n6210 Opublikowano 10 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2007 Ostatnio robie takie wprawki przez wykonaniem dużego modelu ale tym razem postanowiłem go ulotonić . To co widać to ARTF do zrobienia jeszcze nowe silniki odrzutowe. Masa tego co na zdjęciu 13g, silniki 2 x 8g, ciąg 50g, czas pracy ok. 5 sek. Modelik ma wystartować, poszybować i wylądować (jakoś) Kilka fotek dla ciekawych: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macgaw Opublikowano 11 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 Pozwoliłem sobie wykonać wersje kartonową Bardzo czuły modelik na wszelkie zmiany geometrii. Jeśli okoliczności pozwolą powstanie coś więcej ... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gacek Opublikowano 11 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 A może Podrzucił by ktoś Jakies Plany takich miniaturek Może Sprobuje wykonać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 11 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 Zamieszczone zdjęcia są tak dokładne, że kilka sekund z google i np są tu: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=374962 Edit Taddy, mimo napędu rakietowego (chyba), to może warto przenieść temat do... elektryków? Do nielotów taki fajny model nijak mi nie pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n6210 Opublikowano 11 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 No Maciek... jestem pod wrażeniem widze, że ta nietypowa mobilizacja trochę poskutkowała (choć liczyłem na wersję derpnową) :) Hubert - napęd i owszem ma być rakietowy i z tego względu być może nie poleci za daleko Dlatego też nie wiedziałem gdzie temat umieścić Docelowy ma być oczywiście "spawarkowy" więc jak uważasz, że będzie OK to przenieś EDIT: Zapomniałem o planach Plany prawdę mówiąc są stąd: http://www.rcgroups.com/forums/showatt.php?attachmentid=1483899 lub http://www.wattflyer.com/forums/attachment.php?s=c75b1d34eea138c7ac2851d8b03a8523&attachmentid=41328&d=1190053517 A Maciek użył tych: http://www.rcgroups.com/forums/attachment.php?attachmentid=1487724 Zresztą jest tam dużo innych fajnych - zachęcam do budowy bo nawet jako rzutki bez podwozia latają bardzo fajnie - szczególnie jak się je rzuca pod wiatr - niezbyt silny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 11 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 Kiedys popelnilem SU27 wg podobnych planow..takie malenstko ( mam jeszcze gdzies plany pod ploter ) Latalo to przefajnie i bylo stabilniejsze niz niejeden model. Z korkociagu samo wychodzilo a pozostawione sobie latalo samo. Nie raz kladlem nadajnik na ziemi i szedlem po cos do auta a modelik wznosil sie powolutku zataczajac kregi i nic nie bylo w stanie go wytracic z tego. Jak dmuchnelo i model przechyl zlapal to za chwile wracal do poprzedniej pozycjii. Kupa frajdy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 11 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 Ja zgrzeszyłem takiego Ale jak zobaczyłem takiego mini od razu złapałem chęć na popełnienie drugiego tym razem 3D dzięki Panowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n6210 Opublikowano 12 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 Wasp czy ty nie masz za dobrze z tym plotterem... ? Piękna maszynka Dziś leje jak z cebra więc jest duża szansa, że powstaną gondole silników do maleństwa, a może i korpusy samych SR. Żeby było tematycznie - odpalanie silników będzie (musi być) elektryczne. Szkoda, że nie ma sensu budowanie takich maleńkich turbinek bo chyba bym się skusił :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antek116 Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Witam ! Strasznie lubię F - 22 Fajny model, tylko nie za bardzo rozumiem jaki ma byc użyty napęd ? To znaczy rakietowy, czy elektryczny ? A jak rakietowy, to właściwie co to ma by za silnik, bo wydaje mi się to ciekawe, a nie jestem zbyt obeznany w silnikach rakietowych . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n6210 Opublikowano 13 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Dokładnie tak jak mówisz - napęd to 2 silniki rakietowe. Trochę podobne do tych: Konstrukcja i produkcja moja własna. Więcej informacji u mnie na stronie - w końcu one tylko zapalniki mają elektryczne więc chyba nie ma sensu się rozpisywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antek116 Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Aha, teraz rozumiem, czekam więc z niecierpliwością ja będzie latac ta rakieta ze skrzydłami . Wogóle ciekawe toto jest. To chyba będzie taki F-22 - Me-163 :twisted: . Wręcz latający pocisk. Super pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Moze w takim razie zastosowac silniczki Rapier L2 ..Idealne do takiego malenstwa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n6210 Opublikowano 13 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Prace powoli idą do przodu. Dziś gondolki schną po malowaniu szkłem wodnym. Poza tym ciągle trwa dyskusja czy powinno tam być dwa silniki (jak w oryginale) czy jednak jeden. Kilku kolegów rakieciarzy uważa, że zbyt często występuje problem z nierównym odpaleniem silników co w skrajnym wypadku może doprowadzić do problemów ze startem . Częściowym rozwiązaniem jest umieszczenie ich bardzo blisko siebie i chyba tak zrobię. Jutro lepię korpusy silników - paliwko już jest gotowe. Zostanie zrobić zapalniki, podkleić gondolki i zabezpieczenia...i poczekać na pogode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n6210 Opublikowano 15 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 Więc gondolki są na miejscu i są dwie. Najwyżej zamiast ciekawego lotu będzie ciekawy film jak szybko umiem uciekać przed modelikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 16 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2007 Pomysl fajny.Jest sporo tego typu modeli "orzeszkow" z napedem rakietowym.U nas niestety ta klasa modeli jest dosc niepopularna. Znam 3 osoby w Polsce co troszke dlubia w tej materii Martwi mnie natomiast sposob mocowania silnikow. Oslony przy spalaniu nagrzewaja sie znacznie i depron tego nie wytrzyma.Zapewne skonczy sie odklejeniem silnikow ktore juz dalej samodzielnie beda lot kontynuowac. No i jeszcze kolejna sprawa...Jak rozwiazales zmiane sr ciezkosci przy tak dlugich silnikach podczas ich spalania???? W tedo typu modelach silnik mocowany jest zazwyczaj deczko przed SC Warto zajrzec na strone Mikea oraz JETEX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n6210 Opublikowano 16 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2007 Nagrzewaniem się nie martwię, mam trochę doświadczenia w budowie SR i moje silniki są bezpieczne dla depronu i gondol Kilka konstrukcji z depronem już powstało. Jak silniki odlecą to raczej z zupełnie innego powodu Ze środkiem ciężkości owszem mam problem, ale bo przeważa mi na tył. Coś bede musiał wykombinować... chciałem to tak ustalić, że po wypaleniu paliwa będzie miał przednie wyważenie - ładniej spadnie na ziemie Silniki nie sa tak długie jak gondole (bo to co widać to nie są silniki). Najgorsze w takim maleństwie jest to, że każdy gramik ma znaczenie ale ja się nie przejmuję i nie zniechęcam - to eksperyment - ma być ciekawie i efektownie choćby model miał mnie gonić po ziemi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antek116 Opublikowano 29 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 Witam ! I jak tam ? Temat wydaje mi się bardzo ciekawy, a ostatnio nic w nim nie słychac, czy prace posuneły się na przód, czy może do tyłu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n6210 Opublikowano 29 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 Pogoda obecnie jest taka, że nie ma się z czym śpieszyć - poza tym większość wolnego czasu poświęciłem na prace nad B-2. Niemniej powoli do przodu. Przygotowałem korpusy silników - czekają na napełnienie paliwem. Pojawił się też problem tylnego wyważenia - trzeba będzie coś wymyślić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 2 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 Odgrzebalem stare archiwa i tu kilka filmow modeli z napedem rakietowym: J29 Tunan f117 oraz SU27 - elektryk ala ten raptor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antek116 Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Cóż nie chce by nachalny, ale jak tam projekt ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.