attyla Posted November 1, 2007 Share Posted November 1, 2007 Miałem dziś mmała kraksę w trakcie latania easy gliderem w pewnym momencie złożyły mi sie skrzydła , czy moge zastosować zamiast rurki węglowej rurką z aluminium o takiej samej srednicy ? obciążałem ją dość mocno i rurka wytrzymywała to bez problemu . Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinn Posted November 1, 2007 Share Posted November 1, 2007 Możesz takiej użyć ale na moje warto w nią wsadzić pręt węglowy - odpowiedniej srednicy i zalać to żywicą np. epidianem. Czasem stosuje się rurki mosiężne wypełnione węglem i zalane żywicą dla mniejszej masy. Ciężko stwierdzić czy same alu wytrzyma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomisław Piotr Posted November 1, 2007 Share Posted November 1, 2007 Ten dźwigar musi wytrzymać dość duże siły. Tak wyglądająskrzydła przy "strzale" z holu gumowego.Podobnie przy wyjścviu z pętli. Zdaje się że taka rura jest do kupienia. Jeśli nie, lub nie chcesz kupować zrób, tak jak mówi malinn. Nawiasem, ciekaw jestem jak złamałeś taką rurę i co ze skrzydłami? Bez szwanku? Pozdrawiam Tomek Link to comment Share on other sites More sharing options...
attyla Posted November 1, 2007 Author Share Posted November 1, 2007 Sam niewiem jak to sie stało jakos nigdy nie przyszło mi do głowy oglądać rurkę bądź co bżdź z włókna węglowego , po prostu w czasie lotu lekkie nurkowanie podciagam do góry a tu skrzydła składaja sie w literę U , ladowanie dość twarde dziób się urwał ale wiekszych strat brak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.