ROOS Opublikowano 3 Lipca 2012 Opublikowano 3 Lipca 2012 Witam! Buduję właśnie szkolny model do nauki akrobacji na uwięzi z silnikiem oczywiście spalinowym . I mam co do tego pytanie, otóż w planie zalecany jest silnik o pojemności 2,5 ccm. Ale taki silniczek w dobrym stanie nie jest łatwo znaleźć, poza tym mam w swoim posiadaniu silnik o pojemności 4ccm i nie wiem czy mógłbym go użyć... Różnica w ciężkości to około 100g. Co myślicie o tym?
ROOS Opublikowano 3 Lipca 2012 Autor Opublikowano 3 Lipca 2012 Nie bardzo mi to teraz na rękę, bo kadłub, skrzydła i stateczniki poziome są już zrobione, a właśnie teraz dopiero zostałem bez silnika który się zepsuł... A gdyby jednak dać ten silnik 4ccm do tego co jest, to jakby to latało?
zbjanik Opublikowano 3 Lipca 2012 Opublikowano 3 Lipca 2012 Nie bardzo mi to teraz na rękę, bo kadłub, skrzydła i stateczniki poziome są już zrobione, a właśnie teraz dopiero zostałem bez silnika który się zepsuł... A gdyby jednak dać ten silnik 4ccm do tego co jest, to jakby to latało? Większego problemu nie powinno być, ale trzeba coś zrobić z wyważeniem- zachować środek ciężkości- np. skrócić pród, może przedłuzyć podwozie z powodu większego śmigła (np. większe koła).
Rekomendowane odpowiedzi