jakubk Opublikowano 19 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Witam, statecznik poziomy już uzbrojony w serwo. Przed zamontowaniem całą wnękę , gdzie może dostawać się brud zabezpieczyłem roztworem żywicy rozpuszczonej w denaturacie. Zarówno CARF jak i TBM podają ,by nie mocować serw na fabrycznie dołączone śruby JR. Serwo przykręcone jest na śrubach 3/16 z podkładką.W otwór przed wkręceniem wpuszczam kroplę żywicy rozpuszczonej w denaturacie.Zastosowałem dżwignie SWB 1,5' co odpowiada wielkości dżwigni w sterze wysokości.Uzyskałem maksymalne wychylenia wysokości - ponad 50 stopni. cdn... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakubk Opublikowano 19 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 z lewej śruba zalecana, z prawej oryginał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekzak Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Ja bym się bał. Zwłąszcza, że grubośc płata pozwala chyba na zastosowanie większej średnicy. Przejrzyj internet ... wytrzyma ta "rurka" Miałem okazje widzieć ten model w locie "na żywo" "Cuda na kiju" z tym modelem gościu wyczyniał i nic się nie rozsypało Dodatkowo powiem, że moim skromnym zdaniem ... to chyba jest najlepszy model w tej klasie ... może ustępuje co najwyżej nowemu Yakowi od QS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Ja bym się bał. Zwłąszcza, że grubośc płata pozwala chyba na zastosowanie większej średnicy. Przejrzyj internet ... wytrzyma ta "rurka" Miałem okazje widzieć ten model w locie "na żywo" "Cuda na kiju" z tym modelem gościu wyczyniał i nic się nie rozsypało (..) Dlatego napisałem, że bym się bał, nie latałem tym modelem, nie twięrdzę że nie wytrzyma, a może dodali tzw. duszę do rury w tym modelu, model nie wykonywał "ostrej" akrobacji na dużej prędkości, itd. Też trudno powiedzieć, dlatego postawiłem taką wątpliwość a nie twierdzę kategorycznie. Zgodzisz się z tym iż mogli zastosować rurę o większej średnicy co przy dość małym przyroście masy dało by dużo większą wytrzymałość i sztywność łącznika - prawda??? To że piszą, coś w Internecie to nie znaczy, że jest to prawda może być równie dobrze "pół prawda" - marketing, kreowanie trędu itd. - trzeba brać na to zawszę poprawkę. Równie dobrze mogę napisać, że nigdy nie urywały się wały w boxerach 3W - prawda czy nie?? Po tym jak kompozytowa rura wytrzymująca na łamarce 0.5 t (rozstawy podpór jak w modelu i przyłożenie siły) pekła w modelu jak zapałka mam trochę respektu do sił działających na łącznik a wcale nie był to akrobat :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJDIT Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Po tym jak kompozytowa rura wytrzymująca na łamarce 0.5 t (rozstawy podpór jak w modelu i przyłożenie siły) pekła w modelu jak zapałka mam trochę respektu do sił działających na łącznik a wcale nie był to akrobat :wink: Bo niektórzy zapominają, że wytrzymałośc materiału na łamarce to jedno, a po dodaniu wibracji drgań które wystepują w locie i potrafia kruszyć żywice to drugie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 DJDT - po "współczynniku" uwzględniającym naprężenia dynamiczne i ew. błędy obliczeniowe (x3) lata bez problemów :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJDIT Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Wtedy to nie 3x tylko do końca żywota ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 w dużym lotnictwie współczynnik bezpieczeństwa jest rzędu k=1.2, tyle że czasowo prowadzi się badania na występowanie ognisk zmęczenia poszczególnych części, i maja one swój resurs. ta rurka 25mm spokojnie da rade nie ma sie czym przejmować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Jak każdy dobry płatowiec ma "resours" dożywotnio :wink: Pozwolicie, że pozostanę na swoim stanowisku, że rura mogła i powinna być większej średnicy bez większego zagłębiania się w wytrzymałość konstrukcji zwłaszcza dynamiczną. Mnożenie przez współczynnik 1,2 (bezpieczeństwa konstrukcji) z tego co pamiętam to dopiero na końcu obliczeń jeśli zostaną spełnione inne warunki (nośności, ugięć, itd.) Tylko, że coś trzeba policzyć a najczęściej obliczenia są upraszczane do minimum (po prostu ich nie ma) w konstruowaniu modeli :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 wspolczynik k stosuje sie wlasnie po to zeby zrekompensowac uproszczenia modelu obliczeniowego, tak mowi scisla definicja, mozna pod to jeszce podciagnac niedoskonalosc materialu i procesów wytworzenia. Rurka faktycznie mogla byc grubsza, w superstarze mam rurke fi30mm. Mozna pomyslec ze tak troche czepiamy sie szczegolow, ale konstrukcyjnie ten model nie jest super dopracowany (chocby wypelnienie miedzydzwigarowe ). Wytrzymac to i tak pewnie wytrzyma wiele (w powietrzu ) . Nie wszystko co ze stanow to dobre i to chyba od nich kiedys ogladalem filmik w ktorym model ladowal bez jednego skrzydelka, i to nie to ze sie wysunelo, po prostu sie oderwalo !! :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Masz rację nie jest perfekcyjnie zaprojektowany. Może nasze "wtrancanie" uchroni kogoś od popełnienia tych samych błędów - dość często projektując i wykonując modele podpatrujemy rozwiązania z gotowych modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkarll Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Dyskusja o rurach i współczynnikach K jest jak najbardziej pasjonująca aczkolwiek dla mnie raczej praktyka niż teoretyka wystarczy to co napisał Marek Miałem okazje widzieć ten model w locie "na żywo" "Cuda na kiju" z tym modelem gościu wyczyniał i nic się nie rozsypało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakubk Opublikowano 19 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 Witam, po noworocznej przerwie wróciłem do składania modelu. Skrzydła już skończone. Zastosowałem dżwignie SWB 1,5" tak jak w instrukcji. Yak dostał pompowane koła Kavan 100 mm.Mam takie w Extrze i jestem zadowolony. Dodatkowo amortyzują przy lądowaniu.Zastosowałem stalowe ośki Du-Bro fi 3/16" długość 2". cdn... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakubk Opublikowano 20 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 Witam, można powiedzieć ,że stoimy już na własnych nogach. podwozie przykręcone jest na 4 śruby M4. W kadłubie śruby przechodzą przez widoczne wzmocnienie z "duralu". cdn... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakubk Opublikowano 17 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 Witam, trzeba kończyć model, bo zapowiadaja ładną pogodę na najbliższy weekend. Zamontowałem serwo kierunku , ale muszę coś wzmocnić tą "półkę".Przy pracy kierunku całe mocowanie "chodzi". Chyba dodam węgiel po bokach tak, by wypełnić całą półkę i usztywnić konstrukcję.Może są jakies inne pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Rzedzicki Opublikowano 18 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Moze byc wegiel ale ladniej bedzie jak dasz sklejke Co nie dasz bedzie sztywniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 18 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Aby było sztywnie i ładnie to sklejka oblaminowana z dołu tkaniną sklaną a z góry węglem. Zdejmin ramkę od serwa i daj nową cała sklejkę. Tylko tak aby była "związana" z bokami konstrukcji kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakubk Opublikowano 20 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2008 Witam, chyba pobiję rekord w nadłuższym składaniu modelu.Z drugiej strony cały czas mam coś do zrobienia i przyjemność składania trwa dłużej Półkę od serwa kierunku podkleiłem od spodu dwoma szerszymi kawałkami sklejki 5mm. Całość jest naprawdę sztywna. Złożyłem i zamontowałem bak.Polecam uwadze zamocowanie przewodu paliwowego na rurce mosiężnej. Pomiedzy opaskami jest zgrubienie - zalutowana opaska mosiężna. Uniemożliwia to przesunięcie się przewodu na rurce, a tym samym zablokowanie ssaka o ściankę zbiornika. Zastosowałem ceramiczny filtr paliwa Madison. Do zbiornika od spodu przykleiłem gabkę samoprzylepną co skutecznie unieruchomiło bak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakubk Opublikowano 23 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Witam, Yak jest specjalnie przystosowany do montażu DA50.W instrukcji jest szablon, który należy tylko przykleić do firewalla i nawiercić otwory. Wszystko dobrze pasuje, a wykłon jest już gotowy. Do zasilania zapłonu zastosowałem Lipo 1800 20C oraz Smart Switch Power Boxa - włącznik z regulatorem napięcia na 5,9 V - najnowszy PB ma również wskażnik napięcia. Niestety KS pomylił coś z kolektorem i rurka jedzie do wymiany Maska już uzbrojona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 1 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2008 Pomiedzy opaskami jest zgrubienie - zalutowana opaska mosiężna. Zanim zaczniesz latać sprawdź czy benzyna nie rozpuszcza tych opasek. Nie jestem pewien co do tych opasek ale benzynka czasem lubi "zjadać" niektóre tworzywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.