Bruno Opublikowano 3 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 Witam, Niedługo zamierzam rozpocząć przygodę z FPV, poniżej chciałbym przedstawić wam przyszłą platformę i poprosić o pomoc w niektórych sprawach. Kiedyś zbudowałem RWD-5 przeskalowanego do 130% (170cm rozpiętości), który był modelem bardzo łatwym w pilotażu. Niestety był już mocno z zużyty i postanowiłem zbudować nowy model trzymając się ściśle wymiarów starego modelu. Dzisiaj odbyła się nieudana próba oblotu i dlatego mam parę pytań: 1 .Czy zmieniony kształt kadłuba może mieć znaczący wpływ na własności lotne modelu przy zachowaniu starych proporcji? Model zachowywał się bardzo nerwowo, zadzierał do góry i był za wrażliwy na ster wysokości. 2. Czy model o rozpiętości 170 cm da się podczas oblotu wyrzucić z ręki bez silnika ( tak jak oblatuje się małe modele)? Stary model od razu latał dobrze i było to niepotrzebne. Środek ciężkości mam w tym samym miejscu co w starym modelu. Może zbyt duże wychylenia sterów? Oblot odbył się klasycznym sposobem, elektronikę do FPV zamierzam kupić w najbliższym czasie. Poniżej kilka fotek: ( na drugim zdjęciu stary model) Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
człowiek Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Wygląda na to, że środek ciężkości za bardzo z tyłu. Przesuń do przodu i powinno być OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi