rabbitlkr Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Opublikowano 6 Kwietnia 2008 No muszę przyznać, że zmartwił mnie dość poważnie tytuł ale widzę, że to tylko taka zmyłka;) uff...
jakubk Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2008 No muszę przyznać, że zmartwił mnie dość poważnie tytuł ale widzę, że to tylko taka zmyłka;) uff... Łukasz, To fakty nie zmyłka. Świadkowie stwierdzili,że to wręcz niemożliwe.Zanim podszedłem na miejsce kraksy już w myślach wybierałem nowy model. A tu niespodzianka
DJDIT Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Po licznych kraksach swoich i moich kolegów, stwierdzam że cuda się zdarzają ;-) szkoda że tak rzadko ;-( Czekamy na relacje jak już zrobisz co trzeba.
jakubk Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 7 Kwietnia 2008 wiadomo dlaczego zgasl silnik?? Witam, niestety wiadomo brak paliwa!
tikicaca Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 miałem tak samo wczoraj w superstarze, zmienilem smiglo, podregulowalem gaznik, i sie chyba wir w baku wlaczyl paliwo mi sie skonczylo na wysokosci ok 15m tyle ze przelatywalem akurat przed soba. Skonczylo sie ladowaniem na wyczucie z 200m dalej. Na szczescie dookola wszedzie mam laki, i obylo sie bez jakichkolwiek uszkodzen
jakubk Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Witam, prawie tydzeń mojej pracy przy Yaczku po kraksie. Efekty przedstawiam na zdjęciu. Maska jest odbudowana. Konstrukcję kadłuba również odbudwałem gdzie było trzeba. Najważniejsze,że lata tak samo jak przedtem.Poniżej Yaczek po liftingu - już po 5 lotach.
Paweł.X Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Witam. Jest jak nowy, oby nie było więcej przykrych zdarzań czego osobiście życzę.
jakubk Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Witam, Yaczek wykonał już ponad 20 lotów i można powiedzieć, że jest już wstępnie ustawiony. Zmieniłem kąt silnika o 0,5 st w górę i zmniejszyłem wychylenia wysokości oraz lotek w low rate.Żyletka wymaga domiksowania tylko 2% wysokości ! Na śmigle Biela 23x8 silnik osiąga 6450 rpm, co chyba można będzie jeszcze poprawić regulacją długości całego wydechu.
jakubk Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Witam, dziś ustawiłem prawidłowo wydech.Dla silnika DA 50 długość całego wydechu mierzona od wylotu z cylindra do łączenia na tłumiku powinna wynosić ok. 760 mm.Skróciłem kolektor o 5 cm i efekt był natychmiastowy.Silnik na śmigle 23x8 Biela wkręca się na 7000 obr. .Przy tych obrotach rura pięknie "gra". W efekcie uzyskałem obroty max większe o 400.
rabbitlkr Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Długość wydechu praktycznie przy każdym egzemplarzu silnika będzie sie różniła mniej bądź bardziej. Trzeba ją po prostu dograć do konkretnego silnika, jego ustawień, paliwa i śmigła.
tikicaca Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 zeby tylko ten DA nie skonczyl jak ten: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?p=88566&sid=6081eb488c1a3c755cf298038bb71893#88566 czego oczywiscie nikomu nie zycze. Rezonans daje przyrost mocy przy maksymalnych obrotach dla ktorych jest strojony. Moim zdaniem w modelu 3D troche sie to mija z celem. Moze niekiedy warto sie zastanowic i dac ciut wiekszy silnik (wiadomo ze i niestety ciezszy) i miec zapas mocy przy normalnym obciazeniu silnika, i nie zastanawiac sie czy sie nie przegrzewa, ile jeszce pociagnie :wink:
rabbitlkr Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Ale przecież bardzo wiele modeli lata na rezonansie, od takich jak te 2.30 po wielkie 3.30. Wydaje mi sie, że w przypadku tego DA którego przypadek przytoczyłeś to nie rezo była bezpośrednią przyczyna zatarcia a jedynie jednym z wielu czynników. A może wada fabryczna? skaza materiałowa? zła mieszanka oleju? W yaku jest dość duża maska ale czy wpadające tam powietrze studzi wystarczająco dobrze czy może rozchodzi sie po ściankach i wylatuje? Może warto pomyśleć nad jakimś kierowaniem tego strumienia na cylinder. Tak tylko głośno myślę;p
jakubk Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Gdyby każdy silnik po zastosowaniu rezonansu eksplodował, to by tego nie produkowali ! Ta dodatkowa moc potrzebna jest w odejściu z zawisu - przy 6600 rpm trochę było zbyt leniwe. Czas pokaże... edit: Yak waży 8,4 kg bez paliwa.
Pawelb771 Opublikowano 4 Maja 2008 Opublikowano 4 Maja 2008 .Silnik na śmigle 23x8 Biela wkręca się na 7000 obr. .Przy tych obrotach rura pięknie "gra". W efekcie uzyskałem obroty max większe o 400. tylko uważaj Kuba z tym rezonansem bo ja swojego DA zabiłem odstrzeliło cylinder pewnie widziałeś temat Darka "dla zwolenników DL" dałem od razu więcej oleju(1:30)a było 1:40 i cofnąłem rezonans o 2cm
jakubk Opublikowano 5 Maja 2008 Autor Opublikowano 5 Maja 2008 tylko uważaj Kuba z tym rezonansem bo ja swojego DA zabiłem odstrzeliło cylinder pewnie widziałeś temat Darka "dla zwolenników DL" dałem od razu więcej oleju(1:30)a było 1:40 i cofnąłem rezonans o 2cm Paweł dzięki za informację, trochę zmniejszę obroty,tak profilaktycznie i więcej oleju też nie zaszkodzi.
jakubk Opublikowano 9 Lipca 2008 Autor Opublikowano 9 Lipca 2008 Witam, niestety nawet najlepsi producenci popełniają błędy.Okazało się mianowicie,że Yak ma nieprawidłowy kąt zaklinowania statecznika poziomego. Opis takich samych błędów znalazłem na zagranicznym forum. Poprawka nie była zbyt trudna, tylko wymagająca dużej dokładności. Statecznik poszedł w dół tylko o 1,5 stopnia, a zmiany w zachowaniu modelu miło mnie zaskoczyły. Model dużo stabilniejszy przy harrierze,windzie- mało "wing rocka". Dla ewntualnych przyszłych nabywców uwaga by sprawdzić kąty - skrzydło i statecznik mają być w tym modelu ustawione na zero !
jakubk Opublikowano 21 Września 2008 Autor Opublikowano 21 Września 2008 Witam, dwie fotki z dzisiejszego latania,bedzie też krótki film.
jakubk Opublikowano 23 Września 2008 Autor Opublikowano 23 Września 2008 Witam, filmik nr1 hover. Niestety pochmurna pogoda. youtube
jakubk Opublikowano 23 Września 2008 Autor Opublikowano 23 Września 2008 Witam, drugi filmik z tego dnia.Harrier roll. youtube
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.