Włodek Ulas Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Mam problem z doborem silnika do modelu F3a o rozpiętości 1700 i wadze na gotowo ok 3,7 kg. Planuje silnik elektryczny i chodzi o max ciąg jaki powinien być aby spokojnie przy wietrze oblecieć program Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam D Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Nieeee, dużo więcej. Typowe F3A o masie prawie 5 kg (4700-5000g) ma ciągu statycznego 9 kg. Nie jestem pewien czy dobór silnika przez dopasowywanie tylko ciągu statycznego jest prawidłowym podejściem. Raczej powinno się dobierać moc i kv, czyli średnicę śmigła, prędkość, ilość cel. Proponuję skopiować parametry ze znanych dobrych modeli tej wielkości. Nie ma czegoś odpowiadającego w ofercie Sebartu? Wind 110? Silvestrii podaje propozycje napędu (drogie Hackery). Wystarczy zerknąć jakie to silniki (kv i moc) i jakie akumulatory. Nie warto odkrywać Ameryki na nowo. Warto znaleźć dobre źródło do naśladowania. Po to mamy Internet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodek Ulas Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Może źle zadałem pytanie . Czy do takiego modelu http://www.ledarc.pl/p/37/2480/model-groovy-90-3a-arf-1670mm-twa180r-3-modele-akrobacyjne-i-3d-samoloty-i-szybowce.html taki silnik będzie wystarczający http://www.modelarski.com/produkt-Silnik_Emax_BL4030_10_,1533.html zasilanie 6s. Adamie, szukałem ale chodzi oto aby dokupić silnik który jest dostępny od ręki i w miare dobrej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam D Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Wygląda na to, że dobrałeś prawidłowo. Z tych silników żaden nie pasuje lepiej. Jedyna wątpliwość jaką mam, to masa startowa. Będzie dużo cięższy w wersji elektrycznej od wersji spalinowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodek Ulas Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Wygląda ze nie , chyba że accu 3300 6s będą za małe aby polatac program w 7 min i nie rozładować ich zbytnio .Ale dobór śmigła i powinno być wmiare dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Witam . Ja bym na twoim miejscu zastanowił się nad odmianą tego silnika o 420 obrotach / Volt . Będzie bardziej odpowiedni do zasilania 6S . Może przed kupnem dowiedz się ile waży pusty model i wtedy zacznij dobierać wyposażenie . Jest jeszcze silnik 4020 / 470 , który waży 100 gram mniej a osiągi podobne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi