PIR Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Dzięki panowie za odpowiedzi. Faktycznie ładowarkę, na allegro znalazłem za 99zł. @skraf : A jaka jest różnica między pakietami 1300mAh a 2200 mAh + chodzi mi o orientacyjny czas oblotu na jednym pakiecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 5 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 mniej więcej proporcja pojemności mysle ze tak to mozna ująć, chociaz oczywiscie dochodzą różne czynnniki. na przykład pakiet większy jest cięższy, więc silnik wiecej prądu pożera żeby utrzymać cięższy samolot itp, ale myślę, że można uogólnić czas do pojemności... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 5 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Samolot cięższy to szybszy, co przy początkach może nie być dobre. Kraksa cięższego samolotu jest również gorsza w skutkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIR Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 To jeszcze koledzy zaproponujcie jakiś regulator, i zamawiam cały sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 5 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Wiesz co, bo się pogubiłem. Samolot wziąłes z HK czy zrezygnowałeś z całego zamówienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIR Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Faktycznie, trochę namieszałem w temacie. Z HK miałem brać tylko osprzęt, samolot w PL bo jest w tej samej cenie. Jak już się okazało zrezygnowałem z zakupów w HK, przed wszystkim dla tego że nie było tam pełnej aparatury, a zamawianie samego radia, bez nadajnik i odbiornika, mijało się z celem, bo dokupienie brakujących elementów w PL podnosiło cenę całej aparatury do takiej jaką oferują sklepy na allegro. A w międzyczasie pojawiła się aukcja z pełną aparaturą za 250zł. A więc : aparaturę mam (tzn kupiona, czekam na paczkę) model zamawiam dziś. brakujące elementy to : pakiety ładowarka regulator serwa i reszta drobnicy która jest dostępna wszędzie, za grosze. W/w rzeczy już praktycznie upatrzyłem gdzie kupię, tylko nie wiem jaki regulator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 5 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 a jaki masz silnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIR Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 W zestawie z modelem jest silnik bezszczotkowy CD2622 ze śmigłem 5x4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 5 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 No to z brakujących elementów: pakiet - http://allegro.pl/pakiet-1300mah-11-1v-akumulator-turnigy-jak-zippy-i2677405124.htm ładowarka - któraś z tych co wcześniej podałeś regiel - http://allegro.pl/esc-regulator-silnik-bezszczotka-turnigy-plush-30a-i2681104380.html (drogi, choć dobry...)ewentualnie http://allegro.pl/regulator-bezszczotkowy-hk-25-30a-seria-ss-bec-3a-i2689402071.html a serwa http://allegro.pl/serwo-tower-pro-sg-90-rc4max-i2683692087.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIR Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 @skraf dzięki, wezmę tak jak podałeś, ten reg miałem właśnie zamawiać z HK bo już ktoś wcześniej mówił że bardzo dobry. tylko zastanawiam się czy nie brać większych pakietów tzn. 2200 Jeszcze takie pytanie, aparatura prawdopodobnie dojdzie na poniedziałek, a wiec zanim dojdzie reszt i złożę model, pewnie trochę minie. Zamierzam potrenować na symulatorze (nie wiem jakim, proszę o jakąś propozycje) tylko kwestia tego, co potrzebuje aby podłączyć aparaturę do PC ? i w jakim stopniu symulator=realne latanie, czy jest to duże odzwierciedlenie ? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 5 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Na początku i tak nie polatasz dłużej niż 5min pewnie. Potem jak się już czegoś więcej nauczysz to silnika będziesz używał wyłącznie do wznoszenia się... Jak dla mnie pakiet 2200 w szybowcu to trochę za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIR Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Panowie, jak kupię model bez silnika, Bixler EPO 1400, to jaki silnik muszę do niego kupić ? może ktoś podesłać co by kupił na moim miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 5 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Do mnie właśnie płynie Bixler 2. Jak chcesz wziąć Bixlera, weź jego drugie wydanie. Ma kilka poprawek w porównaniu do poprzednika. Opinie są takie, że dwójka jest lepiej dopracowana. Ja akurat wziąłem ARF (z silnikiem i serwami). Doszedłem do wniosku, że przetestuje jak lata w stockowym wyposarzeniu a jeśli się nie sprawdzi to wpakuje coś mocniejszego. Generalnie, przy wyborze silnika sugerowałbym się przede wszystkim: - rozmiarem śmigła pod silnik - pamiętaj, że masz ograniczoną przestrzeń na śmigło - teoretycznie wymiarami, bo montuje sięw niego silnik "26", ale oczywiście można wpakować większy jak się chce - potrzeba tylko drobnych zmian w modelu - kv producent daje chyba 1300. czytałem, że lepiej się sprawdzają w tym modelu silniki o kv 1600-1800, ale to mogą być opinie subiektywne. - noi coś z większą ilością W w porównaniu do ARF. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIR Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Myślę że nie potrzebuję niczego innego niż coś podobnego do sotckowego, mógłbyś zaproponować jakiś konkretny model ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capo Opublikowano 5 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Bierz spokojnie 2200mAh, ten model nosi dużo większe ciężary, a przy spokojnym lataniu to nawet powyżej 30 minut lotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIR Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 A jaki silnik polecasz ? bo jest akurat bixler z tym że bez silnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 5 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 I kup sobie leżak, bo od patrzenia w górę przez 30minut szyja boli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 5 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Myślę że nie potrzebuję niczego innego niż coś podobnego do sotckowego, mógłbyś zaproponować jakiś konkretny model ? Właśnie to zrobiłem Nazywa się: Bixler 2 Znajdziesz go na: hobbyking.com Masz do wyboru wersję KIT i ARF - ARF posiada silnik i 4 serwa (nie posiada serw na lotkach - nie są konieczne, choć ja uważam, że warto je dorobić). Dodatkowo bixler 2 ma o 10 cm większą rozpiętość. Jeśli chodzi o pakiety, to moim zdaniem 2200mAh to minimum. Na stronie jest podany rozmiar pakietu sugerowany przez producenta. Ja uważam, że można dać śmiało większy. Model jest przeznaczony do FPV, czyli z założenia znosi większe obciążenia. Jak latasz bez FPV to masz sporą rezerwę na większy pakiet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIR Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 @miruuu - chodziło mi o model sinika , bo mogę kupić Bixlera 2 ale bez sinika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 5 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Ehh To Ci nie podam. Jak dojdzie mój z silnikiem to zobaczę jak lata. Będę miał punkt odniesienia do stokowego i wtedy chętnie dam informację jakimi parametrami się konkretnie sugerować... Czego brakuje a co jest ok... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi