Matijus Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Witam wszystkich. Postanowiłem (w końcu ;p) zrobić pierwszy model rc. Wybrałem toto-2 http://www.motylasty.pl/toto002a.html, myśle że takonstrukcja będzie odpowiednia dla mnie kompletnie zielonego w tym. Nie chciałem robić depronowca typu wrd 5 albo toto-0 ponieważ mieszkam "w krainie wiecznych wiatrów" czyli niedaleko morza i raczej by był zbyt delikatny. Jeśli ktoś robił już toto-2 byłbym wdzięczny za każdą wskazówke i porade ewentualnie link do forum gdzie ktoś go robił (chociaż sporo już przeczytałem takich). oczywiście w miarę możliwości będę opisaywał opis budowy oraz dodawał zdjęcia. PS. A i mam pytanie czy zamiast depronu mogę użyć balsy do pokrycia kadłuba i skrzydeł ? czy zmieni to aż tak bardzo ciężar i Właściwości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adis3 Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Ja bym zrobił z depronu, bo zawsze mniejsza strata jeśli model zaliczy kreta... Lecz nie wiem jak zachowa się model po tej zmianie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 masz rację aż tak kombinować nie będę, może przy następnym modelu coś zmienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 20 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Budowa ruszyła i mam pytanie co do skrzydeł czy da się jakoś łatwo zrobić łączone skrzydła żeby łatwiej go transportować ?? I co do wzniosu skrzydeł czy zamiast w połowie mogę same końcówki podnieść czy nie zabardzo to zadziała? (wiem to pierwszy modeli i lepiej nie kąbinować, ale ja się czuje na siłach coś zrobić z tym tylko nie wiem jak) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 24 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 i kolejne zdjęcia z budowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Silnik za czy przed wręgą? Będzie go chyba ciężko zamontować w tym zamkniętym nosie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 24 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Silnik będzie przed, a nos się demontuje i jest ładny dostep do bateri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 no i mam problem ze statecznikiem pionowym i poziomym są lekko powyginane przez depron, wstawiałem nawet usztywnienia i to zabardzo nic nie daje jakieś pomysły ktoś ma ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz.G Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 na końcu statecznika pionowego wklej listwe 5x3 na poziomym przed lotką zrób tak samo nawet grubszą możesz dać tylko w umiejętny sposób je połącz bo przy krecie potrafi się statecznik urwać/połamać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 30 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 no tak ale czy jak będę oklejać "na papier śniadaniowy wikolem" to się nie powygina ?? czytałem i ostrzegali o tym właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz.G Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 pierwszy raz oklejałem skrzydło i wyszło cholernie cięzkie lepiej sie opłaca kupić białą taśme pakową i z 2-3 razy okleić a potem opcjonalnie kolorową dodatkowo w skrzydła na natarciu wstaw listwe sosnową 2x6 nie będziesz musiał się martwić o kontakt z brzozą xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 Oklejanie papierem na wikol to bardzo dobra rzecz. Ładnie wygląda tak wykonane poszycie. Co do ściągania się papieru mam tylko jeden sposób - nakładanie suchego papieru na zagruntowaną klejem powierzchnię i dalej "malowanie" po wszystkim. Papier wtedy puchnie już na modelu i robią się brzydkie zmarszczki ale prostują się one w czasie wysychania i nic się nie napina i nie krzywi. Nawet jeśli to tak wykończony element daje się dość łatwo prostować. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi