radek872 Opublikowano 20 Października 2007 Opublikowano 20 Października 2007 Witam dla zainteresowanych fun flajami podrzucam plan jest to oryginalny plan modelu madness 2 taki model opracował DJDIT na podstawie zdjecia mi udało sie zdobyc te plany i dziele sie nimi z wami http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/ce287206cba03de5.html jest to JPG ale mysle ze mozna to w programie obrysowac i zrobic DXF-a
fredzio Opublikowano 20 Października 2007 Opublikowano 20 Października 2007 Może przez nieuwagę nie zauważyłem czyjejś prośby o plany Madness2, ale jestem w posiadaniu pliku zarówno jpg jak i dwg z planami tej maszynki(dokładnie te same:P). Jeśli ktoś potrzebuję to chętnie podeślę.
Mars_2000 Opublikowano 20 Października 2007 Opublikowano 20 Października 2007 Może przez nieuwagę nie zauważyłem czyjejś prośby o plany Madness2, ale jestem w posiadaniu pliku zarówno jpg jak i dwg z planami tej maszynki(dokładnie te same:P). Jeśli ktoś potrzebuję to chętnie podeślę. Ja bym się uśmiechnął o te plany w wersji dwg :-) (mars123@o2.pl)
kamil_rc Opublikowano 20 Października 2007 Opublikowano 20 Października 2007 Tez bym prosił o plany w wersi DWG na kamil_rc@o2.pl
Rafal B. Opublikowano 20 Października 2007 Opublikowano 20 Października 2007 To ja też bym prosił o plany w wersji DWG. Z góry dziękuje.
Ostry Opublikowano 20 Października 2007 Opublikowano 20 Października 2007 Jeśli możesz to ja tez poproszę.
czhomik Opublikowano 20 Października 2007 Opublikowano 20 Października 2007 też bardzo bym prosił o te plany chomik11@o2.pl :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
fredzio Opublikowano 20 Października 2007 Opublikowano 20 Października 2007 poszły do wszystkich, którzy podali adresy email. Może jestem mało rozgarnięty, ale nie mam czasu teraz na szukanie adresów czy sposobów wysyłki do reszty. Poproszę maile na pw lub w wątku, to wyślę reszcie
Mars_2000 Opublikowano 20 Października 2007 Opublikowano 20 Października 2007 Do mnie plany doszły. Dziękuję pięknie. :jupi: Planuję je pomniejszyć do uzyskania rozpiętości skrzydła ok. 1 metra (co by elektryka przyzwoitego zrobić) i porzeźbić zimą. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie.
kamil_rc Opublikowano 21 Października 2007 Opublikowano 21 Października 2007 Do mnie tez plany doszły. Wielkie DZIENKI . Mam pytanie. Oblatał ktos ta wersje madmana i macie wiecej fotek?? Z jakiego materiału jest wykonany kadłub?
meloow Opublikowano 21 Października 2007 Opublikowano 21 Października 2007 Witam, chłopaki może ktoś was mi podesłać mi te plany meloow@sck.pl . Z góry dziekuje.
VJ_Adams Opublikowano 21 Października 2007 Opublikowano 21 Października 2007 Chyba wiecie o co chodzi:) :ble:
czhomik Opublikowano 21 Października 2007 Opublikowano 21 Października 2007 Wielkie dzięki za plany :jupi: :jupi: :jupi: :jupi:
fredzio Opublikowano 21 Października 2007 Opublikowano 21 Października 2007 O ile mi wiadomo to materiały są analogiczne to konstrukcji Darka. Jednak trzeba powiedzieć, że madman jest POPRAWIONĄ wersją madness a nie jedynie przerobioną. Nie tylko łatwiej się go buduje, ma sensowniej rozwiązane mocowanie serw w skrzydle to jeszcze łatwiej się go naprawia ze względu na przewidziane miejsce łamania kadłuba. A przyznam się, że na te plany trafiłem szukając pomysłu na owiewkę do madmana
meloow Opublikowano 21 Października 2007 Opublikowano 21 Października 2007 Paweł dzieki za plany tylko kurcze jest mały problem jak otwieram je w turboCad-ie to wywali mi ze plik DWg jest uszkodzony . Mozesz podesłać mi to jeszcze raz.
karlem Opublikowano 21 Października 2007 Opublikowano 21 Października 2007 ...a żeby już fredzia nie fatygować - podzieli się ktoś ze mną tym planem (DWG) :?:
radek872 Opublikowano 22 Października 2007 Autor Opublikowano 22 Października 2007 Fredzio Darek faktycznie zmienił ten model moze jest ulepszony pod kątem budowy ze szybko robota idzie ale zobacz madness ma całkiem inny profil skrzydło jest minimalnie zbiezne takze kabina jest wieksza i bardziej z przodu co na pewno pomaga w locie nozowym
fredzio Opublikowano 22 Października 2007 Opublikowano 22 Października 2007 Może to i prawda. Nie jestem przekonany, czy zbieżność skrzydła coś temu modelowi daje. W żyletce jestem za cienki, żeby móc sie wypowiadać o ewentualnych zaletach konstrukcyjnych pod tym kątem. Na pewno przez pogrubienie profilu madman jest wolniejszy.
DJDIT Opublikowano 22 Października 2007 Opublikowano 22 Października 2007 Rzeczywiscie tak jak było napisane wyżej, madman z załozenia miał być modelem prostym w budowie i szybkim w naprawie po kraksie. To naturalnie pociąga za sobą pewne konsekwencje, wiadomo ze lepiej by było gdyby skrzydło było zbieżne a kadłub by był jeszcze wiekszy. Tylko komu by się chciało składac model przez 2 miesiace ? Pozatym grube duże skrzydło=wolne spokojne latanie i delikatne lądowania nawet w krzakach , czyli cos dla osób ktore nie posiadaja dostępu do lotniska ale mają za to kawałek pola. W załozeniach ma latac wolno, na każdej powierzchni lądować i mieć duzy zapas na sterach. Mnie już fun fly e nie bawią bo zmieniły sie moje preferencje ale mysle ze jest to model wart uwagi. Jeżeli ktoś dysponuje czasem i checiami, polecam madnessa ze wzgledu na konstrukcje skrzydła, ale jeżeli powyzsze załozenia madmana komus odpowiadaja to nie ma co sie meczyc i madman czeka ;-) Przy czym zaznaczyć należy, że ani jeden ani drugi model nie jest idealnym sprzętem do 3D, kategoria fun-fly to specyficzna kategoria modeli. Nie ma sprzetu do wszystkiego. To tak jak skonstruować samochód który jezdzi szybko jak formuła 1, jezdzi po poligonie jak dobra terenówka, i jest zwrotny jak smart :rotfl: Takie rzeczy to tylko w Erze! :devil: Co do samych lotów na żyletke, to wiele osób nie zakłada maski silnka i oszklenia, a te dwa elementy znacząco ułatwiaja lot w tej pozycji, jak do tego dodamy duży pekaty kadłub to sukces gwarantowany. Mozna tez sie ratować generatorami na koncach skrzydeł ale to w nadmiarze przynosi więcej krzywdy niz korzyści, dlatego też w funtanie 50 generatory z moim kolegą pomniejszylismy o połowe dając odpowiednie proporcje działania.
fredzio Opublikowano 22 Października 2007 Opublikowano 22 Października 2007 Mam taką prośbę: Otrzymuję sporo próśb na pw i w tym wątku o przesłanie planów. Z chęcią to uczynię, ale podajcie mi proszę swoje adresy e-mail. Do wszystkich, którzy takie podesłali wysłałem, bo nie zajmuje to przecież więcej niż przysłowiową minutkę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.