Filo1 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Witajcie Spalił mi się regulator z hk red brick 30a Który chodził z przewinietym silnikiem Działał dobrze silnik jak i regiel ( no silnik trochę zrywał) No i wpakowałem się w krzaki, poszedłem po niego i mój znajomy żeby mi "pomoc" w odnalezieniu nie pytając mnie zaczął dodawac gaz, po znalezieniu chciałem zrobić jeszcze jeden lot no i rozkręcam silnik i zrywa, dymek z regla i pyrka silnik, odlaczylem i do domu. Pierwsze co zrobiłem to rozwinęłem silnik myśląc że to on zwarcie zrobił, okazało się że zwarcia brak Rozebrałem regiel i oto co zastałem: http://imageshack.us/photo/my-images/841/regiel.jpg/ Pytanie: Czy da się to wymienic, ile kosztuje i kto mógłby to zrobić @@edit Po podłączeniu do regla sprawnego silnika zapiszczał( prawidłowo) po podłączeniu pakietu ale pyrkal i wydawał dziwne dźwięki więc szybko odlaczylem
Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 FDS7760A to tranzystor, wymienić się pewnie da ale nie wiem czy go dostaniesz w Polsce. IRF-y są łatwiej dostępne ale u Ciebie niestety są inne.
Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Wpisz w google nazwę tranzystora i się dowiesz w kilka chwil. Mnie akurat nie był potrzebny taki więc nie drążę tematu.
PK999 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Nie musi być dokładnie taki. Rozkład wyprowadzeń w tej obudowie w większości przypadków taki sam. Ważny prąd max. napięcie pracy i rezystancja w stanie włączenia. Łatwo coś dobierzesz w tme i to za kilka złotych ale wysyłka droższa no i wymiana dla niewprawnej ręki będzie trudna. Taki tranzystor z kanałem P to nawet gdzieś mam z jakiegoś regulatora 30A.
bubu2 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Jest to mosfet z kanałem N, nie P. Znajduje się np. w prawie każdej baterii do laptopa. Mozna wydłubać z zużytej.
PK999 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 bubu2 N-ch są w tej części po 3 równolegle... uszkodzony jest P-ch
Filo1 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Mógłby mi ktoś pomóc dobrać z tme, jest tam dużo paramatrow a taki elektronik to nie jestem
PK999 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Sprawdź najpierw dokładnie oznaczenie któregoś z tranzystorów w tej kolumnie po 2.
Filo1 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2012 To jest TPC8107 dlaczego ten regiel się spalił od ruszania zablokowanym silnikiem? Bo nie miał on zwarcia
PK999 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Skąd masz pewność, że nie było zwarcia? W większości przypadków nic nie widać na rozwiniętym drucie. Można to było pomierzyć przed zdjęciem uzwojeń. Mogę Cie pocieszyć-tak potraktowane regulatory potrafią przebić wszystkie tranzystory z jednej fazy a tym samym zewrzeć lipo i ogień na pokładzie. Jeśli nie robiłeś wcześniej napraw SMD nie szukaj tego tranzystora bo masz max 70% szans na działający układ po wymianie. Nie wiadomo też czy reszta tranzystorów jest sprawna. Żeby nie ryzykować modelu wypadałoby wylutować wszystkie i sprawdzić.
Filo1 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Oczywiście nie ja bym to wymienial tylko jakiś elektronik z mojej szkoły stacja na gorące powietrze więc szansę większe Jak byś mi mógł pomóc dobrać ten tranzystor byłbym wdzięczny, regiel całkiem nowy i szkoda mi go Stare druty mam, można jeszcze zmierzyć? Już nawinąłem na nowo, zalać czymś druty?
PK999 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Mam nadzieję, że nawinięty nowym drutem nawojowym. Nie trzeba niczym zalewać. Dokładny odpowiednik w tme dostępny tylko przy zamówieniu w ilości 3000+ sztuk W ostateczności można zastosować IRF9310PBF, IRF9317PBF, IRF9321PBF. Można dostać pojedyncze sztuki.
Filo1 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Tak nowym drutem oczywiście, działa lepiej niż poprzednio nie zrywa, ale dokładnie to się okaże przy oblocie Czy ten irf będzie pasował?
PK999 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 IRF9321PBF będzie odpowiedni. Jeśli tylko ten jest uszkodzony będzie działało. Uważajcie z hotairem. To płyta która ma dobrze odprowadzać ciepło i będzie ją trzeba całą mocno zagrzać przy pracy tego typu lutownicą.
Filo1 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Dzięki wielkie za pomoc Jak tylko naprawie regiel to napisze Silnik chodzi dużo lepiej niż przedtem nie zrywa @@edit Co jeśli nie tylko ten jest uszkodzony a nie zostanie to wykryte, regiel się spali? Silnik?
PK999 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Jeśli któryś z tranzystorów będzie cały czas wyłączony to inne tranzystory na jego fazie będą bardziej obciążone i w końcu padną. W takim układzie wszystkie muszą pracować. Przy odrobinie szczęścia zabraknie kiedyś mocy, w najgorszym zabije pakiet i może spowodować pożar.
Rekomendowane odpowiedzi