TKC Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Witam W wolnych chwilach pracuję nad styroploterem CNC (jak go ukończę może dam kilka fotek na forum) i w chwili obecnej przyszedł czas na elektronikę. Nie mam czasu aby bawić się we własne rozwiązania więc zakupiłem poniższy sterownik Jest to sterownik oparty o 4 układy TB6560ahq (wersja płytki 6B6560-4v3). Dane do sterownika są przesyłane przez LPT zgodnie z poniższą konfiguracją portu: 1 Enable- Sygnał aktywności dla wszystkich osi 2 Step X 3 Dir X 4 Step Y 5 Dir Y 6 Step Z 7 Dir Z 8 Step A 9 Dir A 10 krańcówka X 11 krańcówka Y 12 krańcówka Z 13 krańcówka A 14 Przekaźnik wrzeciona 15 Wolny 16 Step B - bez końcówki mocy, wyprowadzone sygnały do zewnętrznego sterownika 17 Dir B - bez końcówki mocy, wyprowadzone sygnały do zewnętrznego sterownika I teraz przychodzi temat oprogramowania. Chciałbym wykorzystać do sterowania ploterem Jedicut. Wiem, że niektórzy z Was korzystają z tego oprogramowania, a część z Was do wysterowania silników wykorzystuje nawet wyżej przedstawiony sterownik. Podpowiedzcie jak należy skonfigurować Jedicut'a (pod XP) na poziomie intefejsu tak aby pracował z tym sterownikiem? Do konfiguracji mamy do wyboru różne biblioteki dll - pluginy, który wybrać? - rozumiem, że tutaj definiujemy jakim protokołem się komunikujemy, ale nigdzie nie znalazłem jakie są to protokoły Definicję którędy następuje komunikacja ustawiamy w okienku konfiguracja portu równoległego. zegar = step ? dane = dir ? Rozumiem, że sterowanie silnikami jest możliwe bez zewnętrznego generatora (jednak podobno mogą się pojawić jakieś kłopoty z synchronizacją) - czy jestem w błędzie? W pierwszym przybliżeniu chciałbym jednak zastosować takie rozwiązanie aby uruchomić sterownik i silniki. Później będę budował generator prostokąta na NE555 (albo coś innego), tylko na jaką częstotliwość? załóżmy że: śruba jest o skoku: 1mm/obrót silnik ma skok: 200 kroków/obrót sterowanie mikrokrokowe - podział 1/16 prędkość posuwu 1mm/s czyli 200*16=3200 kroków na obrót, wobec tego aby osiągnąć wymaganą prędkość posuwu częstotliwość generatora powinna być równa 3.2kHz. Nie przeoczyłem gdzieś jakichś dzielników softwareowych na przykład zaszytych w Jedicut'cie? - Oznaczało by to że, aby zwiększyć prędkość posuwu w tym przypadku musiał bym zwiększać częstotliwość generatora i ustawienia konfiguracyjne w Jedicut - coś mi tu nie gra.... Spędziłem już duuużo czasu siedząc w Internecie i szukając informacji i albo to co znalazłem nie pomogło mi, albo używam nieodpowiednich słów- kluczy do wyszukiwania i dla tego uzyskuję nie to co chcę. (BDW: CNC forum już odwiedziłem wielokrotnie). Nie próbowałem jeszcze praktycznie rozgryźć tego problemu - ciągle czekam na silniki. A po za tym lubię wiedzieć co robię i czego mogę się spodziewać. Pomożecie? Pozdrawiam Tomasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kambal Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Witam Tomasz. Jestem w podobnej sytuacji do Ciebie. Siedziałem już dosyć długo nad problemem, u mnie wygląda to tak że teoretycznie sterownik zaskakuje, ale nie steruje silnikami. Aktualnie polecam Ci zastosowanie jakiegoś programu np. Mach3 i tworzenie Gcodów pod ten program. Kody takie uzyskasz np w programu Profili2 PRO. Niestety albo zapłacisz za licencje do wersji Pro, albo musisz poszukać, bo ciężko go znaleźć w necie. Dużo łatwiej znaleźć Mach'a. W razie problemów mogę coś poradzić, bo sam dopiero uporałem się z konfiguracją wszystkiego. Jeśli chciał byś dołożyć krańcówki i mieć możliwość bazowania każdej osi to musisz wykorzystać pin 15. 10,11,12,13 wykorzystać pod krańcówki bazowe, a 15 pin pod wszystkie ograniczenia. Pamiętaj tylko że bazowanie musi być wykonane wcześniej niż położenia krańcowe:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Pamiętaj tylko że bazowanie musi być wykonane wcześniej niż położenia krańcowe: Nie musi nie musi... Zastosowanie czujnika pojemnościowego załatwi sprawę bazowania i limitów w jednym. Nie tracisz przy tym cennego pola roboczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TKC Opublikowano 8 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Cześć, dzięki za zainteresowanie tematem... Macha 3 w wersji demo już mam, silniki i sterownik na nim zostały odpalone. Znalazłem też parę słów o tym jak uruchomić silniki przez Jedicut'a dla podobnych sterowników: - w pierwszym przypadku, niestety plugin nie chce mi się zainstalować - biblioteka FDC4 : FDC4 na stronie Jedicut ; strona autora sterownika z jego projektem - niestety po hiszpańsku jednak google-tłumacz całkiem zgrabnie sobie z nią radzi. Natomiast Jedicut nie znajduje mi biblioteki wgranej zgodnie ze wskazówkami autora (biblioteka jest na końcu strony z prezentacją projektu) - w drugim przypadku sterownie przez USB (PC<-> konwerter zbudowany na Arduino ) - prędkość posuwu jest ograniczona do 1000 kroków/s co przy większym mikrokroku powoduje, że sterownie jest powolne. Po za tym autor zastosował pewne uproszczenie w sterowaniu. Jednak największą zaletą jest to, że można korzystać z dowolnego komputera mającego USB! Niestety, na razie nie mam jeszcze płytki Arduino - może się skuszę na jej zakup. Zastanawiam się czy (i jak) dało by się trochę poprawić (skompresować) protokół przesyłu danych w tym projekcie. Przymierzałem się do analizy zarówno kodu dll'a jak i wsadu do mikrokontrolera (jest to open source - kody programów są dostępne na tej stronie ). Analiza wsadu do mikrokontrolera jest dla mnie znacznie prostsza niż analiza kodu DLL'a. W przypadku DLL'a to nie dość, że nigdy nie miałem z tym do czynienia, to jeszcze trzeba zachować zgodność wymiany danych między Jedicut a pluginem, co dodatkowo komplikuje analizę (Jedicut był pisany w Delphi 7 i JVCL a ten plugin jest napisany w Microsoft Visual C++). Cóż nie jestem programistą i muszę się jeszcze "trochę" nauczyć i przypomnieć sobie to co zapomniałem w ciągu ostatnich kilkunastu lat - zobaczę czy znajdę na to czas. Na razie składam dalej mechanikę, zdobywam wiedzę i szukam sensownego i taniego rozwiązania do sterowania maszyną (nie chcę jeszcze instalować linuxa ). Tak więc gdyby ktoś miał pomysły prowadzące do celu, to chętnie je sprawdzę A tak przy okazji, od tłumaczenia z francuskiego na nasze przez google tłumacza bolą już mnie zęby -jednak bez tego narzędzia, informacje w tym języku były by dla mnie całkowicie stracone. Pozdrawiam Tomasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macgaw Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Skoro masz opis sygnałów wejściowych sterownika, to ustaw je w programie i przetestuj wszystkie sterowniki (DLL). Któraś na pewno zadziała, wiem bo dla mojego sterownika 'samoróbki' tak właśnie go uruchomiłem. Jeśli polska wersja językowa programu jest dla Ciebie niezrozumiała popraw ją ( w końcu jest to plik tekstowy) lub zmień na angielską Timer jest potrzebny dla sterowników typu MM2001 oraz może służyć do regulacji temperatury ( dokładniej prądu płynącego przez ) drut grzejny. Bardziej nie mogę pomóc, moja przygoda z CNC była dość krótka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TKC Opublikowano 9 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Cześć! Skoro masz opis sygnałów wejściowych sterownika, to ustaw je w programie i przetestuj wszystkie sterowniki (DLL). Któraś na pewno zadziała, wiem bo dla mojego sterownika 'samoróbki' tak właśnie go uruchomiłem. owszem, tak też można. Rozpoznanie w boju to też metoda... jednak już w pierwszym poście napisałem że nie chcę robić czegoś "na pałę" Jeśli polska wersja językowa programu jest dla Ciebie niezrozumiała popraw ją ( w końcu jest to plik tekstowy) lub zmień na angielską Nie mam problemów z polską wersją językową pownieważ po pierwszym podejściu zmieniłem ją na angielską Mój ostatni komentarz w poprzednim poście dotyczył raczej forum i informacji na innych stronach francuskojęzycznych. Bardziej nie mogę pomóc, moja przygoda z CNC była dość krótka. Mimo wszystko dzięki za zabranie głosu! Pozdrawiam Tomasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kambal Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Mam coś w rodzaju rejestratora do programu profili, jesli był byś zainteresowany to PW:) dzisiaj poszło u mnie pierwsze skrzydełko, niestety, brakuje mi jeszcze troche do ideału, ale wszystko kwestia doświadczenia:) i będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macgaw Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Ponieważ sterownik i aplikacje stworzyłem samodzielnie, więc dla testow pod port LPT podpiąłem 8 diod LED - bardzo pomogło Czekam na śnieg, może wtedy wrócę do moich zabawek. Informuj o swoich postępach w pracy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi