Skocz do zawartości

Fly Fly Hobby MDM-1 FOX- relacja z...przykręcania serw i montażu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przednią wręgę do silnika wycinamy okrągłą i wklejamy "na wcisk", tak, że kadłub w miejscu przejścia w kołpak będzie okrągły i wszystko będzie idealnie pasować. A tak jest tragicznie.

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Nie przesadzajcie z tym "tragicznie " o takim ruchu jak wklejenie nowej wręgi myślałem, ale kadłub jest owalny od kabiny i jest jeszcze jedna wręga i wzmocnienia wcześniej więc wklejenie samej wręgi silnika spowoduje zdeformowanie kadłuba i będzie jeszcze gorzej - trzeba zmienić wręgi i wzmocnienia od kabiny do dziobu. Jak doreguluję model i trochę polatam to się zastanowię czy model jest wart kilkunastu godzin dodatkowej pracy.

Opublikowano

A może jakiś film z oblotu?Bardzo poważnie się nad tym modelem zastanawiam.Napisz jak się zachowuje w powietrzu,jest łatwy w pilotażu,nie będzie problemowy dla początkujących,łatwo się przewala,wpada w kora itp?

Latam już kilka sezonów,wprawę jakąś tam mam ale asem to nie jestem ;)

Opublikowano

Oczywiście i zdjęcia i film będzie , a na gorąco model lata bardzo poprawnie (tylko muszę poprawić wyważenie) korka nie robiłem, ale nie ma tendencji do przeciagania imożna naprawdę wolno polatać . Jak na razie za własności lotne OCENA BARDZO POZYTYWNA !

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam !

Mam pytanko o skrzydła

Jakie tam są dźwigary i jakie lączniki skrzydeł bo z tego co wyczytałem sa konstrukcyjne-balsowe.

Jakie sa cieciwy ? i max grubosc przykadłubowa, jakie sa cieciwy lotki-klapy

Czy statecznik poziomy ma jakis profil ?

ile koledze wyszła waga do lotu ? widziałem ze jakies 2800g - nadal to aktualne

Jak sie sprawdza mix lotek-klap przy ladowaniu. ( po ile stopni sie wychylaja)

Jak nie trudno sie domyslic mam podobny kadłub (Fox 3metry) i planuje dorobic mu resztę :-)

I jeszcze pytanie dla tzw"słabszych"... czemu silnik jest "do góry"

Z lotniczym pozdrowieniem

Opublikowano

Skrzydła są konstrukcyjne kryte skorupowo, jako łącznik jest solidny pręt węglowo-szklany. Cięciwy pomierzę i napiszę .

Waga gotowego do lotu modelu wynosi 2900g .

Mikser (hamulec) klap i lotek działa bardzo dobrze, ale nie wiem ile sie wychylają - tą wartość dobieram, doświadczalnie w czasie lotów .

Czemu silnik jest do góry wie tylko Chińczyk :-) , ale nie przeszkadza to w lataniu . Po przerobieniu przodu kadłuba zrobię silnik na zero

Opublikowano

Dzieki za odpowiedż !

Czy widac w tych skrzydłach jakie sa dzwigary ?

no i przydał by mi sie "fi" rurki łacznika i ewentualnie jej długosc w kadłubie :-)

Pozdrawiam

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Gratuluję wyboru, montażu oraz pierwszego udanego oblotu Fox-a. Model naprawdę robi pozytywne wrażenie. Zastanawiam się również nad jego zakupem. jak myślisz, czy można by ten model wystartować z ręki ( łąki z których grzecznościowo korzystam maja raczej wyższą trawę). i napisz jak możesz ile kosztował Cię model wraz z przesyłką. Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

MOdel kosztuje 990,- zł wersja elektoz silnikiemi i 840,-zł wersja bez silnka LINK . Co do startu z ręki to nie wiem bo nie próbowałem na YT sa filmy jak ludziska lataja tymi modelami na zboczu i dają radę więc chcyba powinno sie udać. Jak tylko będę mógł wjechac na lotnisko nakręcimy filmik z lotu i może spróbuję wystartować z ręki.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzięki serdeczne Radku za odpowiedz, z niecierpliwością czekam na filmik z udanych oblotów. Chyba zdecyduję się na tego pięknego Fox-a.

Pozdrawiam.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Z mojej strony jedna przestroga dotycząca nakrętki śruby mocującej skrzydło od strony krawędzi natarcia: u mnie przy pierwszej próbie przykręcenia, nakrętka... wpadła do środka skrzydła.

Kilkugodzinne próby bezinwazyjnego wciągnięcia jej na miejsce magnesami neodymowymi spełzły na niczym. Skończyło się na nawierceniu otworu rewizyjnego i opeacji laparoskopowej z użyciem długiego gwintowanego pręta, drugiego zakrzywionego w "L" i kleju montażowego.

Do nakrętki od strony krawędzi spływu jest dostęp przez okienko przygotowane do przewodów serwa, ale tak czy inaczej warto na nie uważać (lub profilaktycznie wzmocnić ich wklejenie jeśli w ogóle są wklejone, bo ta moja raczej nie była, a nie są to też nakrętki kłowe).

DSC05341_zpsbcf3aa5e.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hej Radku, jak tam losy Twojego Fox'a? Ja powolutku składam swojego, a że nie jest to popularny model liczę nadal na informację od Ciebie z przecierania szlaków ;)

Póki co, zakończyłem pracę nad wręgą silnikową - po wyfrezowaniu tej fabrycznej razem z ostatnimi odcinkami podłużnic i rozgrzaniu nosa, wcisnąłem nową wręgę i przez pierwsze minuty było super - potem pojawiło się pęknięcie na szwie, u góry. Tragedii jednak nie było - podkleiłem i zaszpachlowałem rysę i w sumie góra wyszła lepiej niż dół, który bez pęknięcia nie dopasował się aż tak ładnie do okrągłej wręgi.

DSC05551_zps8c32e432.jpg

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mój dopiero wczoraj został ukończony, nadajnik już zaprogramowany - oblot planuję dopiero na ostatni weekend czerwca, jako że organizujemy wypad rowerowy na odludzie, będzie okazja bezpiecznie go ulotnić - to mój pierwszy lot nie tylko tak dużym modelem, ale do tego pierwszym nie piankowym, więc stres będzie znaczny. Póki co, jeszcze cały i zdrowy:

1548193_240939469434675_8183740642964396

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć Marcin, czy oblot się odbył czy został odłożony.

Oblot był wcześniej niz planowałem, bo mnie korciło a warunki były sprzyjające - lata wybornie, lądowac muszę się tradycyjnie nauczyć, główne koło już przerobione, drobne naprawy i regulacje też za mną, po kolejnym locie najprawdopodobniej zmieni kolor na czerwony (jak tylko znajdę swój pistolet lakierniczy) ;)

Opublikowano

Piękny model. 

Swego czasu kupiłem na HK model FlyFly ASK21. Też cudnie to lata, majestatycznie, spokojnie, a w powietrzu gwiżdże aż miło. Ale jakbym wówczas wiedział, że FlyFly robi takiego ładnego Foxa to na pewno brałbym lisa. Piękna linia...

Opublikowano

Widać ze model lata dodrze , natomiast słabym punktem modelu jest niewątpliwie podwozie główne. Długie ramie zawieszenia koła będzie powodować wyłamywanie półki ze sklejki, przy każdym twardszym przyziemieniu. Zastanawiam się co z tym problemem zrobić ,myślę o przykręceni zawieszenia na amortyzatorach gumowych i skróceniu ramienia siły gnącei, poprzez zabudowę elastycznej podpórki. Dlatego interesuje mnie Marcine w jakim  zakresie dokonałeś przeróbki podwozia głównego.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.