elektron Posted November 24, 2006 Share Posted November 24, 2006 Witam dzisiaj o godzinie 15.04 w popisowy sposob rozwalilem motoszybowca endurance. A wiec bylo to tak - Zachcialo mi sie latac, zaczynalo sie sciemniac ale co tam Wziolem model,apartat na niego i poszedlem na laczke. Troche koslawo wlozylem apaarat i wyszucilem model. Musialem troche trzymac na glebokosci ale dalo sie latac. Nieuchronnie zaczelo sie sniemniac.... Wiec latalem blizej niz normalnie. W pewnym momeci lecac na siebie stracilem model z oczu - zdarzalo sie te czasami wczesniej bo licowal sie z niebem. Zrobilem machniecie skrzydlami i nic nadal nic nie widze. Nagle wylonil sie lecac pionowo ku matce ziemi. I za kilka sekund... trzask... biegne w miejsce gdzie powinien byc model i widze.. - wbity model w glebe pod katem 90 st. - mysle- to juz koniec. Wyjalem model z ziemi - a byl wbity az po skrzydlo i oceniam straty - - zlamany kadlub zaraz przed skrzydlem - zlamana kabina plastikowa - zlamany pret weglowy trzymajacy skrzydla- - wyrwana lotka - urwany snap od steru glebokosci. - pokiereszowany troche pakiet - silnikowi powyklejaly sie wszystkie magnesy I to koniec tragicznej listy. Bezposrednim winowajca byl snap :evil: Posrednim winowaja byl pilot ktory wystarowal gdy juz sie sciemnialo Zaczalem juz sklejac kadlub i calkiem dobrze mi to idze. Problem mam natomiast z odkreceniem kolpaka od smigla skadanego:/ - sroba czyms jest zaklejona. jutro wkleje foty. Mam tez film z tragicznego lotu.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek_F3J Posted November 24, 2006 Share Posted November 24, 2006 Przykro mi z tego powodu... :cry: bardzo ładny miałes ten model szkoda ze rozbity troche ale wazne ze moza go odnowic I rada nie lataj nigdy jak sie juz sciemnie bo to niebiespieczne sam bym raz model przez to rozbił :? lepiej odpuscic ale miec model cały pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
elektron Posted November 24, 2006 Author Share Posted November 24, 2006 Chcica tym razem byla silniejsza :? Okazalo sie przy naprawianiu ze jeszcze statecznik V jest nadlamany. Co skutkuje tym ze musze go odkleic od kadluba (byl na stale) i musze zrobic nowy... W sumie jest z tego plus bo bede mogl teraz spokojnie wziac kadlub do lakiernika zeby mi pomalowal Powiedzcie mi jaki kat ma byc miedzy polowkami statecznika w V Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diakon Posted November 24, 2006 Share Posted November 24, 2006 110 stopni nie czasem? A miałbyś jakieś foto :roll: :?: Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemique Posted November 24, 2006 Share Posted November 24, 2006 O 15:04 juz jest tak ciemno ze nie widac modelu? Musiales bardzo daleko latac! Co do latania w czasie gdy sie sciemnia to uwazam ze to bardzo mile doswiadczenie. Model wtedy tak pieknie wyglada:) Ponadto uwazam ze powinno sie latac we wszystkich warunkach a nie tylko przy idealnej pogodzie. Doswiadczenie nabyte w tych wlasnie lotach procentuje i pozniej w sytuacji kryzysowej mozna bedzie z niego korzystac. Ja przynajmniej wychodze z takiego zalozenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elektron Posted November 24, 2006 Author Share Posted November 24, 2006 zdecydowanie sie z toba zgadzam. Latam w burzach - glupota ale extreme is amazing Moze nie bylo na tyle ciemno ze modelu nie bylo widac bo bylo tylko w tam gdzie latalem akurat bylo cemne niebo i lecac na siebie model sie z nim zlicowal rozumniesz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diakon Posted November 24, 2006 Share Posted November 24, 2006 extreme is amazing + inne Widzę, że lubisz angielski :wink: . Cóż, jak jest dobra pogoda a wróce ze szkoły to już się ściemnia powoli, a chęć polatać jest. W końcu o tej porze roku takie są te dnie - ot, po prostu . Link to comment Share on other sites More sharing options...
elektron Posted November 24, 2006 Author Share Posted November 24, 2006 moze nie tyle co lubie co akurat mam taka wene na angola Nadal nie moge zdjac tej piasty.... Moze jak zagladie to Hubert to mi powie jak to przykleil i jak odkleic przekladnie od kadluba.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemique Posted November 24, 2006 Share Posted November 24, 2006 Co do angielskiego - nie chcialem sie wymadrzac coby nie zostac nazwanym udawanym intelektualista;) - to chyba w tytule topicu powinienes byl zastosowac inny czas, ale to tylko moja skromna opinia/rada. Prosze nie oburzaj sie jak to jeden z kolegow zrobil. :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
hubert_tata Posted November 24, 2006 Share Posted November 24, 2006 Piasta jest tylko tak ciasno spasowana i dokręcona dwoma śrubkami (o ile pamiętam), zawsze ciężko pasowała i na pewno jej nie kleiłem do osi. Jak już zdejmiesz piastę z kołpakiem, to zobaczysz śrubki którymi przekładnia planetarna jest przykręcona do wręgi. Tu chyba też nie ma kleju na śrubkach, ale głowy nie dam. Jedynie sama przekładnia się rozkręcała i chyba ją podkleiłem taśmą, ale naprawdę nie pamiętam już rozwiązań tego modelu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
modelmaniak Posted November 24, 2006 Share Posted November 24, 2006 Endurance - How I kill my motoglider :/:( A to już po "polskiemu" się nie da? P.S. "Killed" powinno być chyba? Link to comment Share on other sites More sharing options...
elektron Posted November 24, 2006 Author Share Posted November 24, 2006 Macie racje Sorki Jakos jutro zmolestkuje ten kolpak i mocowanie smigilem i zrobie porzadek z dziobem Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemique Posted November 24, 2006 Share Posted November 24, 2006 ja tam raczej myslalem o have killed , ale jak tam sobie uwazacie Fakt jest faktem ze model zaliczyl kretobicie Link to comment Share on other sites More sharing options...
motyl Posted November 24, 2006 Share Posted November 24, 2006 Piszcie w odpowiednich tematach !! Link to comment Share on other sites More sharing options...
elektron Posted November 25, 2006 Author Share Posted November 25, 2006 A wiec.... Prace sa wysoko posuniete - Jutro ide lakierowac kadlub u kolegi. Musze zdobyc gdzies rurke weglawa fi zewnetrze 6mm - moze byc od wedki?? I teraz mam dylemat - jak juz robie remont to nie wiem czy nie dorobic miejca na serwo i zrobic ster kierunku... jak sadzicie ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
elektron Posted November 26, 2006 Author Share Posted November 26, 2006 Widze ze nikt tego tematu nie oglada ale jadnak zadam pytanie - czym skleic plastikowa owiewke aby nie zrobily sie biale slugi od oparow ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
motyl Posted November 26, 2006 Share Posted November 26, 2006 a przezroczysta jest ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
elektron Posted November 26, 2006 Author Share Posted November 26, 2006 tak jest ona przezroczysta i to ona nadaje modelowi tego uroku wiec chcialbym aby byla cala Link to comment Share on other sites More sharing options...
motyl Posted November 26, 2006 Share Posted November 26, 2006 odrazu uroku zrób zsobie laminatową będzie fajnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Posted November 26, 2006 Share Posted November 26, 2006 Zrob odlew gipsowy ,a nie bedziesz sie martwil o kabinke , w razie czego zrobisz sobie z cocacoli 5 zapasowych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.