Maj0r Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Właśnie cały pic polega na tym, że dane mogą być wyświetlane, albo mogą być mówione. Ahhh, ten postęp... Masz po części rację - ile użytkowników, tyle zdań na tematt produktu. Tylko porównując T6EXP i Optica 6 - T6 odpada od razu. Żałosne menu? Ponownie, o niebo lepsze niż te z Futaby. Podobnie jak wyświetlacz i kilka innych bajerów. Na 2.4GHz to porządne radio w przystępnej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbruski Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 TooM zauważył niestety czasami denerwującą rzecz - brak przycisku END, który wychodzi od razu do ekranu głównego w T8FG no ale do wszystkiego można się przyzwyczaić. W mojej Futabie T8FG Super v5.0 wystarczy przytrzymać trochę S1 i wraca do ekranu głównego gdziekolwiek bym był... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Ja poprostu po kraksie z graupnerem mx16s nie chce ryzykowac, a wydaje mi sie ze kupując futabe ryzyka sie nie podejmuje(zasięg) Kurcze jak kupowałem pierwszą aparature 13 lat temu - robbe futaba skysport 4ch (40Mhz) , poźniej miałem Sanwe vanguard 6 channel juz na 35Mhz, w tych czasach nikt nie słyszał o zakłuceniach te aparatury były świetne, a teraz ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 W mojej Futabie T8FG Super v5.0 wystarczy przytrzymać trochę S1 i wraca do ekranu głównego gdziekolwiek bym był... Aż z ciekawości sprawdziłem - Działa ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 A tak w ogole to co to za myk futaby z tymi oprogramowaniami ?? Przecież to radio było na początku wypuszczone jako 8ch , to znaczy, że część z tych przełączników nie działała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 A ile przełączników i pokręteł masz w nadajniku? Ja mam 15 więc odpowiedz sobie sam. A z oprogramowaniem to nie było żadnej magii. Po prostu chcieli zminimalizować kosz wypuszczenia nowego nadajnika więc wzięli już istniejące oprogramowanie od 12 i 14 no i go przycięli do 8 kanałów. Ale ktoś poszedł po rozum do głowy i otworzył resztę kanałów. Zbiegło się to z wypuszczeniem nowego systemu Test. Łącząc dwa odbiorniki R7008SB otrzymujesz w ten sposób 18 kanałów. Niestety na tą chwilę tylko 18MZ potrafi to obsłużyć. Ale mogę się mylić bo nie jestem elektronikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 A ile przełączników i pokręteł masz w nadajniku? Ja mam 15 więc odpowiedz sobie sam. A z oprogramowaniem to nie było żadnej magii. Po prostu chcieli zminimalizować kosz wypuszczenia nowego nadajnika więc wzięli już istniejące oprogramowanie od 12 i 14 no i go przycięli do 8 kanałów. Ale ktoś poszedł po rozum do głowy i otworzył resztę kanałów. Zbiegło się to z wypuszczeniem nowego systemu Test. Łącząc dwa odbiorniki R7008SB otrzymujesz w ten sposób 18 kanałów. Niestety na tą chwilę tylko 18MZ potrafi to obsłużyć. Ale mogę się mylić bo nie jestem elektronikiem. Chińczycy trochę poszli krok do przodu i są odbiorniki OrangeRX z możliwością połączenia dwóch odbiorników i zrobienia w ten sposób 14CH (2 odbiorniki 8CH Orange) i to na zwykłym Fasst a nie na FassTest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Zgadza się widziałem już jakiś czas temu w ofercie HK. Ale więcej niż 8 kanałów wymaga model duży lub nawet bardzo duży a do takich bałbym się coś takiego wstawić. Nie mniej faktycznie za bardzo małe pieniądze można mieć 14 kanałów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIUS1 Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Z tego co się orientuję to łącząc dwa odbiorniki równolegle mamy 16 kanałów i to też na zwykłym fasst ,futabę mam od nie dawna i przed zakupem sporo lektury przeczytałem odbiornik z zestawu R6308SBT może pracować w 4 trybach : 1-8CH normal 1-8CH highspeed 9-16CH normal 9-16CH highspeed highspeed jest dla serw cyfrowych na wyjściach 1-6 w odbiorniku to tak dla jasności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Ale są w tym odbiorniku jeszcze dwa S-BUS. EDIT Oczywiście w jednym odbiorniku jeden Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIUS1 Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 s-bus jest na wyjściu 8 w tym odbiorniku a s-bus2 jest do telemetri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Hm... no to gdzie te 18 kanałów dla 18MZ. Coś mi się nie zgadza When using 9 or more channels, use an S.Bus function or use a second R7008SB and link both to your transmitter. Chyba jednak czegoś nie rozumiem EDIT Jednak w instrukcji piszą faktycznie o 16 kanałach. No to po co te 18 które może obsłużyć 18MZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Z tego co się orientuję to łącząc dwa odbiorniki równolegle mamy 16 kanałów i to też na zwykłym fasst ,futabę mam od nie dawna i przed zakupem sporo lektury przeczytałem odbiornik z zestawu R6308SBT może pracować w 4 trybach : 1-8CH normal 1-8CH highspeed 9-16CH normal 9-16CH highspeed highspeed jest dla serw cyfrowych na wyjściach 1-6 w odbiorniku to tak dla jasności Chyba nie do końca tak, ten odbiornik może pracować w czterech trybach, ale podział kanałow jest inny: Mode A - 8 kanałów od 1 do 8 Mode B - 7 kanałów od 1 do 7 plus S.BUS Mode C - 9 kanałów od 9 do 16 Mode D - 7 kanałów od 9 do 15 plus S.BUS Tryby Normal i High mają powiązanie z telemetrią, w trybie Normal przekazywane jest napięcie odbiornika plus telemetria z dołączonych sensorów, natomiast w trybie High przekazywane jest tylko napięcie baterii. Kojani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIUS1 Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Co do kanałów jest tak jak pisze kojani coś mi się pokiełbasiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 A czy przypadkiem tryb HS nie jest przeznaczony do obsługi szybkich serw Futaby ? Przynajmniej tak to odebrałem . Tu wycinek opisu odbiornika HS "HS (HIGH SPEED MODE) zwiększa prędkość transmisji kanału do 7ms," Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 A czy przypadkiem tryb HS nie jest przeznaczony do obsługi szybkich serw Futaby ? Przynajmniej tak to odebrałem . Tu wycinek opisu odbiornika HS "HS (HIGH SPEED MODE) zwiększa prędkość transmisji kanału do 7ms," To jest normalne i dlatego opisałem tylko jakie różnice występują w tym odbiorniku po przełączeniu w tryb HS w porównaniu z innymi odbiornikami Futaby.W trybie HS telemetria z sensorów zewnętrznych nie jest transmitowana. Kojani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Czyli??Przed oprogramowaniem wszystkie przełączniki nie były w urzyciu??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Były, na dodatek możesz im przypisywać dowolne funkcje. http://www.rcskorpion.pl/towar/futaba-t8fg-super-14-kanalow-24ghz-fasst-z-odbiornikiem-r6308sbt/ tu masz instrukcję PL oraz listę zmian. Dla T10CP też chyba jest dostępna PL.Poczytaj, porównaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 30 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Jeszcze mam pytanie bo jak wcześniej pisałem zdecydowałem się na aparaturę T8fg z tym, że jak oglądam te aparatury w polskich sklepach to jest napisane, że aparatura posiada 14 kanałów ale na samym nadajniku jest napisane "8 channel transmiter" a jak wpisze w google grafika ten własnie model to na zdjęciach widać, że na nadajniku napisane jest "14 channel transmiter". O co chodzi czy sklepy mają stare nadajniki tylko wgrali v5? czy to tylko zdjęcie ?? Bo nie ukrywam, że kupując nową aparaturę wolałbym wszystko jak należy czyli głupi napis 14 channel I jeszcze jedno pytanie czy jeżeli chcemy zastosować technologie SBUS to musimy mieć serwa SBUS futaba? takie jak to http://www.rcskorpion.pl/towar/futaba-s3072hv-high-voltage-s-bus-servo/ ? czy mozemy miec serwo dowolne ? Bo nie wiem jak to jest do końca ale jeżeli mówimy o sbus to znaczy że mamy kilka serw na jednym kablu, które musimy zaprogramować (pokazac kazdemu z serw na jakim ma dzialac kanale) czy tak ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Jeżeli chcesz mieć z napisem 14 channel to kup właśnie takie ( do niedawna były droższe od tych bez napisu o około 100zł). Mnie to byłoby obojętne , zwykła 8-ka z softem 5.0 to to samo co 14 channel. Co do SBus, poczytaj kolego o tych elementach na rcskorpion.pl a konkretniej o adapterze sbus-ppm. Adapter pozwala na podłączenie do S-Bus 4 zwykłych serw. Koszt około 250zł za sam adapter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi