samyFC Opublikowano 17 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Spodobał mi sie Switch jeden ze strony: http://www.webx.dk/rc/four-way-bit-switch.htm , gdyż jest niewielki i ma sterowanie za pomocą potencjometru w aparaturze i razem 4 kanały, czy ktos mógłby zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 17 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Jak to by miało wyglądać? Tylko te 4 diody zaraz przy układzie? I tylko zapalanie jednej bez żadnych sekwencji? Mogę zrobić tylko potrzebuje więcej szczegółów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samyFC Opublikowano 17 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Bez diód i bez rezystorów do nich, chce tylko czyste kanały ktore podają napiecie zdaje sie 5v. Chciałbym dwa kanały w przód i dwa kanały w tył - tzn. mając pokretło w aparaturze czy drążek, gdy przesuwam go w jedną strone to włacza mi sie jeden kanał, potem drugi, natomiast gdy przesuwam go w drugą strone włacza mi sie kanał trzeci i czwarty. Wszystko jasne chyba:). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 17 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 15cm kabel do odbiornika z wtyczką, na płytce 8 goldpinów(4xwyjście+4x masa), Zasilanie z odbiornika max 6V, max prąd z jednego wyjścia 40mA. Sekwencja załączania jak na filmach z linku. Ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samyFC Opublikowano 17 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 to te scalaki mają tylko 40mA, bede myslał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubels Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Ten scalak to uC i mieści w sobie już i tak bardzo dużo. Proponuje dodać uln2803 i uzyskamy 0,5A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samyFC Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 no właśnie, żeby do każdego kanału było wzmocnienie prądowe, tak jak dla mnie było by potrzebne mysle co najmniej 150mA na kanał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samyFC Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 a na samych tranzystorach wzmocnienie? jakieś schemaciki? taki zaprogramowany układ to moge nabyć, moje gg:43520105 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubels Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Np. taki prosty schemacik podpowiada googlarka http://obrazki.elekt..._1262879004.jpg Zmienił bym rezystor na 1K .Oczywiście w naszym przypadku bez przekaźnika i diody w roli gasika. Zasilanie +5V też będzie oki. W tym przypadku BC547 kluczuje do masy. Podpowiadałem ULN2803 bo to 8 tranzystorów razem. łączysz je w pary co daje zwiększenie wydajności prądowej. Lekki, prosty, i zwarta budowa. 4x tranzystor + 4xrezsytor zajmie więcej miejsca. A i ten scalak ma diody w szereg z tranzystorami co zabezpiecza je przed szpilkami generowanymi przez obciążenie np. silnik, cewka elektromagnesu itp. obciążenia natury indukcyjnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 BC547 byłby tu za słaby, bc337 zdecydowanie lepszy, lub odpowiednik w smd(BC817 - icmax 0,5A). Albo scalak, ale uln nie ma wersji smt wiec całość wyjdzie duża-z jednogroszówki robi się 2x 5zł. Czym to ma sterować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samyFC Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 jeden kanal do włączania swiatel, drugi do swiateł innego rodzaju, trzeci do syreny, 4ty do czegoś tam, a ile dwa takie układziki zaprogramowane bedą kosztować. Dwa kanały byłyby podłączone do przekazników miniaturowych do których starczyłby prąd 40mA? które to mają mi załaczać 12v. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 19 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Witam, samyFC fajny pomysł, to może jak kolega bubels zaprogramuje układ to coś dla mnie się znajdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubels Opublikowano 19 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Moge załatwić ten temat ale dopiero w niedziele usiąde. Niestety cała moja "pracownia" została wiele miesięcy temu spakowana w kartony... nowa piękna pracownia (a zafundowałem sobie 40m2) czeka niestety na adaptacje. W każdym razie muszę wszystko co z tym tematem związane odkartonić (taki nowy termin w języku polskim). To ile tych układów będzie potrzeba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi