robertus Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Wpadł mi w ręce klej polimerowy seleny Specyfikacja Jest rzadszy niż polimerowy dragona, mniej glutowaty. Ładnie się nakłada i szybko łapie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidey Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 A cena? Gdzie można kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Kupiłem w bricomarche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Ja bym go nie nazwał zamiennikiem UHU Pora. Jak zrobisz z niego zawiasy w depronie to się przekonasz. Pierwszego dnia cacy, po tygodniu trochę gorzej a po dwóch tygodniach serwo nie ma siły wychylić steru a jak już wychyli to ster nie wraca do neutrum. Do innych celów jak najbardziej, zwłaszcza, że kilka razy tańszy. Praktycznie wala się po półkach niemal w każdym markecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 15 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Na zawiasy nie stosuję. Stosuję plaster z apteki Przy okazji zakupów zawsze spoglądam na półki z klejami pod kątem modelarstwa. Testowałem różne. W Większości używam polimerowego z dragona. Ten z seleny wydaje się być lepszy ze względu na jego większą płynność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luqas Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 a jak jest z czasem klejenia? łapie szybciej w porównaniu do dragona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 A jak z przyczepnością plastra do depronu czy EPP ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 15 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 a jak jest z czasem klejenia? łapie szybciej w porównaniu do dragona? czas łapania taki jak wszystkich. smarujesz, odczekujesz 30sek-1min i sklejasz.Wydaje mi się, że całkowite schnięcie ten klej ma szybsze niż dragona, sprawdzę to jeszcze dokładniej. A jak z przyczepnością plastra do depronu czy EPP ? Plaster z apteki ze sztucznego jedwabiu ma bardzo mocny klej, niestety dokładnej marki nie znam, a już kończy mi się. W każdym razie nie ma rolki z bocznymi ściankami jak viscoplasty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 tytul tematu powinien brzmiec raczej Nowy zamiennik polimerowego dragona a nie uhu-por-a Oba kleje nijak maja sie do uhu por. Rownie dobrze moznaby porownac do uhu klej butapren ( bo tez sie smaruje - czeka az podeschnie i dociska ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 16 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 Porównanie uhu por do butaprenu też nie jest najszczęśliwsze - sposób użycia i owszem, ale uhu por nie wgryza się w depron i styropian a butapren jak najbardziej, więc można się nadziać na minę. Butapren z czasem brązowieje, początkowo zbytnio nie widać, ale później wyłażą brzydkie plamy, więc nawet do naprawy białego EPP się z tego powodu nie nadaje, mimo, że go nie narusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 16 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 Porównanie uhu por do butaprenu też nie jest najszczęśliwszePrzeciez wlasnie to napisalem - czytac ze zrozumieniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 Wnioskuję Arku, że wg Twojej skali Nr1 jest uhu por a potem długo długo nic i dopiero potem polimerowe dragona i inne podobne. Nie przesadzajmy, uhu por nie jest aż takim cudem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 16 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 Kurcze, czy to dzien taki ze macie Chlopaki klopot z czytaniem ze zrozumieniem? Gdzie napisalem ze jest najlepszy? To zupelnie inny klej i do czego innego sluzacy, wiec porownanie polimerow dragona czy tego seleny jest zupelnie niewlasciwe. Jedyne co maja wspolnego to sposob klejenia - tak samo jak wspomniany przezemnie butapren ktorego jak sadze nikt by z uhu nie porownywal i to ze kleja podobne materiały.( butapren juz nie ) Za to spoina w tych klejach jest zupelnie inna i ma inne wlasciwosci wiec nie nadaja sie te kleje do tych samych rozwiazan. Owszem, deprona sobie oboma skleje, tak samo jak wikolem czy zywica Nie wypowiadam sie ktory klej jest lepszy czy gorszy ale mowie ze nie mozna tych kleji porownywac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 No to faktycznie nie zrozumiałem o co Ci chodziło. Rozpatrujemy tu co można by użyć zamiast uhu pora do klejenia depronolotów, coś w rozsądnej cenie. Być może to jest tylko 10% zastosowań uhu pora, ale właśnie o to chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi