Marek:D Opublikowano 2 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2007 Witam wszystkich piszę dlatego że mam dylemat.... otóż mam zrobiony kadłub modelu su-26 z laminatu(metodą traconego styro) i zastanawiam się nad jego wymiarami... a mianowicie kadłub mogę wydłużyć lub skrócić tylko o ile?? napęd do tego bzyka planuje ROTO 26cm(może jakieś relacje jak chodzi) i zastanawiam się nad rozmiarem rozp 180cm dl 150cm ale myślę że może być za duży (co tu dużo mówić niestety model jest ciężkawy - kadłub z maska wazy ok 1500g a dojdą jeszcze stateczniki i inne pierdoły za to skrzydła postaram się zrobić lekkie jak sie postaram to kadłub ze skrzydłami bez wyposażenia wyjdzie ze 3kg a i ktoś wie może ile waży roto z tłumikiem i zapłonem?? w mixmodel napisane jest ze 1100g ale nie wiem czy sam silnik czy z galanterią) proszę o pomoc może ktoś ma podobny model(Yak-54 lub su-31) czekam na pomoc pozdro PS. kadłub wyszedł super jest gładziutki jak pupcia niemowlaka(mikrobalon z żywicą robi cuda po szpachlowaniu doszło 150g) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wabnycek Opublikowano 3 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2007 Witam! co prawda nie jestem wogole doswiadczony, ale mam pomysl :];] co do wagi roto to napisal bym poprostu e-meila do kolesia z mixmodel i po sprawie ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 4 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 to to wiem ;p ale bardziej chodzi mi o pomoc w dobraniu rozmiarow samolociku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 4 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Zalezy jak chcesz nim latac i czy ma to byc kopia prawdziwego czy nie ? Mozesz sie wzorowac na prawdziwym http://rafaero.free.fr/su26-eng.html Tu na temat silnika http://www.rotomotor.cz/rotomotor/cs/roto-25-v.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 5 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 :? kadłub jest już gotowy wiec nie chodzi mi o wymiary prawdziwego tylko jakie wymiary mam zastosować do modelu chce nim trochę pokręcić akrobacje ale mam świadomość że to nie będzie akrobacja 3D bo model będzie za ciężki a radek872, ja znam wagę na mixmodel i na stronie producenta ale nie wiem czy to jest waga samego silnika czy z tłumikiem i zapłonem :mrgreen: pozdro P.S. piszcie bo zaraz będę zaczynał robić skrzydła i muszę mieć już obrane rozmiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 10 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 w końcu udało mi się załatwić kabel do komórki(cyfrówki niestety nie ma i zdjęcia są takiej jakości jak widać po pierwsze... kadłub ze styropianu i styroduru z kratownicą węglową(to był eksperyment ale udał się węgiel nie jest taki ciężki i daje ogromną wytrzymałość) a teraz mordka mojego modeliku... zrobiona trochę za ciężka bo za grubo dany był laminat(6 warstw tkaniny 80 a miejscami 8-nauczka na przyszłość) na następnych zdjęciach widoczny już jest oszlifowany kadłub(statecznik pionowy był zrobiony prowizorycznie z depronu i taśmy chciałem po prostu zobaczyć jak będą wyglądać jego proporcje...) w modelu jest niestety trochę nieproporcjonalna kabinka(za mała model miał być mniejszy) ale do oblotu będzie ok jak samolot będzie latał to zrobię większą przeźroczystą a ty widać "bebechy" mojego samolotu-z resztek węgla zrobiłem pręty którymi wzmocniłem kadłub w miejscach gdzie był wiotki(następna nauczka na przyszłość kadłub styropianowy należy okleić taśmą po wytopieniu kadłub od środka jest gładki i lżejszy-żywica nie wchodzi w pory styropianu i wygląd jest estetyczniejszy niż u mnie) cały kadłub jest oszpachlowany szpachlówką z żywicy epoxydowej oraz mikrobalonu który polecił mi kolega Piotr-jest naprawdę dobra wyszpachlowałem nią duży obszar kadłuba i przybyło 150g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 10 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 a zapomniałem dodać że planuję rozmiary: rozpiętość: 170-175cm a długość kadłuba: 145cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 albo to złudzenie na zdjęciu albo masz walnięta geometrie kadłuba. Poza tym coś mi sie nie widzi ta powierzchnia, sądzę, że po malowaniu na wierzch wylezie mnóstwo niedociągnięć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Miałem to napisać ,ale widzę ,że mnie Łukasz ubiegł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 ...taki jakiś strasznie 'wychudzony' :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 10 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 pozory mylą panowie... kadłub jest foremny i tylko wygląda obleśnie ale jest gładki i nie będzie problemów z malowaniem, co do geometrii kadłuba to bardzo się starałem kadłub jest prosty jedyne co mogę sobie zarzucić to że źle dopasowałem wręgę silnikową i przód z ładnego kształtu przechodzi w gorszy , a karlem, masz ogromną raję z tym że jest chudziutki - niestety moje niedopatrzenie źle została zrobiona maska a z lenistwa nie chciało mi się jej przerabiać i kadłub rzeczywiście jest za chudy no cóż człowiek uczy się na błędach....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 A może przerób to na Fw-190D-10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 10 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 heh model był robiony na bazie podobnego większego z drewna i tamten był kanciasty i cały kształt nadawała mu maska... ja chciałem zrobić podobnie tyle że planowany był silnik 20cm benzynka a już po zrobieniu kadłuba zdecydowałem się ostatecznie na roto 26cm i trzeba było wydłużyć kadłub co niewątpliwie oszpeciło kadłub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 ...nie problem, następny bardziej będzie przypominał oryginał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 10 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2007 cześć A nie szkoda czasu i pieniędzy, takie eksperymentalne modele przeważnie kiepsko latają. Lepiej coś kupić poskładać szybciutko i latać,latać,latać,latać,latać,latać :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flyer Opublikowano 10 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2007 W 100 % zgadzam sie z Robertem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 11 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 z modelami robionymi samemu jest tak jak w reklamie mastercard....... oblatać model zbudowany przez siebie............... bezcenne ten modelik będzie żeby obeznać sie z silnikiem benzynowym...... a następny to pod 3D coś........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.