mateusz_mateusz Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Witam. Zostałem posiadaczem tej aparatury, więc mam pytanie o jej czestotliwosc. Czy nadaje się 35mHz, czy od razu kupić moduł 2,4??? Może ktoś się wypowie czy jest to dobra nadajnik, i czy jest warta swojej ceny (300 z oddbiornikiem, pakietem 4.8v, smyczą) Dziękuję za wszekie wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Dużo osób lata na 35mHz. Wydaje mi się nawet, że więcej posiadczy Optic'ów lata na 35 niż 2.4. To czy zmieniać, zależy jak daleko latasz, w jakich miejscach, czy potrzebujesz telemetrii i jak wartościowymi modelami użytkujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Wartościowe to one zbyt nie są, ale latam jednak w poblizu linii sredniego napięcia (15kV). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Nie musisz zmieniać modułów. Latam w samym mieście, przy antenach telefonii cyfrowej, nad liniami bardzo wysokiego napięcia. Podstaway odbiornik - a ten z zestawu jest bardzo dobry. Z drugiej strony w Białce - Tatrzańskiej ? - możliwości zakłuceń nie ma zbyt wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Białka nie Tatrzańska, ale bardzo blisko, też wśród gór. Odbiornik w zestawie jest hfd-08r0 nie wiem czy jest on oryginalny z zestawu czy nie. Bardzo mnie ucieszyłeś tym, że tez latasz koło linii wysokiego napiecia i nic się nie dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 To jest oryginalny odbiornik więc będzie OK. Ale to nie jest tak, że latam nad liniami bo jest fajowo, akurat w pobliżu przebiega linia i niestety muszę się wzbić nad nią. Genaralnie należy unikać wszelkich przeszkód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Wiem, nie podejrzewałem ze latasz miedzy liniami, nie podejrzewam nikogo , bo kogo to moze cieszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyś707 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Wiesz też mam optica 6 35mhz i latałem nim 35mhz ale widoczne były zakłócenia.Przy linii wysokiego napięcia dostawał dosłownie niekiedy czkawki. Leci prosto nagle jakaś trzęsawka znowu powrót kontroli-denerwujące A kiedy zacząłem bawić się modelami esa zakłócenia stały się nie do tolerowania. Za dużo kretów i ja chcę lecieć tam a modelik swoje. Zakupiłem za radą kolegi moduł frsky w hk i wszelkie problemy się skończyły choć muszę przyznać że trochę zdrowia kosztowała mnie świadomość tego że z frsky z aparaturą nie działała tzn. zasię był minimalny ale okazało się że ja uszkodziłem przewód do anteny modułu . Po naprawie we własnym zakresie wszystko jest pięknie. Zakłóceń brak i zasięg wystarczający.(ok 2 km) Chociaż słyszałem że są rejony w których na 2,4ghz nie polatasz tylko 35 mhz ale to tylko ze słyszenia. W każdym razie jeżeli chcę latać 35 wkładam moduł i już jeżeli 2,4 także moduł i wszystko . Zależy jaki odbiornik mam w modelu . Osobiście preferuję 2,4 moduł. Zrobisz jak zechcesz Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zobacze, czy lapie zaklocenia na 35mhz, jesli tak to kupie modul 2.4ghz. Teraz latał juz troche stara apke bo hitec flash 5, jednak nie mogłem na nia narzekać do piatku, kiedy to nagle z zasięgu aparatury ok 4km zrobiło sie ledwo 20m. Wie wiem dlaczego. Na tej aparaturze tez nieraz łapał zakłócenie, które szarpło modelem. Teraz zaczęłem latać spalinowymi, wiec zaklocenia calkowicie odpadaja, jedno szarpniecie serwem przepustnicy i silnik zgaszony. Mam nadzieje ze ten Optic da radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Flash 5 i 4km zasięgu ???? Chyba żartujesz. Nie licz na takie rewelacje z Optic'em. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Nie wiem dlaczego nikt mi nie wierzy, ale naprawde tak było. Gdy sprawdzałem zasięg, trzeba było pojechać te 4 kilometry samochodem z aparatura, poruszać stery i okazuje sie ze wszystko dziala, lecz lekko drga. Oczywiście ze nie licze, do normalnego latania 600m to świat. Może ktoś podjąłby sie naprawy tego flasha?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz99 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Wiele osób naprawia swoje aparatury u pana Pieca. W którymś temacie były namiary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Serwis aparatur RC Andrzej Piec Telefon: 604 804 333 andrzejpiec@interia.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi