Mirek z Lublina Opublikowano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 Witam. Ostatnio chciałem zbudować zupełnie nową nietypową konstrukcje modelu , stąd wybór padł na model bezogonowca typu latające skrzydło. Jako ,że osobiście nie uznaję materiału typu styropian i wszelkich pianek styropianopodobnych, model , jak wszystkie moje poprzednie konstrukcje, jest wykonany całkowicie z balsy ze wzmocnieniami ze sklejki w wersji do szybkiego , samodzielnego montażu. Inspiracją i wzorem do budowy mojego skrzydła był model HAI 2 dostępny w sieci. Chciałbym jednak na wstępie zaznaczyć , że nie jest to wierna kopia tego modelu, lecz całkowicie własna konstrukcja. Trochę danych technicznych: Dane techniczne: Rozpiętość - 2000mm Długość - 780mm Profil - ZAGI 12 modyfikowany. Waga do lotu z wyposażeniem RC to 1360g. Zamontowane wyposażenie: Silnik KEDA 3612M ze śmigłem składanym CAM PROP GRAUPNER 11 x 6 Regulator obrotów - Jeti Adwance 40A Pakiet 3cele 11,2V o pojemności 2200mAh 20C Serwomechanizmy lotek - HS81 MG Serwomechanizmy klap - Corona 939MG Całkowicie konstrukcyjne skrzydło typu skorupowego o rozp. 2000mm jest dzielone, a łącznikiem jest rura duralowa o średnicy 10mm i pręt węglowy, ustalający o średnicy 4mm. Skrzydło wyposażone w klapy i lotki. Model po wyregulowaniu, a przede wszystkim , po odpowiednim wyważeniu co jest najważniejsze w tego rodzaju konstrukcji, oraz wychyleniu obu lotek do góry przy starcie jak i w locie normalnym jest super stateczny w locie, " idzie za drążkiem " , jest w pełni przewidywalny . Wychylenie obu lotek do góry zwiększa między innymi zwichrzenie aerodynamiczne końcówki płata - działa jak wychylony ster wysokości do góry, co jest konieczne do poprawnego lotu normalnego. W sumie bardzo przyjemny i prosty w pilotowaniu. Po nabraniu wysokości przy swojej ogromnej powierzchni skrzydeł, umie bardzo ładnie szybować . Potrafi być bardzo wolny, a jednocześnie nie zwala się na skrzydło i nie traci prędkości . Może też być szybki, co można uzyskać zmniejszając wychylenie obu lotek do góry. Klapy w modelu również są bardzo skuteczne , szczególnie przy lądowaniu. Krótka prezentacja modelu w locie: Zapraszam do dyskusji . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 To skrzydełko to HAJ i super lata zobacz tutaj http://www.rc-ostrow.pl/galeria/sezon-2012/loty-na-nowym-polu-lotw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi