mieczotronix Opublikowano 1 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2007 Mam Optica 6 i 6 kanałów zaczyna pomału nie wystarczać. Ponieważ w Wildze, którą wyposażam w kamerkę zrobiłem też klapy, zabrakło mi wolnego kanału na sterowanie kamerką. Z lektury manuala stwierdziłem, że da radę wykrzesać z Optica6 6 kanałów proporcjonalnych (zamiast 5-ciu proporcjonalnych + 1 dwu-położeniowego). Użyć trzeba będzie funkcji CROW, która sprawia że dwie boczne dźwignie w Opticu sterować będą czym innym. Tak więc będę miał kanał 5-ty na ruchy kamerki w poziomie oraz kanał 6-ty do zagospodarowania na ruchy kamerki w pionie i sterowanie klapami. Stwierdziłem, że zrobię układzik, który podzieli zakres kanału na 2 połowy, ruch drążka w 1-szej połowie będzie powodował ruch 1-nego serwa (góra/dół kamerki), gdy drążkiem zjadę poniżej połowy, kamerka przestanie się ruszać ustawiając się w poziomie, za to zaczną się ruszać klapy. Pozwoli to na dość pewne zaciąganie klap i jako taką precyzję sterowania ruchami kamerką góra dół. Odkurzyłem sobie w mózgu to czego nauczyłem się tej wiosny i poszło z bata. Udało się zrobić urządzonko, które sobie wymyśliłem. Jak to działa pokazuje filmik, który zarzuciłem na youtube http://www.youtube.com/watch?v=lCBOXgZipKo Na razie tylko trochę cierpi na drgawki, więc będę musiał je trochę dopracować pod tym kątem. Na fragnecie na którym widać wyświetlacz - można prześledzić jak to działa. Górna wartość pokazuje długość impulsu z odbiornika, a wartości poniżej - długość impulsu serwa klap i kamerki. Widać że najpierw zmienia się 1 i 3 wartość, a potem 1 i 2-ga. W sumie to ten układzik nadałby się też do innych rzeczy, np. do otwierania jedną wajchą klap podwozia i wysuwania podwozia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 1 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2007 No nareszcie piszesz o elektronice .Temat zainteresuje zapewne wielu posiadaczy Optica.Czekamy na kolejna relacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 mieczotronix, nie wiem jak działa mixer w opticu, ale pamiętaj że wychyleni eklap musisz skompensowac sterem wysokości. Ręczna kompensacja niestety jest mocna uciążliwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.