Skocz do zawartości

YAK 88'EF /23.09 filmik/

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Jakub.

Spogladając na twoje zdjęcia rzuciło mi się w oczy zdjęcie ze zbiornikiem ,a że nie jest czarno białe to myślę że powinieneś wymienić korek gumowy z czarnego na brązowy :?: .

Czarny do metanolu a brązowy do benzyny,ten może ci rozpuściś :!: .

A może tak producent proponuje .

Pozdrawiam

Grześ

• Odpowiedzi 110
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Cześć

Kupiłem ostatnio korek (też firmy Kavan) do zmiany zbiornika z żarowego na benzynę i też jest czarny.

Mam sie obawiać ?

EDIT:Dodano fimę

Opublikowano

Witam,

Łukasz dziękuję za zwrócenie uwagi na ten element.Stosowałem opaski nylonowe z powodzeniem już w zbiorniku mojego porzedniego modelu Extra CARF.Robiłem przegląd tego podzespołu i nie zauważyłem żadnych zmian w wyglądzie opasek. Spotkałem też takie rozwiązania na forum Flying Giants.Dzięki.

Grześ, dziękuję za zwrócenie uwagi na ten detal.Korek który widać na zdjęciu nie jest z fabrycznego zestawu Dubro,ten zamieniłem na rekomendowany do benzyny korek firmy Kavan. Całość nabyłem u Kolegi W.Dzika w Arthobby.W trakcie montażu zastanawiałem się kilkakrotnie czy to aby jest właściwy korek.Reki nie dam sobie uciąć.Metka na korku była odpowiednia.Firma Kavan nie wzbudza watpliwości.Firma Arthobby raczej też.

Napewno byłbym spokojniejszy z korkiem czrwonym z odpowiednim oznaczeniem na gumie.

Ten zamontowany nie ma oznaczenia na wyprasce ale jest dużo twardszy od silikonowego z zestawu.Przy potarciu wydaje tez inny zapach.

Czy ktoś z Kolegów miał już do czynienia z takim korkiem ?

Grześ dzięki.

Opublikowano

cześć Jakub

brałem kiedyś czarne korki z arthobby , nie rozpuszczały się , z tymi kolorami to chyba raczej zależy od producenta

Opublikowano
cześć Jakub

brałem kiedyś czarne korki z arthobby , nie rozpuszczały się , z tymi kolorami to chyba raczej zależy od producenta

Cześc Darek,

uuuuuff, to już mi dużo lżej. Ale mogli by goście z Kavan oznaczać te koreczki dla porządku !

Opublikowano

mam tez te korki, i na opakowaniu bylo napisane ze zestaw do benzyny razem z czarnym wezykiem, mysle ze to wystarczy :) korek nie rozpuszcza sie :wink:

Opublikowano

Mam przed sobą uniwersalny zestaw Sullivana (zbiornik, armatura, korki). Są dwa korki, szary i czarny. W opisie jest wyraźnie powiedziane, że czarny należy użyć do benzyny. Tak więc z tymi kolorami jest różnie i należy po prostu użuwać zgodnie z instrukcją producenta.

Opublikowano

Witam,

powooooli kończę składanie Yaka. W oczekiwaniu na prawidłowy kolektor wydechu z KS dokończyłem zasilanie zapłonu. Zastosowałem Lipo 1800 20C 7,4V oraz Power Box Smart Switch - włącznik ze wskażnikiem napięcia aku i regulator napięcia Power Box.Wlew paliwa Hangar 9

y27.jpg

Na popychaczu gazu zastosowałem łączniki "Sullivan"

Stabilnośc połączenia, łatwość rozłączenia do serwisu oraz częściowo amortyzacja drgań , to główne atrybuty tego złącza.Stosowałem je już z powodzeniem w poprzedniem modelu.

Serwo gazu ma już swoje miejsce ,ale przy wersji z rezonansem trzeba było nieco je podnieść.

y28.jpg

y29.jpg

Niestey kabinka wymagała trochę pracy, nie była idealnie dopasowana.

cdn...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Powiedz mi prosze czy ten Power Box Smart Switch ma tylko obsługiwać zapłon ? wlasnie ogladam to na zdjęciu i sa zwykłe cieniutkie przewody jak w serwach które tak naprawde nie daja wiecej jak 5A ;-) do zapłonu w sam raz, do zasilania całej elektroniki juz raczej nie (wydajnosc 20A ale przewodziki tego nie przeniosą)

Opublikowano
Powiedz mi prosze czy ten Power Box Smart Switch ma tylko obsługiwać zapłon ? wlasnie ogladam to na zdjęciu i sa zwykłe cieniutkie przewody jak w serwach które tak naprawde nie daja wiecej jak 5A ;-) do zapłonu w sam raz, do zasilania całej elektroniki juz raczej nie (wydajnosc 20A ale przewodziki tego nie przeniosą)

Witam Darku,

producent podaje w instrukcji wydajność max 20A pod warunkiem zastosowania odpowiedniego złącza i odpowiednich przewodów.To tak trochę na wyrost.

Układ może przenieść takie wartości. Praktycznie pewnie te 5A jest normą.

Opublikowano

Witam,

pora kończyć budowę Yaka !

Dotarł kolektor więc wydech jest zmontowany. Niestety ktoś się troche pomylił w obliczeniach szerokości tunelu. Rura się mieści, ale zamocowanie już nie.

Comfort mounting KS jest faktycznie dobrym rozwiązaniem. Tłumik zamocowany jest na gumowych lordach.Do zamocowania trzeba było dodać dość mocną półkę w środku i otworzyć tunel na boki by zmieścić mocowanie.Potem tunel zamknąłem.

y32.jpg

Pomimo podniesienia serwa gazu w górę, odległość do wydechu wydała mi się zbyt bliska.

Zastosowałem osłonę serwa z grubej gumy silikonowej.

y31.jpg

W środku wszystko już na swoim miejscu. Na zasilanie zastosowałem 2 pakiety Lion po 2600 mAh każdy i manager zasilania Power Box Sensor.

Pozostało dopasować maskę...

y30.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Yaczek oblatany.Ogólne wrażenia bardzo pozytywne. Na smigle Biela 24x8 obroty max 6090 rpm. Wykonałem dzis tylko jeden lot. Na Chobocie dziś tłok !

y35.jpg

y37.jpg

y38.jpg

y36.jpg

Opublikowano

Gratulacje,

Piękny model, no i bardzo dobrze wyposażony. Sam mam chrapkę na 110" wersje :twisted: Ja dzisiaj oblatałem swojego yaczka z topmodel, konstrukcyjnie są praktycznie identyczne. Planujesz starty w F3M??

Opublikowano

testowaliśm różne śmigła i najlepiej z tą rurą było na śmigle 23/8 Bieli ciąg 15 kg a obroty z tego co pamiętam coś około 7 tyś

Opublikowano

Witam

Jak widze po oblocie, mój Yaczek też oblatany wczoraj na nowym DA85

jestem zadowolony z tego silnika.

Opublikowano
Gratulacje,

Piękny model, no i bardzo dobrze wyposażony. Sam mam chrapkę na 110" wersje :twisted: Ja dzisiaj oblatałem swojego yaczka z topmodel, konstrukcyjnie są praktycznie identyczne. Planujesz starty w F3M??

Witam,

dziekuję i gratuluję.Teraz kilka drobnych poprawek i latanie,latanie,latanie.F3M ...może?

Opublikowano
testowaliśm różne śmigła i najlepiej z tą rurą było na śmigle 23/8 Bieli ciąg 15 kg a obroty z tego co pamiętam coś około 7 tyś

Witam,

dzięki Darek.Spróbuję na mniejszym śmigle. A Twoja maszyna latała ?

Opublikowano
Witam

Jak widze po oblocie, mój Yaczek też oblatany wczoraj na nowym DA85

jestem zadowolony z tego silnika.

Witam,

To pięknie ! Ten model z tym silnikiem to dobry zestaw !

Opublikowano

Witam,

Yaczek nie ma łatwego życia. W ostanią sobotę zgasł silnik.Niestety w zawisie na wysokości ok 6 m nad ziemią. Yaczek zrobił skobel i pionowo trafił w glebę.Ku memu zdziwieniu i wszystkich obecnych uszkodzenia okazały się symoliczne jak na taki wypadek.

Skrzydła całe , ogon również , kadłub ma kilka drobnych pęknić konstrukcji. Silnik również ok.

Yaczek lata świetnie i przeżył taki crash test i to na 5 ! Jestem pod wrażeniem i wszyscy świadkowie też !

y50.jpg

y51.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.