Wojtass_nt Opublikowano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 Cześć. Ktoś ma jakieś doświadczenie i poradzi czym pokryć cementową formę owiewki aby faktura tworzywa po formowaniu nie zmatowiła się? Czy może wystarczy bardzo drobnym papierem ściernym wyszlifować kopyto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TKC Opublikowano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 Cześć! Moja technologia trochę inna, ale sprowadza się do tego samego: "...Na to laminuję dwie warstwy tkaniny szklanej, po utwardzeniu wytapiam kopyto styrodurowe acetonem, a w jego miejsce wlewam gips budowlany,gdy wszystko stwardnieje szlifuję na mokro i poleruję kopyto . Zakładam butelkę PET 2l i uruchamiam opalarkę w celu obkurczenia butli..." fragment z tego wątku - pierwszy post, mniej więcej w środku, zawiera klika zdjęć z procesu. Pozdrawiam Tomasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Czy żywica nie przykleja się do plastiku pod wpływem ciepła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Sprawdzone,żywica+ pył al. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TKC Opublikowano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Czy żywica nie przykleja się do plastiku pod wpływem ciepła? Prędzej przegrzewa się PET (robi się mleczny i kruchy) niż nagrzeje się żywica tak by zmiękła czy coś innego się z nią stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 27 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Aha. Mam żywicę poliestrową. Chyba będę musiał z niej zrobić negatyw bo gips którym zalałem starą kabinkę schnie już 48h XD A potrzebuję na sobotę mieć piękną nowiutką klarowną owiewkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Jak gips może schnąć 48h? Chyba coś źle zrobiłeś... Trzeba było kupić ten szybko wiążący (jest bardziej kruchy od tego zwykłego, ale dwa dni później można już korzystać). To póki nie wysechł wywal go stamtąd i zalej na nowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 27 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Nie no już go wyciągnąłem wczoraj rano ale ciągle daje się ugnieść palcem. Zrobię żywicą poliestrową z matą szklaną i po problemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 28 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Nie będę zakładał kolejnego tematu więc tutaj zapytam. Miałem Vivak 0.5mm a po zrobieniu owiewki zostało coś przeraźliwie cienkiego. Czy powinienem użyć 1mm? Jak ma się stosunek grubości do tego co wyjdzie po formowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TKC Opublikowano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Z Vivaka nigdy nic nie robiłem, ale na zdrowy rozum grubość materiału po formowaniu "rozciąganym" będzie mniejsza (w przeciwieństwie do PET obkurczanego na formie) ... o ile? - nie umiem na to pytanie odpowiedzieć, ale zależy to od tego jak wypukłą i jak "pofalowaną" (jakie rozwinięcie powierzchni) masz formę. Pozdrawiam Tomasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 2 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Jeszcze jedno pytanie a raczej prośba Podrzucicie linki do sklepów (najlepiej modelarskich) które mają dostępne płyty Vivak albo PET grubości 1.5mm ?? min 30x50cm Tak sobie szukam i szukam i nic nie mogę znaleźć. Abc-rc miało kiedyś ale teraz nie ma na stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Pewnie już za późno ale dodam swoje 3 grosze. Z VIVAK-u wytłoczyłem ze 20 kabinek więc moge się podzielić doświadczeniem. Po pierwsze w sklepach modelarskich raczej nie znajdziesz, ja kupowałem u producenta i minimalna ilość to 1 m2 Po drugie 1 mm spokojnie wystarczy chyba że kabinka jest bardzo wysoka ponad 20 cm to już bym dał 1,5 mm jeśli nie przekracza to spokojnie 1 mm wystarczy. Po trzecie nie wiem jaką metodą będziesz wytłaczał. Jeśli ręcznie - ramką to pamiętaj żeby nie przegrzać VIVAK-u. Zwis nie powinien być większy niż 1,5-2 cm. Poniżej w linku do innego wątku zobacz sobie moje wytłoczki wytłoczki jak zwis był od 5 cm do 15 cm. Dopiero ostatnia próba wyszła idealnie Tu możesz zobaczyć moje próby z VIVAK-iem http://www.rcclub.eu...=2883&start=320 Zrobiłem kopyto z gipsu dentystycznego (rewelacja) gdyby nie błąd przy wlewaniu to nic nie trzeba by było szlifować. Ten gips nie ma faktury jest idealny. W wytłoczeniu mojej kabinki chodziło o powiększenie jej o 1,5 mm bo oryginalna była z wąska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 2 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Ja mam kopyto z żywicy poliestrowej i maty szklanej. Z przegrzewaniem nie miałem problemu przy 0.5mm. Kabinka ma około 10cm wysokości i 24 długości. Myślisz, że 1mm styknie? Jakieś namiary na sklep/ producenta, który ma sklep internetowy i można kupić? edit: znalazłem PET 1mm za 11zł formatka 300x500 Nada się?? Jaka jest różnica pomiędzy PET a Vivakiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 VIVAK to PETG Zaraz poszukam, ale producent był w Warszawy i miał przedstawicielstwo we Wrocku. Kupowałem bezpośrednio w sklepie. EDIT Zobacz tutaj, ale ja nie tu kupowałem. Nie mogę znaleźć swojego sklepu. http://sklep.akces-plexi.pl/pl/kategorie/Plyty__z_poliestru_(PETG_i_APET)/110/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi