Wojtass_nt Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Czy sprayami MOTIP można malować modele plastikowe? Chodzi mi akurat o malowanie na położony uprzednio szary podkład samochodowy również w sprayu. Wiem, że bez podkładu lakier kiepsko się trzyma i nie idzie na to przykleić taśmy aby zrobić odcięcie koloru. A z podkładem? Mam 2 modele pasażerskie i nie chciał bym ich spartolić eksperymentując a chciał bym wykorzystać fakt, że sprayów w piwnicy mam sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Można , ale tylko jeden raz. Tak jak z grzybami, czy wszystkie są jadalne ?. Tak, z tym, ze niektóre tylko raz. Nie eksperymentuj z MOTIPEM na modelach plastikowych, jako podkład użyj : http://www.hobbysta.pl/podklad-szary-surface-primerplastic-metal-spray-p-11156.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Dzięki. Rozumiem, że ten podkład zapobiega odrywaniu się lakieru razem z taśmą maskującą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Podkład daje wyrównanie powierzchni, możliwość oceny stanu powierzchni (rysy, zadrapania, nierówności) i lepsze przyleganie lakieru zwłaszcza akrylowego. Żeby taśma nie odłaziła z lakierem to tylko Tamyia, reszta to tylko pseudo środki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot71 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 do tworzyw sztucznych są osobne podkłady w sprayu, praktycznie każdy lakier akrylowy kładziony na powierzchnię z tworzywa sztucznego (czy to z plastiku czy z laminatu) musi mieć warstwę pośrednią. Inaczej nie zwiąże się z podłożem. Jeśli nie wiesz czy się uda to nie ma co ryzykować. Nie każdy podkład się przyjmie. Są podkłady bezbarwne, które tak jakby "wtapiają się" w powierzchnię tworzywa, dzięki temu kolejne warstwy się trzymają. Na taki bezbarwny podkład należy położyć szary podkład pośredni i dopiero lakier akrylowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi