Skocz do zawartości

Pierwszy model rc toto - 2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Postanowiłem (w końcu ;p) zrobić pierwszy model rc. Wybrałem toto-2 http://www.motylasty.pl/toto002a.html, myśle że takonstrukcja będzie odpowiednia dla mnie kompletnie zielonego w tym. Nie chciałem robić depronowca typu wrd 5 albo toto-0 ponieważ mieszkam "w krainie wiecznych wiatrów" czyli niedaleko morza i raczej by był zbyt delikatny. Jeśli ktoś robił już toto-2 byłbym wdzięczny za każdą wskazówke i porade ewentualnie link do forum gdzie ktoś go robił (chociaż sporo już przeczytałem takich). oczywiście w miarę możliwości będę opisaywał opis budowy oraz dodawał zdjęcia.

PS. A i mam pytanie czy zamiast depronu mogę użyć balsy do pokrycia kadłuba i skrzydeł ? czy zmieni to aż tak bardzo ciężar i Właściwości?

Opublikowano

Ja bym zrobił z depronu, bo zawsze mniejsza strata jeśli model zaliczy kreta... Lecz nie wiem jak zachowa się model po tej zmianie...

Opublikowano

Budowa ruszyła :) i mam pytanie co do skrzydeł czy da się jakoś łatwo zrobić łączone skrzydła żeby łatwiej go transportować ?? I co do wzniosu skrzydeł czy zamiast w połowie mogę same końcówki podnieść czy nie zabardzo to zadziała? (wiem to pierwszy modeli i lepiej nie kąbinować, ale ja się czuje na siłach coś zrobić z tym tylko nie wiem jak)

post-10523-0-04033800-1350738308_thumb.jpg

post-10523-0-36975400-1350738340_thumb.jpg

post-10523-0-97902500-1350738349_thumb.jpg

post-10523-0-82364700-1350738360_thumb.jpg

Opublikowano

no i mam problem ze statecznikiem pionowym i poziomym są lekko powyginane przez depron, wstawiałem nawet usztywnienia i to zabardzo nic nie daje jakieś pomysły ktoś ma ?

Opublikowano

na końcu statecznika pionowego wklej listwe 5x3 na poziomym przed lotką zrób tak samo nawet grubszą możesz dać tylko w umiejętny sposób je połącz bo przy krecie potrafi się statecznik urwać/połamać

Opublikowano

no tak ale czy jak będę oklejać "na papier śniadaniowy wikolem" to się nie powygina ?? czytałem i ostrzegali o tym właśnie.

Opublikowano

pierwszy raz oklejałem skrzydło i wyszło cholernie cięzkie lepiej sie opłaca kupić białą taśme pakową i z 2-3 razy okleić a potem opcjonalnie kolorową dodatkowo w skrzydła na natarciu wstaw listwe sosnową 2x6 nie będziesz musiał się martwić o kontakt z brzozą xD

Opublikowano

Oklejanie papierem na wikol to bardzo dobra rzecz. Ładnie wygląda tak wykonane poszycie.

Co do ściągania się papieru mam tylko jeden sposób - nakładanie suchego papieru na zagruntowaną klejem powierzchnię i dalej "malowanie" po wszystkim. Papier wtedy puchnie już na modelu i robią się brzydkie zmarszczki ale prostują się one w czasie wysychania i nic się nie napina i nie krzywi.

Nawet jeśli to tak wykończony element daje się dość łatwo prostować.

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.