Skocz do zawartości

Wyważenie SPAD-a z coroplastu - sugestie mile widziane

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć pracy.

W ramach akcji porządkowania gara..., tj.hangaru odkurzyłem stary model quasi-Funfly'a z coroplastu.

post-30-0-12118600-1350369340_thumb.jpg

Instrukcja mówi, że środek ciężkości winien znajdować się najwyższym punkcie profilu (ok. 140 mm od krawędzi natarcia) i tak mam.

post-30-0-72243500-1350369779_thumb.gif

post-30-0-30866300-1350369919_thumb.gif

Problem polega na dziwnym zachowaniu w locie: leci z opuszczonym ogonem i zachowuje się, jakby miał zbyt tylne wyważenie. Dla świętego spokoju wrzuciłem dane do WinSchwer'a i wyszło takie coś

post-30-0-42002800-1350370091.jpg

I teraz już nie wiem, co mam o tym sądzić.

Opublikowano

Spróbuj strymować w dół obie lotki ,miałem podobną przypadłość w jednym modelu latał jakby w półzawisie dałem lotki w dół i sie wyprostował.

Opublikowano

jak najbardziej - masz tylne wyważenie :)

w internecie krążą różne cuda... to że ktoś załozył sobei taki ść wcale nie oznacza że tak jest

a może lubi wisieć na śmigle i uznał że na takim ść jest mu łatwiej ;)

Opublikowano

bardzo ciekawe teorie

;)

mam samolot ze skrzydłem prostokątnym o cięciwie 20cm i latam ze środkiem ciężkości ustawionym na 2 cm od natarcia i to znaczy że samolot powinien latać z ogonem w górze :D :D :D ?

Opublikowano

Czy zmienia się charakterystyka lotu przy opróżnianiu zbiornika paliwa?

Jeżeli nie ma dużej różnicy to albo źle został zaklinowany płat albo źle są ustawione lotki ...... co sprowadza się do jednego tj. nieprawidłowej geometrii modelu

ms

Opublikowano

Niestety, dużej swobody w kątach regulacji nie ma. Jak na obrazkach powyżej - tak płat, jak i statecznik są przykręcone do aluminiowego ceownika.

Metoda wykonania płata sprawia, że końcowa geometria jest w dużej mierze przypadkowa. W porównaniu z oryginałem zamknąłem dolną krawędź profilu, aby choć trochę usztywnić konstrukcję skrzydła.

post-30-0-92611000-1350456091_thumb.jpg

Popróbuję z lotkami.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.