Skocz do zawartości

SU-26

Marek:D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

piszę dlatego że mam dylemat....

otóż mam zrobiony kadłub modelu su-26 z laminatu(metodą traconego styro) i zastanawiam się nad jego wymiarami... a mianowicie kadłub mogę wydłużyć lub skrócić tylko o ile?? napęd do tego bzyka planuje ROTO 26cm(może jakieś relacje jak chodzi) i zastanawiam się nad rozmiarem

rozp 180cm

dl 150cm

ale myślę że może być za duży (co tu dużo mówić niestety model jest ciężkawy - kadłub z maska wazy ok 1500g a dojdą jeszcze stateczniki i inne pierdoły za to skrzydła postaram się zrobić lekkie jak sie postaram to kadłub ze skrzydłami bez wyposażenia wyjdzie ze 3kg a i ktoś wie może ile waży roto z tłumikiem i zapłonem?? w mixmodel napisane jest ze 1100g ale nie wiem czy sam silnik czy z galanterią)

proszę o pomoc może ktoś ma podobny model(Yak-54 lub su-31)

czekam na pomoc

pozdro

PS. kadłub wyszedł super jest gładziutki jak pupcia niemowlaka(mikrobalon z żywicą robi cuda po szpachlowaniu doszło 150g)

Opublikowano

:?

kadłub jest już gotowy wiec nie chodzi mi o wymiary prawdziwego tylko jakie wymiary mam zastosować do modelu chce nim trochę pokręcić akrobacje ale mam świadomość że to nie będzie akrobacja 3D bo model będzie za ciężki a radek872, ja znam wagę na mixmodel i na stronie producenta ale nie wiem czy to jest waga samego silnika czy z tłumikiem i zapłonem :mrgreen:

pozdro

P.S. piszcie bo zaraz będę zaczynał robić skrzydła i muszę mieć już obrane rozmiary

Opublikowano

w końcu udało mi się załatwić kabel do komórki(cyfrówki niestety nie ma i zdjęcia są takiej jakości jak widać

po pierwsze... kadłub ze styropianu i styroduru z kratownicą węglową(to był eksperyment ale udał się węgiel nie jest taki ciężki i daje ogromną wytrzymałość)

b6c0c181629023fb.jpg

a teraz mordka mojego modeliku... zrobiona trochę za ciężka bo za grubo dany był laminat(6 warstw tkaniny 80 a miejscami 8-nauczka na przyszłość)

e89cff32d6612bc7.jpg

na następnych zdjęciach widoczny już jest oszlifowany kadłub(statecznik pionowy był zrobiony prowizorycznie z depronu i taśmy chciałem po prostu zobaczyć jak będą wyglądać jego proporcje...)

dc3f43d935add750.jpg

09de1854685dd2a3.jpg

1dd1e602a2dda61d.jpg

w modelu jest niestety trochę nieproporcjonalna kabinka(za mała model miał być mniejszy) ale do oblotu będzie ok jak samolot będzie latał to zrobię większą przeźroczystą

797911e4a9af3fb4.jpg

a ty widać "bebechy" mojego samolotu-z resztek węgla zrobiłem pręty którymi wzmocniłem kadłub w miejscach gdzie był wiotki(następna nauczka na przyszłość kadłub styropianowy należy okleić taśmą po wytopieniu kadłub od środka jest gładki i lżejszy-żywica nie wchodzi w pory styropianu i wygląd jest estetyczniejszy niż u mnie)

cały kadłub jest oszpachlowany szpachlówką z żywicy epoxydowej oraz mikrobalonu który polecił mi kolega Piotr-jest naprawdę dobra wyszpachlowałem nią duży obszar kadłuba i przybyło 150g

Opublikowano

albo to złudzenie na zdjęciu albo masz walnięta geometrie kadłuba. Poza tym coś mi sie nie widzi ta powierzchnia, sądzę, że po malowaniu na wierzch wylezie mnóstwo niedociągnięć.

Opublikowano

pozory mylą panowie...

kadłub jest foremny i tylko wygląda obleśnie ale jest gładki i nie będzie problemów z malowaniem, co do geometrii kadłuba to bardzo się starałem kadłub jest prosty jedyne co mogę sobie zarzucić to że źle dopasowałem wręgę silnikową i przód z ładnego kształtu przechodzi w gorszy , a karlem, masz ogromną raję z tym że jest chudziutki - niestety moje niedopatrzenie źle została zrobiona maska a z lenistwa nie chciało mi się jej przerabiać i kadłub rzeczywiście jest za chudy

no cóż człowiek uczy się na błędach.......

Opublikowano

heh

model był robiony na bazie podobnego większego z drewna i tamten był kanciasty i cały kształt nadawała mu maska... ja chciałem zrobić podobnie tyle że planowany był silnik 20cm benzynka a już po zrobieniu kadłuba zdecydowałem się ostatecznie na roto 26cm i trzeba było wydłużyć kadłub co niewątpliwie oszpeciło kadłub

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

cześć

A nie szkoda czasu i pieniędzy, takie eksperymentalne modele przeważnie kiepsko latają.

Lepiej coś kupić poskładać szybciutko i latać,latać,latać,latać,latać,latać :lol: :rotfl:

Opublikowano

z modelami robionymi samemu jest tak jak w reklamie mastercard.......

oblatać model zbudowany przez siebie............... bezcenne :D

ten modelik będzie żeby obeznać sie z silnikiem benzynowym...... a następny to pod 3D coś........

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.