Gość Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Z używek aktualnie na allegro można trafić futabę FC 16 za 260 lub FC18 (licytacja) do tego można dołożyć moduł i po sprawie. Zapewne są jeszcze inne aparaturki na allegro ale te rzuciły mi się w oczy. Niestety ale za 500zł trudno kupić coś nowoczesnego i zaawansowanego. Pomyśl jeszcze nad tanią Sanwą 6 ( Airtronix/USA) Kosztuje 525 a odbiorniki nie są jakieś drogie jak np: w Futabie. http://www.model-fan.com.pl/index.php?p5242,sanwa-sd-6g-fhss-2-4ghz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali1983 Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 jak zacząłem interesować się RC, to wszyscy dookoła polecali mi Hiteca. pierwszy był laser 4 (niezawodny i najprostszy) i ta prostota była jego wadą ( mikser V i delta i to wszystko ). w miarę rozwoju modeli, którymi latam wzrosły wymagania co do sprzętu. kupiliśmy z kolegą po opticu 6 sport ( 35mHz). używamy ich od 2,5 roku i poza zeszłorocznymi problemami z zakłóceniami (winne były serwa corona cs 929mg) oraz "wyczerpaniem" pakietów ni-mh (teraz mam lipola 2S 2200mah) nie ma do nich zastrzeżeń. ceny odbiorników tez nie odstraszają. 8-kanałowy hitec to koszt ok 120zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Miałem te serwa i nie miałem z nimi żadnych problemów, być może dlatego że używałem odbiornika PCM (Futaba) . W naszym mieście trzech kolegów używało Opticów 6 35MHz , każdy z nich miał jakieś przygodny z zasięgiem i zakłóceniami że o problemie z kontaktem na stykach modułu w.cz nie wspomnę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Z tym wyborem koledzy to jest tak że każdy jest cwany i zapewne doradzi coś wspaniałego np turnygy albo inne chińskie wypociny które za pół roku wyląduja w smietniku bo coś zepsuje. Zaproponowałem koledze graupnera bo to dobra firma gwarantująca jakość i możliwość naprawy sprzętu . Brak wyświetlacza nic tu nie ma do rzeczy bo to radio posiada telemetrię , dobry zasięg i pozwala na podłaczenie wyświetlacza w późniejszym czasie . Dodatkowo odborniki systemu hot posiadają miksery programowane z poziomu LCD lub komputera klasy PC . Najtańszy miniaturowy odbiornik systemu HOTT kosztuje 31€ ma 800m zasięgu i działa znakomicie . Pisanie opowieści typu miałem okazję kupić nadajnik w promocyjnej cenie ale nie kupiłem jest raczej nie trafionym stwierdzeniem i pewnie za pół roku ktoś bedzie żałował tej decyzji. Używam HOTT w wyczynowych modelach F3F i przesiadłem się na niego z DSM2 i DSMX firmy JR . Dlatego bo w przeciwieństwie do DSM2 HOTT binduje się błyskawicznie i działa bez problemu . Może koledzy powiedzą które z proponowanych nadajników w cenie do 500 PLN posiada telemetrię , możliwość rozbudowy o wyświetlacz lcd , telemetrię i możliwość aktualizacji . ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbr1 Opublikowano 15 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Kurcze jestem pod wrażeniem ilości postów:)I pomocy w wyborze Chińska wersja kusi najbardziej bo cena dobra:) Ale nie chce być rozczarowany zakupem:)Ale za 350zł cała aparatura:): http://allegro.pl/aparatura-turnigy-9x-2-4ghz-nowa-i2710443320.html A natomiast Sanwa najbardziej chyba rozsądna będzie?(Tylko czy ona nie jest też przez Chińczyków zrobiona?:-)) Szukam i przemyślam wszystkie opcje dalej jak coś :)Ale na coś trzeba się zdecydować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Sanwa to japońska firma, ale nie wiem czy na aparaturach pisze "Made in China". Wiem za to, że stają się co raz mniej popularne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 W sumie to 70% elektroniki produkuje się w chinach i na tajwanie tyle że linia produkcyjna może mieć kontrolę jakości lub szybkości . Sanwa jest bardzo popularna w USA ale o tem rynek walczą też Futaba i JR . W Niemczech na tą chwilę najpopularniejszy jest Graupner Który pod marką własną sprzedawał produkty JR i Spektrum . Ja zaproponowalem HOTT bo to jedno radio z telemetrią i odbiornikami które pozwala na przesiadkę w górę na 12 czy 16 bez konieczności wysprzedawania się z 10 odbiorników itp. Po prostu jeśli kolega uzna że z czasem nie będzie mu wystarczało MX-10 sprzeda ją i kupi sobie MX-12 lub mx-16 a resztę odbiorników zostawi do nowszego radio . p.s Kolega Wojtass_nt napisał ze MX-10 to radio 4 kanałowe jednak nadajnik obsługuje 5 kanałów . Proponuje uzupełnić wiedzę przed pisanem o rzeczach których jak widać się nie zna . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d.a.r.o. Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 A co bedzie jak kolega zechce polatać jakimś helikiem? Sprzeda MX-10 i kupi 12-stkę lub 16-kę? Robi się to mało poważne. To nie rękawiczki żeby zmieniać co sezon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Nie wiem jak kolerga ale ja nie użył bym radio turnigy czy innego wynalazku z HK do śmigłowca. Pomijając to że może się to rozbić to można zrobić komuś krzywdę lub narazić siebie i osoby postronne na kalectwo lub śmierć . Pewnie są tacy którzy latają modelem za 4 tys i nadajnikiem turnygy ale pomijam przypadki skrajnej nieodpowiedzialności i głupoty która wyjątkowo potwierdza tylko fakt że nadajnik musi być niezawodny i pewny a takim chińskie produkty rodem z HK nie są ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Kamyczek... dyskusja z Toba to jak rzucanie grochem o ścianę. Bez sensu! Dlatego ja jako młodszy od Ciebie nie zamierzam Ci tutaj udowadniać, że nie masz racji odnośnie tego co napisałeś w postach powyżej. Wystarczy mi, że ja to wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d.a.r.o. Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 A ja po prostu zgodzę się z Wojtass_nt i nie podejmę polemiki, która i tak do niczego konstruktywnego nie doprowadzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Ja też nie mam zamiaru udowadniać na sile swojej racji tym bardziej że większość znawców skończyła na sprzęcie rodem z chin i nigdy nie miała w ręku JR12X czy MC-20 . Rzeczy o których mówię są napisane na podstawie moich doświadczeń ze sprzętem wyższej klasy a ponieważ miałem okazję naprawiać i programować urządzenie sterujące o nazwie turnygy 9X czy jakoś tak się zwące śmiem twierdzić że to się nadaje co najwyżej do sterowanie piankolotem za 10$ lub samochodzikiem i to tam gdzie jest mało ludzi żeby nikomu nie zrobić krzywdy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Kamil, jak zwykle Twój post jest kontrowersyjny, chyba zapomniałeś że temat dotyczy radia do 500zł a nie do 5000 zł. Równie dobrze mógłbym napisać że polecam Futabę 12FG bo mam taką i jest ok. Jednak co mogę odradzić a co tanio można kupić czasem na allegro to Graupner MC-10/12 oraz 14/15. Żaden to cud techniki pomimo że obie mają komputery. Nie wiem dlaczego na siłę promujesz JR-a czy Graupnera ale to Twoja sprawa. Zwróć uwagę że padło pytanie o sprzęt do 500zł a nie o taki żeby go wymieniać za jakiś czas. Dla Ciebie być może granica 500zł jest na tyle elastyczna że "można trochę dołożyć" i nim się obejrzysz będzie to 1500zł. Wygląda na to że kto nie używa graupnera czy JR-a z wyższej półki jest dla Ciebie człowiekiem niższej kategorii. Zauważ że to nie Ty będziesz używał tego sprzętu tylko kolega. I na koniec - weź pod uwagę że nie każdy kocha telemetrię i gadające nadajniki lub też te funkcje nie są przydatne a po co w takim razie przepłacać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Napiszę tyle - "kiepskiej baletnicy i rąbek u spódnicy"... Znam gościa, który z TG9X z modułem UHF RangeLink lata FPV na odległości po kilkanaście-kilkadziesiąt km... i jakoś nie narzeka. Sobie bym tego radia nie kupił (za mało ergonomiczne jak dla mnie), ale prawda też jest taka, że sprzęt masowo produkowany i masowo używany - może być lepiej przetestowany (w końcu testuje go kilkadziesiąt tysięcy użytkowników, a nie kilkuset czy kilka tysięcy) - jeśli jakieś usterki mają się pojawić, lub są błędy w oprogramowaniu - to już się pojawiły, a błędy ktoś znalazł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Ale do tej ceny należy doliczyć koszty przesyłki i ewentualne odsyłanie w wypadku naprawy gwarancyjnej. Wtedy już nie jest tak różowo. Zamawiałem z UK do PL ostatnio silnik, jak i wiele innych rzeczy nie związanych z modelarstwem i spotkał mnie pewien paradoks.. Przesyłka RoyalMailem czyli tamtejszą Pocztą Polską kosztowała mnie 2.99 funta, czyli w przybliżeniu 15 zł. Paczka trafiła bez problemu na działkę bez numeru adresowego. Jedyny mankament to 2 tygodnie czekania, ale koszty wysyłki nie są tu żadną barierą nie do przeskoczenia. Pozostaje jednak wciąż problem w wypadku naprawy gwarancyjnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d.a.r.o. Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 ale koszty wysyłki nie są tu żadną barierą nie do przeskoczenia. Pozostaje jednak wciąż problem w wypadku naprawy gwarancyjnej. Oczywiście, że nie są. Miałem tylko na myśli, że cena przesyłki z HK będzie kilkukrotnie wyższa niż w kraju. Tak na szybko przeliczyłem, że różnica w cenie (aparatura+koszty wysyłki) to około 100PLN. W tej różnicy musimy uwzględnić ewentualne koszty wysyłki reklamacyjnej, no i oczywiście ryzyko naliczenia VAT-u przez UC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chaosmaker Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Jakiś czas temu zakupiłem sobie moduł FrSky DIY ( z telemetrią ) i użytkuję go z powodzeniem już w piątym radiu - od Optika po Royal Evo . Jakość FrSky jest trudna do podważenia a cena odbiorników bardzo atrakcyjna ( w tym z telemetrią ). Jak dla mnie jest to świetna alternatywa , mogę zmieniać nadajnik w zależności od potrzeb i zasobności portfela nie zmieniając całej reszty - polecam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blekis Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 niech kolega zobaczy do działu "giełda" http://pfmrc.eu/index.php?/topic/32141-s-aparature-multiplex-cockpit-sx/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbr1 Opublikowano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Witam, Poczytałem trochę i się podowiadywałem i na 99% będzie Aparatura Turnigy 9X wersja 2. Na początek powinna wystarczyć.Co by nie mówić to cena jest jej największym plusem. Mam zamiar ją kupić w Polskim sklepie. Pewnie teraz wybuchnie burza na temat Turnigy:)ale jest sporo użytkowników co sobie ją chwali więc mnie to przekonało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cunioo Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 A jaki moduł polecacie do Turnigy? Myślałem nad eLeReS ale zapłacić 2x 170zł za moduł i odbiornik to troszkę drogo. Może Frsky? Gdzie to ustrojstwo kupić? Najlepiej za półdarmo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi