junior80 Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Witam serdecznie wszystkich. Ostatnio zakupiłem w Hobby King foxa 1.5m. Tu gdzie obecnie przebywam klif mam 10 min drogi od mojego domu wiec zabawa jest przednia całymi godzinami Ale do sedna.... Fox wydaje sie latac całkiem przyzwoicie , trzyma sie powietrza ,lata zarówno wolno jak i bardzo szybko. Niestety mam powazny problem z którym moje doświadczenie w oblatywaniu nie pozwala na jego konkretne rozwiązanie. Fox poprostu nie robi pętli , nawet po dobrym rozpedzeniu w nurkowaniu po maksymalnym zaciągnieciu drążka robi bardzo szybką nazwijmy to beczke ponieważ nie jest to ani beczka ani petla ..... Czytalem na angielskim forum, że te foxy miały źle ustawiony kąt zklinowania statecznika. Ponieważ w stateczniku pionowym jest gotowe wycięcie pod "poziom" więc zakładałem, że tak ma być.Przypuszczam, że jest to kwestia opowiedniej regulacji modelu. Wiec prosiłbym bardziej doświadczonych kolegów o jakieś sugestie. Z góry dziekuje. Dodam, że po zmierzeniu kąta przyrządem do tego celu stworzonym kąt zaklinowania statecznika względem płata wynosi ok +2 stopnie. Konkretniejsza zmiana srodka ciężkości modelu czy to do przodu czy do tyłu od obecnego położenia znacznie pogarsza możliwość kontrolowania szybowca. Reasumując- bawiłem sie tylko wyważeniem poniewaz kjąt zaklinowania został ustalony przez producenta, niestety zmiany te nie przynoszą rezultatu a nawet pogarszają własności lotne modelu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 5 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Zmniejsz wychylenia statecznika pionowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 5 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Taaaa...pisz w aucie mądre rzeczy. Poziomego czyli steru wysokości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 5 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Raczej nie zaciągaj ma maxa SW, zdecydowanie, ale z wyczuciem. Spore wychylenia są potrzebne do wywrotów, korków itp. ale przy pętli zerwiesz strugi i wyjdzie Ci beczka autorotacyjna/niesterowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junior80 Opublikowano 5 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Dziękuje serdecznie za odzew, zmniejszam wiec wychylenia i mam nadzieje, że pogoda dopisze bo juz nie moge sie doczekac testów Właśnie, przy próbie zrobienia pętli wychodzi coś o czym pisze ppompka, tylko nie bardzo wiedziałem jak to fachowo nazwać. Ostatnio byłem tak zdesperowany, że zanurkowałem na ile wysokość pozwoliła i dawaj drąga na maxa - model zrobił wyżej opisanego wygibasa ale szybkość z jaką to wykonał przyprawiła mnie o ciarki na plecach, od razu pomyślałem o 6-cio milimetrowej rurce z węgla stanowiącej bagnet.... Na szczęście skrzydła zostały na miejscu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 6 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Lepiej nie rób nic na siłe, bo to może sie dziwnie skończyć. Kto czyta (i szuka) ten nie błądzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Zobacz jak tam sztywnosc steru wysokosci. jak masz bowden tylko z jednej strony zaczepiony to przy wiekszych predkosciach ster wysokosci bedzie sie wyginal i wtedy jedna polowka wygina sie bardziej od drugiej i model robi beczko petle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junior80 Opublikowano 19 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Witam. Dziękuje wszystkim za pomoc, zmniejszenie wychylenia pomogło ale nie do końca, strzałem w dziesiątke okazała sie uwaga kolegi "szpachla". Statecznik poprostu był zbyt miękki a i pionowy pozostawia wiele do życzenia jesli chodzi o sztywność. Fox znacznie zgrzeczniał po usztywnieniu statecznika , musze pomyśleć co zrobic by usztywnic kadłub w miejscu gdzie przechodzi on w pion. W tym miejscu kadłub jest dość szeroki a zarazem cienki, co sprawia ze jest on w tym miejscu zbyt elastyczny. Jeszcze raz dzięki i chyba na tym zakończe temat... Do następnego.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Może jakiś cienki, lekki laminacik, np. cienki węgiel i b.cieniutkie szkło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junior80 Opublikowano 20 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Coś wymyśle... szczerze przyznam, że pierwsza mysl jaka mi wpadła do głowy to wpuszczenie do srodka pianki montazowej ... waga niewielka a po połączeniu przeciwległych ścianek statecznika powinien być sztywniejszy. Ale czy to dobry pomysł??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzpob Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 tylko ona mocno się rozszerza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Ale czy to dobry pomysł??? Niedobry - prawie pewne rozerwanie kadłuba (jak napisał krzpob). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafitxt Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Witam. Piana pistoletowa niskoprężna nie rozerwie kadłuba, zadaniem tej piany jest uszczelnienie i ,,puchnie " w wolną przestrzeń oczywiście trzeba rozsądnie dawkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 jasne...a probowales ze tak radzisz? Wstrzyknij piane w butelke 2l po coli i zobaczysz co sie stanie ;P Wewnatrz pozostanie plynna nieutwardzona maź. Temat przerabialem i odradzam. KAdlub bedzie do wywalenia bo niedoczyscisz go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Paten z pianką w kadłubie sam przerabiałem(jako usztywnienie bowdenów), tyle że była to laminatowa belka ogonowa, przy kadłubie ze styropianu nikłe szanse że zostanie w całości, a nawet jeśli to nie będzie zdeformowany. Pianka okienna potrafi wygiąć framugę plastikowego okna więc co tu mówić o styropianowej wytłoczce. Co do nieutwardzonej pianki to nie zauważyłem, może za mała objętość, bo to tylko rurka. Pozostałbym jednak przy wersji z laminatem, a jeżeli nie to nawet z prętami lub płaskownikami węglowymi, co nie co na pewno usztywni, jeżeli da się je w jakiś przemyślany sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafitxt Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 wydaje mi się że kadłub tego foxa jest laminatowy ( http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__14424__Fox_Fiberglass_1_5m_Glider_Kit.html ) pozatym pisałem o pianie pistoletowj niskoprężnej - przyrost objętości 30%, ubrudzone elementy czyścimy po całkowitym utwardzeniu piany, można zdrapać paznokciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi