Ghandi Opublikowano 19 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Bartku nadal namawiam Cię na coś innego ,szkoda czasu na dreptanie w miejscu. czyli.... balsowa extra pod cox'a? 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 22 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 Sory, że wtrącę ale jak poczytałem ten temat to łezka się w oku zakręciła po jakiego licha ja to sprzedałem: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 22 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 Sory, że wtrącę ale jak poczytałem ten temat to łezka się w oku zakręciła po jakiego licha ja to sprzedałem:Obrazek Obrazek nic do stracenia przeciez wicherek jest prosty w budowie i bardzo, ale to bardzo przyjemny w lataniu rekreacyjnym.... zima jest, wolne jest... do roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekRC Opublikowano 24 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2007 ja zamierzam budować wicherka i mam kilka pytań odnośnie półki na serwa i pakiet ;/ nie wiem gdzie ja zrobić ... myślałem żeby kadłub zrobić z balsy 1,5 mm i przedłużyć go trochę (czarne to balsa ) http://img148.imageshack.us/img148/1069/newnenwenwcj8.gif i czy ktoś ma może plany wicherka bo z tych co ja korzystam są przygotowane na wicherka nie RC tylko wicherek na uwięzi . pozdrawiam i wesołych świat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaił Opublikowano 26 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2007 Ja mam plany wicherka 10 z modelarza (jedne z ostatnich numerów), a swojego wicherka 15 budowałem z książki Wiesława Shiera "ABC miniaturowego lotnictwa" Oto mój wicherek w locie: Z typowo konstrukcyjnych sosnowo balsowych modeli zbudowałem jeszcze RWD5 pomniejszyłem plany z książki Shiera "Miniaturowe lotnictwo" Dla zaczynających przygodę z modelarstwem lotniczym polecałbym książki Wiesława Shiera, są tam nie tylko modele dla początkujących, w książce "Miniaturowe lotnictwo" znajdziemy także model samolotu RWD 9(plany 1:1 i dokładny opis budowy) z pełną mechanizacją skrzydła (tj klapolotki i klapy szczelinowe, oraz skrzela), który można wykonać jako makietę (skala modelu 1 : 7). A w innych lekturach znajdziemy m. in. szybowce i wicherka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 26 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2007 cudne te modele! az mi sie zachcialo dlubnąć kolejne i chyba costam powstanie Ja jednak nawiąże jeszcze do tytułowego wicherka. Wsadzilem mu na probe ASP 12 i... ehm. na 1/3 gazu model rwie niczym F-16, a kiedy sie mu jeszcze gazu da to idzie pionowo do góry Takze - wicherek oblatany jestem z niego bardzo zadowolony. Kusi mnie teraz cos wlasnie w stylu RWD i wicherka szybowczyka Michail - pytanie dot RWD, czy to jest ten sam model z planów zamieszczonych na stronei Alehar'a? Na co zwrócić uwage podczas budowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaił Opublikowano 26 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2007 Ten RWD 5 został wykonany z planów pomniejszonych przeze mnie własnoręcznie z planów Wiesława Shiera. Gdzieś tak miesiąc przed poprzednimi wakacjami nudziło mi się i zacząłem przerysowywać plany Shiera (są dołączone do książki "Miniaturowe lotnictwo") tamten na planach miał rozpiętość ponad 170cm a mój ma około 100cm. Niektóre elementy modelu sam wymyśliłem np.: wg planów Shiera skrzydła były dzielone i mocowane do boków kadłuba, natomiast moje nie są dzielone i są przykręcane od góry dwiema śrubkami. lekkim zmianom uległa także komora silnika. W związku z niedzielonym skrzydłem centropłat zaprojektowałem w oparciu o rysunki prawdziwego RWD 5. Podczas budowy uwagę należy zwrócić na to co zresztą w każdym modelu czyli symetrię. Aby ją zachować, należy m. in. kratownice kadłuba montować jedna na drugiej muszą się idealnie pokrywać. Jeżeli stateczniki robimy z balsowej płytki przy oklejaniu stateczniki mogą się łatwo powichrować. Jeżeli stateczniki posklejamy z listewek (w trójkątnym układzie), listwy główne(te z łukami) wykonamy poprzez lamelowanie , to ryzyko powichrowania zmaleje. Jeszcze dwa zdjęcia z budowy RWD: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaił Opublikowano 26 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zobaczyłem te plany z AleHar'u , to te same co w książce "Miniaturowe lotnictwo", czyli takie same z których korzystałem, z tym, że ja trochę je zmodyfikowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.