Askold Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Witam towarzystwo! Z góry chciałbym podziekować za wszystkie merytoryczne odpowiedzi ponieważ problem jest bardzo irytujący, oraz zaznaczyć że przed napisaniem posta przekopałem wszystkie wątki o tej zacnej aparaturze, lecz pasującej i klarownej odpowiedzi na swoje bolączki nie uzyskałem. Otóż, radio zasilane paluszkami, modulacja (PPM)po włączeniu i podlączeniu regla (tower pro 40A) i serw do odbiornika, serwa dostają padaczki, drgają- generalnie robią co chcą. Na początku myślałem że to wina serw, bo dawno ich nie używałem. Po zakupie nowych nadal jest to samo. Poza tym w opcji "Display" mimo że drążki są w pozycji neutralnej to radio uważa że są powychylane. Z radiem próbowałem wszystkiego, resetowania ustawień, kalibracji drążków oraz wszystkiego co wydawało się pasować do objawów. Niestety nic! Dziwnym wydaje się być to że w zasadzie to wszystko zaczeło się dziać z dnia na dzień. A może problem nie leży po stronie radia? co Wy na to? Dzięki i licze na rychłe rozwiązanie
ArabaT Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Albo potencjometry, albo slabe polaczenie w koszyku "ukladu zasilania".
Askold Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Dzięki za odpowiedź Pomysł z zasilaniem wydaje się być całkiem racjonalny, ale czy te radio może być tak działdowskie żeby robić takie niespodzianki? Możesz sprecyzować o co chodzi z potencjometrami, tzn. jak to sprawdzić i jak ewentualnie temu zaradzić?
ArabaT Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Opinie na temat tego radia sa rozne, ja mam i sobie chwale, ale stazu 4mies wiec moje zdanie jest jeszcze malo wartosciowe. Na pewno warto wsadzic aku niz bawic sie z bateryjkami bo ... mamy przynajmniej pewnosc, ze zasilanie jest dobre a przy niestalym zasilaniu to kazde radio bedzie wariowac. Ktos gdzies kiedys napisal, ze potencjiometry sa slabej jakosci, moze jakis brud ale zeby na wszystkich jednoczesnie to watpie. zapodaj najpierw wlasciwe i stale zasilanie.
chaosmaker Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 A czy kolega prawidłowo zbindował nadajnik z odbiornikiem ?
Askold Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Opinie na temat tego radia sa rozne, ja mam i sobie chwale, ale stazu 4mies wiec moje zdanie jest jeszcze malo wartosciowe. Na pewno warto wsadzic aku niz bawic sie z bateryjkami bo ... mamy przynajmniej pewnosc, ze zasilanie jest dobre a przy niestalym zasilaniu to kazde radio bedzie wariowac. Ktos gdzies kiedys napisal, ze potencjiometry sa slabej jakosci, moze jakis brud ale zeby na wszystkich jednoczesnie to watpie. zapodaj najpierw wlasciwe i stale zasilanie. Okej, dam znać czy coś się zmieniło A czy kolega prawidłowo zbindował nadajnik z odbiornikiem ? Co masz na myśli mówiąc "dobrze"? zrobiłem wszystko tak jak napisane jest w instrukcji... Także wpadłem na ten trop i poczytałem o bindowaniu, zbindowałem ostatnio na nowo, ale radio w zachowaniu bez zmian
rafit Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Znajdowanie problemów wymaga systematycznego podejścia, Poza tym w opcji "Display" mimo że drążki są w pozycji neutralnej to radio uważa że są powychylane. Drążki nie są w neutralnej pozycji ponieważ:- mogłeś wprowadzić korekty (subtrim ?) - próbami kalibracji pogorszyłeś sytuacje. Pytanie raczej czy drgają wyświetlane słupki? Jeżeli nie to raczej potencjometry możemy wykluczyć. 2. Stwórz nowy model (konfigurację), ale nic nie ustawiaj - czy serwa drgają? Jeżeli tak, to konfigurację radia możemy wykluczyć. 3. Kolejny podejrzany - zasilanie odbiornika (BEC wbudowany w regulatror). Odłącz regulator i zastąp go innym / lub źródłem napięcia 4-5 V (mogą być np 4 akumulatorki paluszki - to istotne aby były to akumulatorki, ponieważ mają mniejsze napięcie). Jeżeli dalej drgają, BEC jest raczej ok. 4. Odłącz wszystkie serwomechanizmy i podłączaj je po jednym (tylko 1 serwomechanizm na raz).
Askold Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2012 1.) Nie ma wprowadzonych żadnych korekt, słupki nie drgają 2.) Po wyzerowaniu pamięci radia- nadal drgają 3.) Ciekawe- sprawdze w wolnej chwili 4.) Tak już robiłem- nic nie dało
tytan12 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 A,może masz modulacje ustawioną na PCM,zamiast na PPM.
Askold Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Otóż, radio zasilane paluszkami, modulacja (PPM) Pozdrawiam
kacper_80 Opublikowano 2 Maja 2012 Opublikowano 2 Maja 2012 Sprawdź napięcie 5V na układzie 7805 w module 2,4GHz. U mnie padł i dawal 3V, objawy były takie jak u Ciebie serwa robiły co chcialy.
idfx Opublikowano 2 Września 2012 Opublikowano 2 Września 2012 czy objaw ustaje po wyłączeniu aparatury ? (ale nie odbiornika w modelu) może to sprawa samego odbiornika.
Rekomendowane odpowiedzi