Ładziak Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 Skąd się wzięło określenie "domek silnika"? Coś się zmieniło w nomenklaturze? Dla mnie to zawsze było "łoże silnika"... Pytam zupełnie poważnie. Przy okazji: irytuje mnie też jak najbardziej poprawne określenie "firewall, bo mamy naszą własną "ściankę działową". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 A używasz krawat-a czy zwis męski ozdobny? Może po prostu niektóre polskie słowa tworzone przez fachowców nie do końca się nadają do normalnego stosowania ??? A po za tym jak napisać ,że przykręciłem silnik w łożu do łożą ???? (np. w mojej Katanie ???) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 2 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 Do łoża. Silnik przykręca się do łoża. Używam również krawata. Domek jest takim samym koszmarkiem, jak zwis i ma tą samą genealogię... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 ...jest także 'wręga ogniowa'. Ja osobiście dostaję szału jak słyszę o 'kokpicie samochodu' :evil: Parę określeń jeszcze znalazłoby się, ale to przecież "take amerykanske" :crazy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 3 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 ...jest także 'wręga ogniowa'. He, he, no właśnie. Przypomniałem sobie o alternatywnej nazwie "wręga silnikowa" Swego czasu na forach namietnie mylono żebra z wręgami. Ktoś zwrócił uwagę i problem zniknął. Myślę, że warto posługiwać się prawidłową nomenklaturą i zwracać uwagę na "koszmarki", tym bardziej, że nikt nie robi wycieczek osobistych. Sam pewnie często robię błędy i chciałbym, żeby to korygowano bez skrupułów. Czekam na kolejne przykłady modelarskiej nowomowy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 Wręga silnikowa jest OK. Ale zwróćcie uwagę co to jest "domek". To przestrzenna konstrukcja wysuwająca mocowanie silnika do przodu. Nie jest to łoże (albo nie zawsze), z punktu widzenia konstrukcji z obu stron ma wręgę silnikową... A zamknięta konstrukcja skrzynkowa przypomina właśnie .... domek. Może ktoś ma lepszy pomysł, ale IMO domek ma sens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 O ile sie nie myle to ten"DOMEK" nazywalismy zawsze -OBUDOWA SILNIKA ...to do czego przykrecony byl silnik to bylo :LOZE ...ale jezeli ktos LOZE myli z Lozem malzenskim to i na obudowe silnika bedzie mowil Domek ;D Janek PS:Karlem- rzeczywiscie "kokpit" nie pasuje do Auta, mimo ze zrobiono potezny skok miedzy Trabantem a dzisiejszymi Autami.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 oj oj mieszacie mieszacie;) Domek to spolszczenie "engine box" i jest to konstrukcja, która przesuwa mocowanie silnika do przodu modelu (tak wiem powtarzam po kojocie). Do domku przykręca się łoże, do łoża silnik. Domek nigdy nie był obudowa silnika, obudowa silnika to maska czy "morda" no to tyle na temat nomenklatury;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 Czyli jeśli nie domek to łoże przykręcamy do łoża ??? :? 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 no dobra pomylilem ...Maska jest Maska o domkach uslyszalem dopiero teraz .... :roll: ...engine box to raczej silnikowa skrzynka ...no juz nie wiem ... tak sie pomieszalo ... Janek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 Żeby to wszystko usystematyzawać: domek przykręcamy do wręgi silnikowej, do domku mocujemy łoże, do łoża silnik i to wszystko wkładamy do MORDY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 i to wszystko wkładamy do MORDY raczej na to wszystko zakładamy MORDE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Cieszy taka wielorakosc : mordy,domki, maski,loza ,wregi silnikowe, firewall,box,hauba,...hauba ?? to cos z niemieckiego ...tez przy silniku skomplikowane sa te nasze "dzioby" modeli ;D Jan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.