Maro Opublikowano 17 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Witam Mam pytanie odnośnie wycinania miejsca na dźwigary w żeberku np. takim, Uploaded with ImageShack.us Chodzi mi o to czym to robić żeby były ładne prostokątne wycięcia pod dźwigary, jak wy to robicie piłką, pilnikiem jakieś patenty na to żeby wszystko ładnie i dokładnie pasowało. Buduję sobie już trzeci model i teraz chciałbym żeby to zrobić dokładnie a nie jak w poprzednich modelach gdzie wycinałem piłka i niestety pomimo usilnych starań naroża miałem zaokrąglone delikatnie i pomiędzy żebrami a dźwigarem można było dostrzec przerwy. Druga sprawa dotyczy ażurowania takiego jak na zdjęciu powyżej, próbowałem wiercić otwory na wiertarce stołowej przez wszystkie żebra naraz, ale o ile te w sklejce są w porządku to w balsie 3mm wyrywa dziury a nie wierci, pomimo że balsowe były w środku pomiędzy sklejkowymi. Więc jak to robicie że wam to tak ładnie wychodzi ?? jakich narzędzi używacie ?? oczywiście nie wspominając o cnc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zaopatrz się w komplet pilniczków , reszta to cierpilwe dążenie do celu. W sprawie otworów, wiercenie wiertarką za pomocąotwornicy czy wierteł piórowych w balsie się nie uda. Otwory wycinasz zgrubnie a potem nawijasz papier ścierny na rurkę i szlifujesz. Efekt jest proporcjonalny do cierpliwości i dokładności jaką włożysz w wykonanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 17 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Dodam, że w przypadku szlifowania balsy, lepiej zapomnieć o elektronarzędziach i robić to ręcznie. Jest to tak delikatny materiał, że pracy nie ma za dużo, a chwila nieuwagi przy stosowaniu np. wiertarki z tarczą może doprowadzić do zniszczenia obrabianego elementu. Co do wiercenia, można użyć wiertarki i zwykłych wierteł do drewna, ale o mniejszej średnicy niż otwór docelowy, wiertarka powinna być zamocowana w statywie, a obrabiany materiał w imadle i bardzo delikatnie pogłębiać otwór. Później jak wspomniał kolega wyżej, ręczne doprowadzenie do średnicy docelowej. Materiały miękkie, takie jak balsa mają tendencję do wkręcania się na wiertło. Dlatego konieczne są imadła i duża doza delikatności i cierpliwości. Zaopatrz się w dobrej jakości pilniki "iglaki" o różnych kształtach. Odradzam tanią chińszczyznę typu "Top Tools" z koszy promocyjnych w marketach. Warto wydać trochę więcej na pilniki proste, dobrze utwardzone, trzymające kształty, o dobrze osadzonych rękojeściach, które nie będą spadały czy gniotły palców. Warto się też zaopatrzyć w dobre imadło modelarskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 17 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Daruj sobie te otwory w żebrach balsowych - zważ przed i po wierceniu jedno żebro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maro Opublikowano 17 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Daruj sobie te otwory w żebrach balsowych - zważ przed i po wierceniu jedno żebro. Nie chodziło mi o wagę tylko bardziej o wygląd, żeby te ze sklejki i z balsy wyglądały tak samo wiertarka powinna być zamocowana w statywie, a obrabiany materiał w imadle i bardzo delikatnie pogłębiać otwór Wierciłem na wiertarce stołowej gdzie miałem zamocowane żeberka i minimalny posów wiertła zastosowałem jaki mogłem, ale pomimo tego żeberka z balsy dwa pekły a kilka zostało oszpecone. Może obroty można było jeszcze dać mniejsze ale chyba i tak taka obróbka balsy nie wchodzi w grę, więć zastosuję pilniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 17 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 musisz mieć ścisniety mocno bloczek żeber (pręty gwintowane), ostre wiertło bez żadnych wyszczerbień i pierw mniejszą średnicą (pilocik) a pózniej wiekszą i tak o 2 mm mniejszą niż nominał maksymalnie, resztę papier na rurce do nominału Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deem Opublikowano 17 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Wiercenie w balsie zawsze "lewymi obrotami". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maro Opublikowano 17 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Myślę jednak że obróbka balsy jest tak łatwa i szybka że będę to robił ręcznie. Mam jeszcze takie pytanie odnośnie żeberek z balsy i sklejki. Kiedyś tutaj w jakimś temacie czytałem wypowiedź, że lepiej nie stosować balsy na nie tylko cienką sklejkę i ażurować. Więc jak to jest bo nie mogę odszukać tego tematu dlaczego tak, czy to chodziło o konkretny model czy skrzydło jakieś specyficzne tego już nie pamiętam niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 17 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zależy od ....... a jaka masz głebokość płata własciwie i planowana rozpiętość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maro Opublikowano 18 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zależy od ....... a jaka masz głebokość płata własciwie i planowana rozpiętość? Planowana rozpietość to 1,2 m, cieciwa 18cm, pierwszy dolnopłat własnego pomysłu narażony na duże przeciążenia z powodu ograniczonych umiejętności pilotażowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Balsowe to mały model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Swego czasu bloczki żeberek obrabiałem na wałku na tokarce zresztą kiedyś pokazywałem to na fotkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi