Skocz do zawartości

Turnigy 3s 2200mAh 25-35 C - błąd celi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Po sobotnim trochę ostrzejszym lataniu spuchły mi wszystkie 3 pakiety Turnigy 3s 2200mAh 25-35C. Podczas rozładowywania prądem 0.4 A na ładowarce IMAX b6 w pakietach 2 i 3 (bo tak mam ponumerowane) wyświetlił się napis Battery Cell Error, Low voltage. Sprawdziłem pakiet 2, rzeczywiście w dwóch celach było 3.20 V a w trzeciej 2.57V. Identyczna sytuacja w pakiecie 3. W tym momencie pakiety te leżą rozładowane. Boje się je ładować. Czy to znaczy, że pakiety 2 i 3 są już tylko do utylizacji?? :huh: Czy można je jakoś przywrócić do życia??

Opublikowano

Im dłużej będą leżały rozładowane tym gorzej. Podciągnij napięcie na tych celach i śmiało ładuj.

Po rozładowaniu w modelu będzie wiadomo czy się nadają.

Z drugiej strony tak nierówne rozładowanie cel przy małym prądzie to dziwna sytuacja.

Opublikowano

Im dłużej będą leżały rozładowane tym gorzej. Podciągnij napięcie na tych celach i śmiało ładuj.

Po rozładowaniu w modelu będzie wiadomo czy się nadają.

Z drugiej strony tak nierówne rozładowanie cel przy małym prądzie to dziwna sytuacja.

A w jaki sposób mogę podciągnąć napięcie w pojedynczych celach? Używam ładowarki IMax b6.
Opublikowano

Podładuj całość to i ta słabsza wstanie.

Bzdury,wypisujesz,było to omawiane na forum dziesiątki razy :P ,Podładuj najsłabsze ogniwo z opcij NiMH,ok.1min,aż dojdzie do 3,5V,a potem ładuj cały pakiet w opcij LiPo.
Opublikowano

Po porannych lotach:

1. rozładowałem pakiet 1 do 9V i pojawił się ten sam błąd, jak wcześniej dla pakietów 2 i 3. Po naładowaniu pakietu 1 weszło do niego dokładnie 2063mAh.

2. Po ładowaniu pakietu 2 - do niego weszło 1899mAh.

3. Po naładowaniu pakietu 3 - weszło 1466mAh.

Pomimo tych błędów pakiety podczas lotów zachowywały się normalnie, choć czas latania był nieco krótszy, ale zwykle latam do 12 min na pakiecie. Musiały dostać w kość podczas lotów w te największe upały 30-34st C, stąd te problemy.

Opublikowano

Nigdy nie rozładuję już lipola w ładowarce B6. Ona nie używa do tego balansera, tylko głównego kabla i rozładowuje do sumy 9V, nie patrząc jak się to ma do pojedynczych celi. Stąd masz taki efekt.

Masz sporą szansę, że baterie się nie uzkodziły.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.