Skocz do zawartości

Nadajnik Weatronic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mylisz się. Kiedyś ludzie rzucali kamieniami i też poza tym, że mogli wybrać wielkość, nic więcej wymyśleć nie byli w stanie, dopuki ktoś nie wynalazł procy, w istocie sterowania można bardzo wiele jeszcze różnych przydatnych różności wymyśleć, udoskonalić i upraszczać. Bardzo ważne aby upraszczać samą procedurę programowania, gdyż ta jest dla początkujacych według mnie najtrudniejsza, a wyswietlacz dotykowy chyba właśnie takową upraszcza. A jeśli coś dobrze działającego, estetycznie wygląda, to zapewne będzie to hicior.

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

daan - mógłbyś rozwinąć tę myśl, że ekran dotykowy upraszcza procedurę programowania ?

- Jurek

Gość Kamyczek_RC
Opublikowano

O to już mnie zabiło ...brakuje tylko wycieraczki i spyskiwacza na wyświetlaczu . Dla mnie to już lekka przesada wygląda jak sterownik do zabawki made in china . Designerzy ogladali chyba jakiś filmik o robotach ...

Opublikowano

O to już mnie zabiło ...brakuje tylko wycieraczki i spyskiwacza na wyświetlaczu . Dla mnie to już lekka przesada wygląda jak sterownik do zabawki made in china . Designerzy ogladali chyba jakiś filmik o robotach ...

Hmm liczy się przede wszystkim funkcjonalność i ergonomia, wygląd - zawsze przyjemniej używać coś co wygląda ładnie niż "potworka", a jeśli wycieraczki i spryskiwacz będzie funkcjonalny - to czemu nie ;}

Kojani

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Jeśli kompakt kusi, wzbudza ciekawość to pulpit raczej przeraża, przynajmniej na tym zdjęciu.

- Jurek

Opublikowano

Jeśli kompakt kusi, wzbudza ciekawość to pulpit raczej przeraża, przynajmniej na tym zdjęciu.

- Jurek

Jurek a teraz lepiej? :) Dla mnie bomba.Technicznie napewno tez bedzie OK.

post-3460-0-60895100-1347661071.jpg

post-3460-0-17032800-1347661121.jpg

post-3460-0-44346300-1347661144.jpg

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Tak ! Teraz tak ! Zdecydowanie lepiej !

Gdyby jeszcze miał trójpozycyjne wyłączniki w drążkach to chętnie zaliczyłbym go do grupy potencjalnych kandydatów do wypróbowania po wygraniu w totka....

Do codziennych lotów Duplex-a, na niedzielę i święta - Weatronic-a...albo odwrotnie ? Do przemyślenia !

Daj znać co i jak, jak już go będziesz miał !

- Jurek

Opublikowano

Jedna z niewielu firm której projektanci wysilili bardziej mózgi i umieścili wyświetlacz w odpowiednim miejscu. Wprawdzie bardzo rzadko patrzę na wyświetlacz ale czasem zerknę na stoper a właściwie próbuję bo w 12FG nie dość że kiepski wyświetlacz to jeszcze na dole.

Opublikowano

Jedyny plus dla mnie to dodatkowe kanały na suwaku a nie jak u mnie ( t10) na gałkach .

Łatwiej i szybciej z suwaka odczytać pozycję serwa.

Sławek - na problemy z wyświetlaczem znalazłem lekarstwo - nazywa się mięsień piwny ;)

Opublikowano

Mięsień piwny mam ostatnio nieźle rozbudowany, skróciłem smycz nadajnika na tyle że nadajnik opiera się o najdalej wysunięty punkt tego mięśnia do przodu :D ale i tak wyświetlacz jest zasłonięty przez smycz. Sam wyświetlacz jest dość głęboko ukryty pod szybką i przez to całość jest kiepsko widoczna. Niemniej jednak z radia jestem zadowolony.

Opublikowano

Kompakt jest lepszy bo ma schowek na kanapkę :)

A tak poważnie to ja przy renderach mam problemy z ogarnięciem proporcji. Nadajnik to nie jest pilot do telewizora i musi bardzo dobrze w dłoni leżeć - trzeba złapać i sprawdzić na żywym organizmie.

Programowanie na dużym dotykowym obrazkowym ekranie powinno być dziecinnie proste - paluchem zaznaczam na sylwetce modelu co z czym chcę mixować - moim zdaniem prościej się nie da.

P.S. Mięsień piwny jest fajny do czasu jak nie trzeba stosować przedłużaczy do drążków :)

Opublikowano

no nie wiem czy takie zaznaczanie paluchem co z czym ma być miksowane jest dobre. I pewnie jeszcze do każdego miksu dodanie po kilka ustawień. Wtedy będzie można utonąć w takim menu.

A ręce i pasek nie zasłaniają wyświetlacza umieszczonego na dole aparatury? chyba jednak przeszkadzają bardziej niż mięsień :)

A w ogóle to zrobienie dobrego, funkcjonalnego i uniwersalnego (czyli takiego który ma sens i przewagę nad klawiszami) interfejsu dotykowego to niezła sztuka.

Gość Kamyczek_RC
Opublikowano

Patrząc na te nadajniki mam cały czas wątpliwość czy to spulpitowany jeż czy zjeżony pulpit ;) Nie do końca jak dla mnie trafiony ten design zbyt nowocześnie , mało funkcjonalnie i do tego nie mam pojęcia po co komu jakieś otwory w obudowie na kanapki , może na puszkę nie pasują więc lekko jestem skołowany tym wszystkim. Tym bardziej że gdyby nie napisy marki i tekst na wyświetlaczu mocno bym się musiał zastanowić gdzie góra a gdzie dół tego ustrojstwa ...

Opublikowano

daan - mógłbyś rozwinąć tę myśl, że ekran dotykowy upraszcza procedurę programowania ?

- Jurek

Wydaje mi się, że po pierwsze łatwiej jest klikać i wskazywać konkretne elementy menu zamiast zastanawiać się, który z dziesięciu przycisków jest odpowiedzialny za poruszanie się po menu, a który za potwierdzanie, a po drugie same obrazkowo-piktogramowe podejście do tematu upraszcza z całą pewnością i przyspiesza regulację i ustawianie funkcji(:
Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

To ciekawe co piszesz. Nie wiem do którego radia przyrównujesz pisząc o tych 10 przyciskach. W swoim mam 4 + rolka. Są tak zorganizowane, że nie ma najmniejszego problemu. Przynajmniej ja jeszcze z 5 możliwościami nie mam problemu. Aurora, z piktogramami, czasem programowania niestety przegrywa z moim 9303. Aby wykluczyć wpływ przyzwyczajeń - Aurorę programował na 4 serwowe skrzydło Jantara jej właściciel, biegle poruszając się po logice programu. Gdybym ja to robił - Aurora byłaby skazana na przegraną. A ja równolegle bawiłem się swoją. Liczyliśmy ilość kroków potrzebnych do zaprogramowania tego samego skrzydła startując od "0", czyli wyresetowanej pamięci. Niestety - Aurora potrzebuje trochę więcej kroków ! Nie wliczam kroków potrzebnych do skorzystania z większych możliwości programowych.

Wiem, że na Aurorze świat się nie kończy i myślałem, że masz jakieś doświadczenia z wyświetlaczami dotykowymi.

Mam nadzieję, że w Weatronicu ktoś na to zwrócił uwagę. Na to i na parę innych drobiazgów. Kolorowy wyświetlacz zawsze jest mniej kontrastowy niż monochromatyczny natomiast reklamówki Weatronica wskazują na zupełnie inną jakość.

Hmm, piktogramy faktycznie są starsze w użyciu niż alfabet, może więc coś w tym jest..... Można nie uczyć się czytać a można latać ! No, to jest argument !

Mnie osobiście paluch na ekranie zupełnie nie odpowiada i ta wycieraczka ze spryskiwaczem powinna być na wyposażeniu. Kijem Wisły nie zawrócę i mam świadomość, że dla wielu nabywców będzie to jedyny i koronny argument do zakupu. Z ich pieniędzy żaden producent nie zrezygnuje.

Design osobiście mi się podoba. Bez zbędnych ozdobników, zagłębień czy innych kurzołapek. Prosty, czytelny.

Pozdrawiam - Jurek

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.