Kicior Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Witajcie, Otóż mam wspomniany regulator. Fabrycznie mają one ustawiony soft cut-off mode - czyli stopniowa utrata mocy przez silnik. Mój ma chyba przestawiony mode, ponieważ w trakcie lotu regulator nagle odcina zasilanie. Po krótkiej przerwie można jeszcze go odpalić i wylądować, niemniej - jak możecie sobie wyobrazić - jest to dosyć niekomfortowa sytuacja w czasie lotu. Pytanie: jak z drążków (nie mam karty programującej) ustawić SOFT cut-off mode? W instrukcjach, które znalazłem w sieci jest jedynie to: - - - - - Setting the Cut-off Voltage mode and Motor Reverse Rotation Adjustment: Note-Factory Default Setting: Cut-off voltage mode 1 (Intellectual cut-off for Ni-MH/Ni-CD battery) How to change the Cut-off Voltage mode: - Switch “on” the transmitter and move the stick to “full throttle” (Highest position) - Connect the main power pack to ESC. - Wait 5 seconds, you will hear 1 single beep, which means Soft Start mode; or hear 2 beeps, which means Constant Speed Start mode. - Wait 5 seconds, you will hear 5 “Single Beeps” (Timing mode 1); then 5 double Beeps” (Timing mode 2); then 5 “thrice Beeps” (Timing mode 3); then 5 “Quartet Beeps” (Timing mode 4). Do not move the throttle stick. - Wait another 5 seconds, you will hear 5 long “Dong” sounds: (Cut off mode 1: intellectual cut-off for Ni-MH/Ni-CD battery); - and then 5 long “Dong-Beep” sounds: (Cut-off mode 2, cut-off voltage 5V for 2 cell LiPo battery); - and then 5 long “double Beeps”: (Cut-off mode 3, cut-off voltage 7.5V for 3 cell LiPo battery). - and then 5 long “Dong-Beep Dong” sounds: (Motor Reverse Rotation Adjustment) Swiftly move the throttle stick to position “close” after the first 5 long “Dong” sounds if choosing Cut-off mode 1; or after 5 long “Dong Beep” sounds if choosing Cut-off mode 2; or after 5 long “double Beeps” if choosing Cut-off mode 3; or after 5 long “Dong-Beep-Dong” if choosing Motor Reverse Rotation Adjustment. - - - - - Nie jestem pewien czy to jest to samo (cut-off mode 3) - zdaje się, że dotyczy to minimalnego napięcia przy którym zasilanie jest odcinane... Z góry dzięki za podpowiedź! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Ten cytat nie wygląda mi na instrukcje do PULSO moje pulso działa wg tej instrukcji: http://www.emodel.pl/download/Regulator_Pulso_Advance_plus_PL.pdf A wynika z niej, że cut-off mode ustawia się z karty programującej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicior Opublikowano 12 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Dzięki za info. W tzw. międzyczasie w jednym ze sklepów modelarskich powiedziano mi to samo. Zakupiłem więc ostatnią sztukę karty do programowania, choć trochę szkoda było wydawać ok 50% tego co dałem za nowy regulator, ale co tam. Wszystko teraz działa jak należy. Dzięki raz jeszcze! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi