Filo1 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Witajcie Spalił mi się regulator z hk red brick 30a Który chodził z przewinietym silnikiem Działał dobrze silnik jak i regiel ( no silnik trochę zrywał) No i wpakowałem się w krzaki, poszedłem po niego i mój znajomy żeby mi "pomoc" w odnalezieniu nie pytając mnie zaczął dodawac gaz, po znalezieniu chciałem zrobić jeszcze jeden lot no i rozkręcam silnik i zrywa, dymek z regla i pyrka silnik, odlaczylem i do domu. Pierwsze co zrobiłem to rozwinęłem silnik myśląc że to on zwarcie zrobił, okazało się że zwarcia brak Rozebrałem regiel i oto co zastałem: http://imageshack.us/photo/my-images/841/regiel.jpg/ Pytanie: Czy da się to wymienic, ile kosztuje i kto mógłby to zrobić @@edit Po podłączeniu do regla sprawnego silnika zapiszczał( prawidłowo) po podłączeniu pakietu ale pyrkal i wydawał dziwne dźwięki więc szybko odlaczylem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 FDS7760A to tranzystor, wymienić się pewnie da ale nie wiem czy go dostaniesz w Polsce. IRF-y są łatwiej dostępne ale u Ciebie niestety są inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filo1 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 A za granicą gdzie można kupić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Wpisz w google nazwę tranzystora i się dowiesz w kilka chwil. Mnie akurat nie był potrzebny taki więc nie drążę tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Nie musi być dokładnie taki. Rozkład wyprowadzeń w tej obudowie w większości przypadków taki sam. Ważny prąd max. napięcie pracy i rezystancja w stanie włączenia. Łatwo coś dobierzesz w tme i to za kilka złotych ale wysyłka droższa no i wymiana dla niewprawnej ręki będzie trudna. Taki tranzystor z kanałem P to nawet gdzieś mam z jakiegoś regulatora 30A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Jest to mosfet z kanałem N, nie P. Znajduje się np. w prawie każdej baterii do laptopa. Mozna wydłubać z zużytej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 bubu2 N-ch są w tej części po 3 równolegle... uszkodzony jest P-ch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filo1 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Mógłby mi ktoś pomóc dobrać z tme, jest tam dużo paramatrow a taki elektronik to nie jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Sprawdź najpierw dokładnie oznaczenie któregoś z tranzystorów w tej kolumnie po 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filo1 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 To jest TPC8107 dlaczego ten regiel się spalił od ruszania zablokowanym silnikiem? Bo nie miał on zwarcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Skąd masz pewność, że nie było zwarcia? W większości przypadków nic nie widać na rozwiniętym drucie. Można to było pomierzyć przed zdjęciem uzwojeń. Mogę Cie pocieszyć-tak potraktowane regulatory potrafią przebić wszystkie tranzystory z jednej fazy a tym samym zewrzeć lipo i ogień na pokładzie. Jeśli nie robiłeś wcześniej napraw SMD nie szukaj tego tranzystora bo masz max 70% szans na działający układ po wymianie. Nie wiadomo też czy reszta tranzystorów jest sprawna. Żeby nie ryzykować modelu wypadałoby wylutować wszystkie i sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filo1 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Oczywiście nie ja bym to wymienial tylko jakiś elektronik z mojej szkoły stacja na gorące powietrze więc szansę większe Jak byś mi mógł pomóc dobrać ten tranzystor byłbym wdzięczny, regiel całkiem nowy i szkoda mi go Stare druty mam, można jeszcze zmierzyć? Już nawinąłem na nowo, zalać czymś druty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Mam nadzieję, że nawinięty nowym drutem nawojowym. Nie trzeba niczym zalewać. Dokładny odpowiednik w tme dostępny tylko przy zamówieniu w ilości 3000+ sztuk W ostateczności można zastosować IRF9310PBF, IRF9317PBF, IRF9321PBF. Można dostać pojedyncze sztuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filo1 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Tak nowym drutem oczywiście, działa lepiej niż poprzednio nie zrywa, ale dokładnie to się okaże przy oblocie Czy ten irf będzie pasował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 IRF9321PBF będzie odpowiedni. Jeśli tylko ten jest uszkodzony będzie działało. Uważajcie z hotairem. To płyta która ma dobrze odprowadzać ciepło i będzie ją trzeba całą mocno zagrzać przy pracy tego typu lutownicą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filo1 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Dzięki wielkie za pomoc Jak tylko naprawie regiel to napisze Silnik chodzi dużo lepiej niż przedtem nie zrywa @@edit Co jeśli nie tylko ten jest uszkodzony a nie zostanie to wykryte, regiel się spali? Silnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Jeśli któryś z tranzystorów będzie cały czas wyłączony to inne tranzystory na jego fazie będą bardziej obciążone i w końcu padną. W takim układzie wszystkie muszą pracować. Przy odrobinie szczęścia zabraknie kiedyś mocy, w najgorszym zabije pakiet i może spowodować pożar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi