskazowki Co jest podatne na zlamania?, niewytrzymuje akrobacji?, Gdzie mieliscie SC? i jaka waga do lotu i pustego modelu? Po wstepnych ogledzinach statecznikow wzmocnilem je dodajac poprzeczne listewki balsy 3x3. Stateczniki odrazu przestaly byc takie wiotkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 28 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2007 no ładnie wygląda , masz talent w łapkach czekam na ciąg dalszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 28 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2007 Dzieki, a tu niewiele ciagu dalszego. Chce zrobic dobra dokumentacje powstawania tego modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2007 To mam jeszcze prośbę Pisz co z jakiej balsy robiłes. Chodzi mi o grubość elementów (bo tego na planie nie widać). Zakładam, że listewki balsowe wycinasz z deseczek balsowych, a nie stosuejesz kupne listewki balsowe. Pozdrawiam! Ciekawy ten samolot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 28 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2007 Stateczniki sa zrobione z 3x3 i 3x4 balsa (oczywiscie sam wycinam poniewaz kupne listewki balsowe sa nieoplacalne dla klienta jak i sprzedawcy) i kawalek listewki 3x4 sosna (wlasny dodatek). Sciana boczna kadluba jest z 3x3 i 3x5. Jesli cie bardzo ciekawi model to tutaj masz plany przygotowane pod wydruk a4 http://www.flymodels.co.uk/plans/sp400aero/sp400aero.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 29 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2007 a ja mam takie pytanko....... jakie sa wymiary tego modeliku i może przewidywana waga?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 29 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2007 Wymiary to cos okolo 1m rozpietosc A waga samej konstrukcji przewiduje na 100g-120g a do lotu mysle o 300g Dzis nic niepowstalo, ogarnal mnie len Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 29 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2007 do lotu mysle o 300g Zapomnij A poczytaj moje posty w temacie SPEEDA, i nim zaczniesz coś dalej kleić to pomyśl jaki chcesz dać tam napęd. Jeśli BL i Li-Pol to wydłużaj go śmiało o 5cm do przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 30 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2007 Ja zrobię go lżej Silnik mam 30g ze śmigłem ,regiel 20(ale odchudzę go do 15) ,odb+ 3 serwa to 32 ,do tego li-pol 2s1p 1000 mAh fullmax -60g Więc razem wyposażenie wyjdzie ok.140g czyli pozostaje mi 110-120 na model. Myślę że mi się uda :wink: W prawdzie model nie będzie robił zawisu ,ale jakoś to przeżyję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 22 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 Prace aktualnie sa przerwane spowodu braku czasu... ale wpadl mi nowy pomysl do glowy, przerobic lekko przod modelu i wsadzic silnik spalinowy 2,5cm MVVS? Co o tym sadzicie? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 wsadzic silnik spalinowy 2,5cm MVVS Jasne. Tylko przed pokryciem konstrukcji folią najpierw każdą listewkę oblaminuj. Najlepiej węglem ;-). A tłumacząc na polski: ta konstrukcja jest za słaba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 23 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Planuje niektore elementy wymienic na sosne jesli bedzie to spaliniak takze o wytrzymalosc bym sie niemartwil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 1 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2008 Witam Marcin oczywiście model zaczął i nie skończył... Normalka- Leń Więc części gotowe dostałem ja "w spadku". Oczywiście musiałem jedną połówkę kadłuba wydłużyć (tą którą dostałem) i dorobić drugą. Tak wyglądają boki kadłuba z jednej strony (zewnętrznej) A na stronie wewnętrznej : Jak widać troszkę rowingu jest :wink: Niestety został mi już tylko nie cały metr Kończyć z jednej strony ? Jak myślicie ? Rowing baaaaaaardzo wzmocnił kadłub :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danylotnik Opublikowano 1 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2008 No tez mnie to zastanawia czy rowing mocno wzmacnia .....na jaką zywice go kleiłeś , wiesz moze ile wzrosła waga tych częsci po oblaminowaniu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 1 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2008 A więc tak: Konstrukcja ze statecznikami przed rowingiem ważyła 20g. Po przyklejeniu rowingu na EPIDIAN masa wzrosła do 24... Więc nie dużo Pytasz czy rowigw wzmacnia ? TAK !! I TO BARDZO !! W zipperze (szybowiec DLG) mam dźwigar z BALSY chyba 2x3mm pokryty rowingiem... Przy zderzeniu z szybowcem PELIKAN 2m ,cięższym od zippera 3 razy miałem zmasakrowany keson. Model w czasie zderzenia właściwie poleciał do tyłu. Jak się okazało rowing zatrzymał skrzydło i nawet nie pękł. W Bingo po kilkukrotnym zmasakrowaniu balsowego kadłuba położyłem rowing... Kadłub stał się pancerny Więc myślę że ten rowing który położyłem to jest przynajmniej dwukrotne wzmocnienie kadłuba. Albo i lepiej. Zobaczmy ile wytrzyma. Ale niech ktoś mi powie co z resztą (nie pokrytą) kadłuba ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.