Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierwszy połpełniony model RC. Funcub multiplex.

RX Futaba Fasst

Silnik Emax t 2822/05 (1500kv)

serwa Tower Pro metal sg90s

na razie bez klap

modyfikacje:

autorskie malowanie

kółko ogonowe

wzmocnione golenie głównego podwozia (często lata również z gumowym ściągiem między kołami)

na brzuchu mocowanie typu velcro na kamerkę

Pozdrawiam

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opublikowano

"Silnik Emax t 2822/05 (1500kv)

serwa Tower Pro metal sg90s

na razie bez klap"

Witam,

bardzo ładne malowanie. Rozumiem, że dedykowanymi materiałami Multiplexa malowało się tak samo dobrze jak widać na zdjęciach efekt końcowy?

2 sprawy:

• silnik 1500 KV nie pasuje do tego modelu. Producent zaleca 800 - 1000 KV. I z takim setup'em będzie ładnie latał. Te 1500 KV to bardziej do DogFightera MPX.
  • Warto zrobić klapy. Rozmawiałem z 2 pilotami FunCub'a: Start z klapami prawie z miejsca i lądowanie na minimalnej przestrzeni.
Opublikowano

To jest Trzmiel- nie ma prawa latać a lata.

Silnik ma odmienną chrakterystykę niż zalecana- zgoda. Jego zaletą jest jednak możliwość zamontowania smigła o mniejszej srednicy. Teraz model ma.APC 9x4.7 Slo. Ma ciąg przekraczający masę nominalna modelu. A latałem też z pakietem 3700. Klapy fajna rzecz. Serwa właśnie zamawiam. Dotąd używałem klapolotek i to jest ZŁY pomysł. Nie polecam fabrycznego podwozia głównego. W tej chwili szukam jakiegoś rozsądnego zamiennika z węgla lub duralu.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Z tego co wiem, to trzmiel całkiem nieźle lata...

A tak poważnie. Jeżeli takie śmigło Ci pasuje - ok. Wadą jest natomiast, że ma dużo mniejszy moment obrotowy, dłużej się wkręca na obroty oraz bierze więcej prądu (krótsze latanie). FunCub to wg. mnie, ogólnie przyjętej charakterystyki modeli i pierwowzorów model spokojny a wg. klipu reklamowego MPXa taki funfly-trener - a tu potrzebny jest moment obrotowy i niże KV. On może przy dobrym silniku spokojnie wisieć na śmiegle i powinien odejść z pionie z tego zawisu.

Ja planuję FC z AXI 2814/16 i śmigłem 11x5,5

Podwozie w każdym MPXie jest słabe. Nawet przy 750 g MiniMagu mi się wygina.

Wg mnie w tym modelu silnik poiwnien dawać 1500-1600 g ciągu. Przy okazji zbadam to AXI na hamowni. Ale musze jeszcze dokończyć jej budowę...

Opublikowano
  W dniu 27.05.2012 o 19:43, 'M.Ch.' napisał:

Podwozie w każdym MPXie jest słabe.

W przypadku FC zgadzam się w 100 procentach. Natomiast Mentor z fabrycznym podwoziem lata u mnie drugi rok i pięknie pracuje minimalizując przenoszenie naprężeń na kadłub. Polecam tylko wymianę zestawowych kół śr. 70 mm na 100 tki. Mam pompowane i nie straszna mu "równość" mojego lotniska.

Opublikowano

W moim Mini Magu podwozie jeszcze ani razu się nie wygieło. A przy pływakach zakładam gumę lotniczą po przekątnej i tez jest ok.

Opublikowano

Ładne malowanie.

Ja też przymierzam się do FunCuba na pierwszy rzut. Ewentualnie EasyCub.

W FC te duże koła trochę śmiesznie wyglądają.

Opublikowano
  W dniu 1.06.2012 o 08:06, 'pablito' napisał:

Ładne malowanie.

Ja też przymierzam się do FunCuba na pierwszy rzut. Ewentualnie EasyCub.

W FC te duże koła trochę śmiesznie wyglądają.

EC i FC to jednak inne modele.

EC nie ma lotek i klap (można zawsze zrobić) ale EC ma duzy wznios skrydeł. To typowy trener dla poczatkującego. FC może poszaleć, koła mozna dać mniejsze.

Jest jeszcze spora rózanica w cenie.

Opublikowano
  W dniu 1.06.2012 o 12:52, 'M.Ch.' napisał:

EC i FC to jednak inne modele.

EC nie ma lotek i klap (można zawsze zrobić) ale EC ma duzy wznios skrydeł. To typowy trener dla poczatkującego. FC może poszaleć, koła mozna dać mniejsze.

Jest jeszcze spora rózanica w cenie.

Tutaj sie nie zgodzę EasyCub jest dużo tańszy przeróbka go do Fun-Cuba to 10 min roboty to są prawie identyczne modele.

Model opisywałem tutaj:

http://pfmrc.eu/index.php?/topic/23780-easy-cub-multiplex-z-prostym-platem-i-lotkami-nosnik-cam/

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=5U9IbEhFp9o

A po prostowaniu płata wygląda tak - tutaj jeszcze bez lotek.

http://www.fotosik.p...bum&add1=luq--u

Opublikowano

Jeśli to jest pierwszy model to polecam kupić FC i wykonać w 100% według instrukcji a przerobki zostawić sobie na później w miarę rosnącego doświadczenia. FC wiele wybacza w pilotażu i w warsztacie. W mojej ocenie ma też olbrzymi potencjał do modyfilacji. Zachęcam jednak do stopniowej ewolucji modelu. Nie instalowałbym na początku klap.

Opublikowano
  W dniu 3.06.2012 o 17:53, 'LQ' napisał:

Tutaj sie nie zgodzę EasyCub jest dużo tańszy przeróbka go do Fun-Cuba to 10 min roboty to są prawie identyczne modele.

Model opisywałem tutaj:

http://pfmrc.eu/inde...ami-nosnik-cam/

A po prostowaniu płata wygląda tak - tutaj jeszcze bez lotek.

http://www.fotosik.p...bum&add1=luq--u

Ładnie zrobiony. Fakt różnica w cenie jest spora. Kwestia kasy, doświadczenia (wystarczy minimalne) i zasobów modelarni przy wyborze EC czy FC. Jeżeli ktoś kupuje pierwszy model, to żeby go przerobić musi kupic materiały na snapy, popychacze itp. (pewnie z 40 zł) no i te "10 min" a wiemy dobrze, że żeby zrobić to równo i starannnie to trochę więcej.

Ja osobiście lubię modelarskie rzemiosło, choc czasem musze się hamować. Pęd do efektu końcowego niekoniecznie idzie w parze z dokładnością pracy modelarza. Teraz jest już ok. Ale pamiętam swoje początki. Cierpliwość - ważna sprawa. Zawsze jest spora satysfakcja jak w sprawny sposób poprawi się fabrykę lub wymyśli własny "patent".

Opublikowano

Ja latam na silniku Emax GT2812/09 (1060kV) i śmigle 11x5,5.

post-8593-0-14358200-1339414953.jpg

W takim zestawie na pakiecie 2,2 w zależności od tego czy chcę się powygłupiać, czy spokojnie polatać dla przyjemności mam od 9 do 13 minut w powietrzu. A do tego mam do dyspozycji i typowe dla tego modelu bardzo niskie prędkości (zwłaszcza na klapach), ale mogę również zasuwać aż miło ;) Co zresztą mieliśmy ostatnio okazję porównać na lotnisku ;)

Podwozie kiepskie, ale ja już drugi sezon latam na oryginalnym z gumą w poprzek widoczną dość dobrze na poniższym zdjęciu:

post-8593-0-98492600-1339415585_thumb.jpg

Najprostrzym moim zdaniem sposobem na poprawę podwozia jest użycie nieco grubszego drutu - 2,5 lub 3 mm powinno spokojnie wystarczyć a znacząco ogranicza ingerencję w model.

Opublikowano
  W dniu 12.06.2012 o 12:28, 'czarek66' napisał:

Moze ktos mi powie do czego ma słuzyć dodatkowe serwo które jest przewidziane przy mocowaniu skrzydeł? (oczywicie w FC)

Do holowania szybowca

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  W dniu 25.05.2012 o 20:28, 'hiperfakista' napisał:

Elapor color multiplexa na tegoż podkładzie- żółty.

Mam pytanie: Jak nazywa się oryginalnie ten podkład multiplexa bo szukam po sklepach internetowych i widzę tylko farby/kolory. Mam pomysł na pomalowanie Funcuba a boję się bez podkładu bo cały efekt malowania może być wkrótce do kitu. Czy kładłeś bezbarwny lakier multiplexa na końcu?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.