tomasxxx Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Witam ponownie po dłuższej przerwie ,jako ze sezon koncertów dobiegł końca czas rzucić coś na warsztat przed powrotem do kontynuacji budowy Jaka 12 .Wybór padł na model który już miałem ale w wersji 150 cm z silnikiem 10cc .Powiększyłem tym razem plany do 180 cm rozpiętości ,napędzał go będzie silnik GF 26i oczywiście benzyna jak tylko załaduje fotki na serwerek zaraz zapodam. coś dzisiaj podłubałem oszlifowany grzbiet i zabrałem się za statecznik konstrukcja statecznika to balsa 5 na 12 mm plus listewka 3 na 5 potem calosć pokryta balsą 1,5 mm myślę ze powinno wytrzymać mam mały dylemat podłużnice wykonane z listew 3 na 8 czy wypełnienia między nimi wykonać z balsy i sperforować czy też może zrobić kratownice prosze o podpowiedz w tym temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJDIT Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Mocowanie tylnego statecznika nie jest zbyt delikatne ? do tego dodasz drgania z silnika i będzie wpadał w duże wibracje aż coś się urwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadic Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Myślę że DJDIT ma rację. widać że balsa gruba itp, ale ja bym jeszcze coś tam "włożył" dla bezpieczeństwa. W końcu to już nie taki mały model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxxx Opublikowano 12 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Mocowanie tylnego statecznika nie jest zbyt delikatne ? do tego dodasz drgania z silnika i będzie wpadał w duże wibracje aż coś się urwie. Od góry jest podłużnica zamknięta od góry i dołu a pod statecznikiem listwy również zamknięte twardą balsa 3 mm w mniejszym było bardzo sztywno myślę że tu też zda egzamin,dodatkowo te boczki pod statecznikiem też będą zamknięte ,pójdzie tam sklejeczka ponieważ tam zamontuje serwa SW sądzę że to dodatkowo wzmocni mocowanie. Dalej nie wiem co z tymi bokami krata czy balsa z otworami ? Ciąg dalszy prac nad usterzeniem ,troszkę podłubałem po trzech dniach od rozpoczęcia projektu całość narazie prezentuje się tak ałość narazie prezentuje się tak A tu z serduszkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GOGO Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Wystarczy krata ,a tak po za tym to szybko ci to idzie powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxxx Opublikowano 14 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Dziękuję wyposzczony byłem i głodny dłubaninki, jak widać jeszcze ręka nie wyszła jeszcze z wprawy posługiwaniu się piłką włosową a że jestem na tak zwanym chorobowym i żeby zonie nie podłazić pod rękę to zabrałem się za robotę teraz tydzień przerwy i w przyszły weekend prace nad skrzydłem. Tak jak mówiłem zabrałem się za skrzydła/o ręczny laser zadziałał i tak powstały żeberka ,niestety nie w sosie heh,coś tam z moim małym pomocnikiem podłubaliśmy i powstało takie coś, myśle że nie jest źle . Czas na lotki ,potem szlif i oklejanie ,myślałem nad żółtym spodem i czerwienią z niebieskim na górze .Poniżej foty z postępu prac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxxx Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Sory że post pod postem ale pytanie odnośnie wyposażenia plan taki , na SW 2 serwka po 4,6 kg na lotki to samo i na kierunek 10 kg będzie dobrze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Mocno na styk, polatać polatasz ,ale może być problem jak będziesz musiał użyć szybko lotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxxx Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Mam jeszcze 2 sztuki 6,3 kg chyba tower pro ale plastiki może je dać na lotki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 mialem extre 1,8m na 12,5 cc i nja lotkach mialem 2 serwa po 4,2kg na wysokosci po 6,5kg i na kierunku tez 1x 6,5kg i bylo gites. nic niebylo na styk bo zaciagalem drazki na maxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pancin Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Kolego tomasxxx udostępnisz plany wersji na 10 cc? Z chęcią bym się skusił . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxxx Opublikowano 24 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Nie ma problemu tylko ja je sam skalowałem ,moge ci druknąc na a4 bo ja tak robiłem troszku sklejania potem jest ale to nie takie straszne,Wiec jak cos to daj znac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pancin Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 a w dxf nie masz ? na stronie autora sa tylko w dwf , no nic spróbuję je jakos skonwertowac , ja drukuję na a3 zawsze trochę mniej sklejania. Ale dziex za propozycję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxxx Opublikowano 24 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 a w dxf nie masz ? na stronie autora sa tylko w dwf , no nic spróbuję je jakos skonwertowac , ja drukuję na a3 zawsze trochę mniej sklejania. Ale dziex za propozycję. Mam dwf i w programie ktory on proponuje ustawiałem 163 % wyszedł 158 cm rozpiętości byłm idealny pod 10 ccm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxxx Opublikowano 27 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 No tak biegli ,biegli i dobiegli tak prezentuje sie calość gotowa do oklejania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxxx Opublikowano 1 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 Tak więc model nabrał barw, mimo słabego zainteresowania wątkiem ciągnę temat do końca . Na chwilę obecną zamontowałem linki SK no i jak widac okleiłem tym co udało mi sie zakupic w sklepiku,myśle że nie jest tragicznie ,zamontowałem motor tymczasowo jutro chciałbym zrobic goleń podwozia o ile czas pozwoli w końcu stanie na własnych nogach heh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 1 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 Coś nie halo ze zdjęciami przynajmniej u mnie ... 6kg serwa w 18,m Extra z f3ma na lotkach i po 2 na wysokości dają radę. Ale na szybkie reakcje na modelu to bym nie powiedział, ale polatać się da więc dużo zależy od stylu latania. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxxx Opublikowano 1 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 Coś nie halo ze zdjęciami przynajmniej u mnie ... 6kg serwa w 18,m Extra z f3ma na lotkach i po 2 na wysokości dają radę. Ale na szybkie reakcje na modelu to bym nie powiedział, ale polatać się da więc dużo zależy od stylu latania. Tomaszu już zakupiłem osprzęt,kierunek 10 kg ,lotki 4,7 kg ,wysokość 2 razy 6,5 kg powinno działczyć u mnie foty oki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 1 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 serwa lotek trochę słabe jak na funfly-a ale z drugiej strony powierzchnia lotek nie jest aż tak duża w moim funfly-u lotki są nieco większe brakuje jeszcze zdjęcia jak wygląda od spodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxxx Opublikowano 1 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 Spód niestety jednolity pomarańcz fluo zabrakło kolorów w dostawie więc oklejałem tym co zakupiłem,będzie dobrze widoczny z daleka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi